Orbán: Haditanáccsal foglaljuk vissza a Várat

Eljött a nap, amikor a könyörtelen lektor visszaveszi jogos jussát a Széchenyi Könyvtártól. Csak a Hadtörténeti Múzeumot fel ne bosszantsák.
A budai várnegyed rekonstrukciója nemcsak a kormány, hanem minden magyar ügye - mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken a budai Vár átfogó rekonstrukciójával foglalkozó Hauszmann Bizottság alakuló ülésén, a Parlamentben.

A beszédről a kormányzati honlapon tettek közzé videofelvételt. Ebben a miniszterelnök a most megalakult bizottságot haditanácsként jellemezte, ahol megvitatják, miként foglalják vissza a magyar nemzetnek - "nem csellel vagy ostrommal, hanem széles nemzeti összefogással és munkával" - a budai Várat, a magyar nemzet szimbolikus helyszínét, identitásának szerves részét. A Várhegy a magyar kultúra Akropolisza, méltán része a világörökségnek - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a várnegyed rekonstrukciója nemcsak a kormány és a budapestiek, hanem minden magyar ügye, olyan vállalkozás, amelynek "könyörtelen lektora a magyar nemzet lesz".

Orbán Viktor bízik abban, hogy visszafordítható az az értékvesztési folyamat és esztétikai rombolás, amely a főváros világháborús ostromával kezdődött, a kommunista rendszer alatt teljesedett ki, "a rendszerváltás utáni toporgás" pedig konzerválta.

"Azt szeretnénk, hogy a budai Várhegy - ahogy ezt Hauszmann Alajos maga is gondolta, és saját korában meg is valósította - a magyar kultúra fellegvára legyen" - mondta a kormányfő. Hozzátette, ezt a szocializmus idején is el akarták érni, de nem sikerült megvalósítani ezt az "elvtársi akaratot", aminek okát abban látja, hogy a budai Várral egyetlen olyan politikai rendszer sem képes mit kezdeni, amely nem békélt meg vagy egyenesen szemben áll Magyarország történelmével.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, "egy élő Várra van szükségünk, ahol zajlik az élet", reméli, ezt az ott élők is elfogadják majd.
Megjegyezte egyúttal, hogy mára a Budavári Palotában lévő Országos Széchényi Könyvtár kinőtte a hozzá tartozó épületrészt, és a szintén ott lévő Magyar Nemzeti Galéria is jobb otthonra találhatna a múzeumi negyedben.

A szerinte fontos gazdaságélénkítő szerepű és az idegenforgalom fellendülését hozó beruházás tervét Orbán Viktor szellemi és intellektuális kalandnak nevezte, amelynek előteremthető a pénzügyi alapja. A várnegyed felújítása mellett beszédében megemlített más nagy budapesti beruházási terveket is, így az olimpiai központot, a múzeumi negyedet, a Margitsziget és a Duna-part rendbe tételét, valamint a Hajógyári-szigetre vonatkozó elképzelést, benne az ottani római kori emlékek teljes helyreállításával.

Szavait azzal zárta, hogy a Várkert Bazár volt a főpróba, most pedig elkezdődhet az előadás.

A Hauszmann Bizottság felállításáról a kormány az idén nyáron döntött.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.