galéria megtekintése

Kötcse után: Orbán telefonon beszélt Merkellel

13 komment


Csuhaj Ildikó

Orbán Viktor telefonon folytatott megbeszélést Merkel német kancellárral a migránskrízisről – erősítette meg a Nol-nak Havasi Bertalan sajtófőnök. Orbán Viktor zárt körben beszélt Európa iszlamizálódásáról Kötcsén, és azt mondta: az az ország, amelynek nincs határa, nem ország.

Orbán Viktor szereplése rövidebb volt ma délután Kötcsén a tervezettnél, a miniszterelnök el is mondta zárt körben a Dobozy Kúrián rendezett eseményen, hogy

Angela Merkel német kancellárral fog telefonon beszélni a migráció okozta válsághelyzetről.

A beszélgetés már meg is történt, de annak tartalmáról a német fél fog tájékoztatást adni, mondta munkatársunknak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

 

A miniszterelnök Európa iszlamizációjaként írta le a bevándorlást, és érzékeltette, egyelőre nem látni a végét.

Ez csak kivételes eset volt

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök este telefonbeszélgetést folytattak, áll a szövetségi német kancellária honlapján.

Georg Streiter helyettes kormányszóvivő közölte, mindketten egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy Magyarországnak és Németországnak is eleget kell tennie európai uniós kötelezettségeinek, beleértve a dublini egyezményt.

Orbán és Merkel továbbá abban is egyetértettek, hogy a menekültek mai továbbutazása – ahogy azt már tegnap is hangsúlyozták – csak kivételes eset volt, és a magyar határon kialakult kényszerhelyzet indokolta.

Orbán Viktor a polgári pikniken négy pontban fogalmazta meg a kormánya és a jobboldali tábor előtt álló legfontosabb szempontokat: a miniszterelnök az országhatár védelmét helyezte első helyre, mondván,

az az ország, amelynek nincs határa, nem ország.

Szerinte Magyarország etnikai és kulturális védelmét meg kell őrizni, senki nem kényszerítheti Magyarországot, hogy jelentős számú iszlám közösséget fogadjon be - mondta a lapunknak az egyik résztvevő. Ezen a ponton Orbán Viktor elmesélt Kötcsén egy anekdotát is, hogyan kérdezett vissza Brüsszelben, amikor az Európai bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel találkozott.

Orbán Viktor Kötcsén
Orbán Viktor Kötcsén
Varga György / MTI

Harmadik pontban a gazdasági stabilitást említette, a miniszterelnök szerint ez azért fontos, mert Európában csak azt veszik komolyan, akinek a gazdasági mutatói rendben vannak. „Annak van szava” – tette hozzá. Utolsónak a „mindennapi patriotizmust” említette, és példának hozta fel a szlovákokat, a szerbeket, valamint a románokat.

Angela Merkel és Orbán Viktor februári budapesti találkozójukon. Telefonon vitatják meg a migránskrízist
Angela Merkel és Orbán Viktor februári budapesti találkozójukon. Telefonon vitatják meg a migránskrízist
Laszlo Balogh / Reuters

A jelenlegi bevándorlási folyamatot azért is nevezte beláthatatlannak a miniszterelnök, mert eszmefuttatása szerint korábban az Európán kívüli válságövezetekben azt volt a jellemző, hogy a konfliktuszónából elvándoroltak, majd kulturális és etnikai kötődésük miatt idővel visszatértek országukba.

Ma nem ez a jellemző – mondta Orbán Viktor, aki

a globalizációt, szórakoztató műsorokat, reklámokat okolta Kötcsén azért, hogy sok bevándorló azért jön Európába, mert úgy akar élni, „mint mi”.

A miniszterelnök az európai migrációs válságot a liberális identitásválsággal hozta összefüggésbe Kötcsén – mondták el a Népszabadságnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.