Orbán kilépne az EU-ból, és vinne magával még egy országot?

Nem Brexit (vagyis Nagy-Britannia távozása), vagy Grexit (Görögország kizárása az eurózónából), hanem Vrexit jöhet, azaz a visegrádi országok egyike-másika léphet ki az Európai Unióból – a vs.hu egyik forrása szerint ezzel viccelődött mások füle hallatára egy EU-csúcson Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő.
A kilépést nyilván sem Orbán, sem Fico nem gondolta komolyan, ennek ellenére saját magát tolhatja periferikus helyzetbe az Európai Unión belül az úgynevezett visegrádi négyek országcsoportja, ha folytatódnak azok a populista, nacionalista, EU-ellenes tendenciák, amelyekből egyre többet tapasztalni. Ennek pedig – írja a vs.hu – végső soron valamilyen valóban „kétsebességes Európa" lehet az eredménye, amelyen Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia csak veszíthet. Ez jelenleg hangsúlyozottan legrosszabb forgatókönyv, de az elmúlt hetekben térségbeli diplomatákkal, kormányzati háttéremberekkel, szakértőkkel beszélgetve senki nem zárta ki, hogy egy ilyen helyzet bekövetkezhet.

A V4 valamennyi tagállamában erősödik ugyanis az a fajta nacionalizmus és EU-ellenesség, ami tabunak számít az Európai Unió meghatározó államaiban, és vannak olyan tendenciák, amiket korábban még nem lehetett megfigyelni. Például az, hogy a kelet-európai rendszerváltások óta ennyire határozottan még sosem ment egy kormány sem szembe Németországgal, mint most az megfigyelhető a menekültkrízis ügyében valamennyi V4-es tagállamban – írja a portál.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.