galéria megtekintése

Orbán-közeli óriásbirtok épül, a tulajdonosokra pénzeső várhat

30 komment


Hargitai Miklós

Mészáros Lőrinc és a Tiborcz család friss földvásárlásai lassan kirajzolják egy Orbán-közeli egybefüggő nagybirtok körvonalait. A tét azonban nagyobb is lehet egy kormányon szerzett latifundiumnál: ha megvalósulna az ideálmodott „magyar Szilícium-völgy", százmilliárdos profitra is szert tehetnek a kormányfő bizalmasai.

Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor üzleti és sportbarátja gyakorlatilag körbevásárolta azt a családi rezidenciát, ahol a nevezetes Nárcisz kutya is él: a kastélyszerű épületekkel tarkított földdarab körül a felcsúti polgármester és családja 529 hektárnyi egykori állami földet szerzett meg – szúrta ki az Átlátszó.

Mészárosról nemcsak az tudható, hogy az Orbán-kormány által megalkotott földprivatizációs szabályok szerint a milliárdos építési nagyvállalkozó helyben lakó földművesnek számít, hanem az is, hogy Nárcisz lakóhelyét – ahol rendszeresen feltűnnek a miniszterelnöki család használatában álló személyautók – papíron ő bérli a tulajdoni lapokon szereplő tulajdonostól, Orbán Viktor édesapjától.

 

Mészáros és családja korábban már közel 1400 hektárhoz jutott a térségben, nemrég pedig megszerezte a még az első Orbán-kormány alatt a „piszkos tizenkettővel" (azaz a megmaradt állami gazdaságokkal) egy csokorban privatizált Herceghalmi Kísérleti Gazdaságot.

Utóbbi húzásával még 35 évig kedvezményes tarifával bérli az államtól az egykori állami cég közel 4000 hektárnyi kiváló minőségű földjét.

Korlátok nélkül

Állami földet vásárolni 300 hektárig lehet, de a családtagok birtokai nem adódnak össze, földbérletnél pedig 1800 hektár a legmagasabb elvi korlát, de a régebbi gazdaságokra (mint amilyen Herceghalom is) ez még nem érvényes.

Sallai Róbert Benedek, az LMP agrárpolitikusa lapunk kérdésére érthetetlennek nevezte, miért vált meg a korábbi tulajdonos a cégtől, amely az olcsó földbérletnek köszönhetően évtizedeken át üzembiztosan, kockázat nélkül szállította volna neki az uniós támogatásokból és az agrártermelésből származó milliárdokat. Ráadásul az eladó, Kenyeres Sándor (a Mammut üzletközpont társtulajdonosa) nagyra törő terveket dédelgetett a közelben: magántulajdonosoktól megvásárolt földeken egy egyetemvárost, innovációs központot és technológiai parkot magába foglaló komplexumot hozott volna létre a Zsámbéki-medencében, kiemelten számítva a Talentis programhoz, vagyis a „magyar Szilícium-völgy" létrehozásához lehívható uniós támogatásokra.

Mészárosék mára nemcsak Kenyeres agrárérdekeltségeit szerezték meg, hanem a Talentis Group Zrt.-t és más cégeket is (a vevő Mészáros és felesége volt, a lányuk, Mészáros Ágnes pedig máris a herceghalmi Kutatópark Ingatlanhasznosító Zrt. vezérigazgatója lett).

A legalább egy évtizede előkészítés alatt álló, de az Orbán-kormány alatt inkább akadályozott, mint segített Talentis program fejlesztési területeit nemcsak a Mészáros, hanem a Tiborcz család földvásárlásai is érintik. A miniszterelnök vejének családja a Mány környékén korábban megvett mintegy 300 hektár mellé nemrég 193 hektárt vásárolt Bicske közelében.

Az említett vételek lassanként kirajzolják egy Orbán-közeli kezekben lévő hatalmas uradalom körvonalait, amelynek tulajdonosai számára a Talentis program esetleges megvalósulása igazi pénzesőt jelenthet.

Ha az érintett termőföldek egy részét ipari fejlesztési területté minősítik (ami elé a helyi és az országos politika aligha gördítene akadályt), az néhány aláírással megtöbbszörözné az érintett földek értékét.

Ráadásul a megszerezhető uniós források nagyságrendje is jelentős: korábban összesen 12 milliárd eurós, vagyis a paksi bővítés árával megegyező programköltségvetéssel számoltak, azzal kalkulálva, hogy ilyen célokra az EU sokkal könnyebben ad támogatást, mint bármi másra, az ipartelepítést vagy az energetikát is beleértve.

Gőgös: Legalizált lopás

Fejér megyét gyakorlatilag lenyúlta az Orbán-klán, különböző áttételeken keresztül ma már a miniszterelnök és köre lehet a legnagyobb földtulajdonos az országban – fogalmazott kérdésünkre Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese. A politikus szerint Mészárosék érdekeltségeibe továbbra is tolja a pénzt a kormány, vagyis a későbbi vásárlásoknak is lesz anyagi fedezetük. – Megtehetik, az általuk elfogadott jogszabályokkal maguk legalizálták a lopást – hangsúlyozta Gőgös Zoltán, aki szerint mindennek már névleg sincs semmi köze a kezdeti célhoz, a kisgazdák földhöz juttatásához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.