galéria megtekintése

Orbán lépett, de csak egy cserebogárral kevesebb van a minisztériumban

6 komment


Tanács István

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szervezésében mintegy 250 pedagógus, szülő és szimpatizáns tartott gyertyás tüntetést szerda este Baján a Déri-kertben. Az egybegyűltek gyertyát gyújtottak az oktatás feliratú molinó előtt, egy másik szimbólumként pedig viharlámpást tettek a sötétbe.

A felszólalók bírálták a látszategyeztetést: a tankerületi vezetők meghallgatták ugyan őket, de nem volt joguk érdemben válaszolni semmire. Fehérné Kajtár Hajnalka, a PSZ Bács-Kiskun megyei elnöke szerint a hatalomnál minden követelésük süket fülekre talál. Ha nem így lenne, nem hívtak volna össze meghívásos kerekasztalt a legitim döntési, érdekegyezte­tési fórum helyett. Nem rendeletekkel szabályoznák az oktatást törvények helyett.

Fotó: A szerző felvétele

Az elnök asszony szerint mind­össze annyit ígért az oktatási kormányzat, hogy a tankerületi vezetők ezentúl szabadon eldönthetik: a kiégett izzókat cserélik-e ki a projektorban, vagy kiszippantatják a megtelt derítőt. A pedagógusoknak elegük lett abból, hogy az ­Emmi mostohagyerekei.

 

Abból, hogy nem bíznak meg bennük – külső és belső ellenőrzési csoportokat küldenek a nyakukra. Abból, hogy az iskolai segítők havi 70 ezer forintból élnek – noha tudják, a kormány szerint 47 ezerből is meg lehet élni. Legfőképpen azonban abból van elegük, hogy a gyerekektől elveszik a gyermekkorukat, és elveszik a jövőjüket is a heti 30-40 órás értelmetlen iskolai tartózkodással.

Cserjés Katalin testnevelő tanár arról beszélt: télen, amikor a mindennapos testnevelésórákat nem lehet a Petőfi-szigeten megtartani, a rendelkezésre álló termekben egy tanulóra kevesebb mint két négyzetméter jut – tornaórán. Nem tudják a gyerekeket versenyre vinni, mert a Klik milliókkal tartozik a személyszállítóknak, akik így már nem vállalnak újabb fuvart. Iskolájukban minden évben meghaladja az egymillió forintot a ki nem fizetett túlórák díja. A nyugdíj előtt álló pedagógusok, akiknek egész életük munkáját elismerték korábban, nem hajlandók vállalni a minősítéssel járó értelmetlen papírmunkát, és a pályakezdőknek kijáró tanár 1 kategóriásként, jelentős anyagi veszteséggel mennek nyugdíjba.

Fotó: A szerző felvétele

Fehérné Kajtár Hajnalka a ­pedagógustiltakozások ­egyetlen eredményeként azt emelte ki – utalva Orbán Viktor miniszterelnök Czunyiné Bertalan Judit azóta leváltott köznevelési államtitkárra vonatkozó állítólagos dicsérő megjegyzésére –, hogy „egy cserebogárral” kevesebb van a miniszté­riumban. Az elnök a tüntetés minden résztvevőjét kérte, hogy vegyen részt a február 13-i tüntetésen is a Kos­suth téren.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.