galéria megtekintése

Orbán: Az útdíjjal semmi gond nincs, az a próbaüzem

14 komment


Rab László
NOL

Előkerült Orbán Viktor. A kormányfő bő kéthetes kihagyás után adott újra interjút a Kossuth rádiónak, amelyben a Merkel-Putyin látogatásról, a magyar-amerikai viszonyról és az útdíjjal kapcsolatos konfliktusokról is beszélt.

Megakad az ember torkán a szó, a brutális és barbár terrorcselekmény mellbevágó - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a párizsi terrorcselekményről. A miniszterelnök szerint a brutalitás közelsége megrendítő, együttérzésünket és szolidaritásunkat fejezzük ki az elhunytak családjainak és a francia népnek.

Orbán a részvét hangjai után a Terrorelhárítási Központ személyesen neki készített jelentéséről beszélt. - Nincs közvetlen fenyegetés Magyarországon - mondta Orbán, és hozzátette, olyan év, de lehet hogy olyan korszak előtt állunk, amikor minden bizonytalan. Ebben a helyzetben arra kell törekedni, hogy Magyarország biztonságos maradjon. A kormányfő itt tett említést arról, hogy az európai bevándorláspolitikát rossznak tartják, és nem akarják, hogy az ország a bevándorlók célpontjává váljon. Megjegyezte: nem ízléses dolog az ész hangján beszélni, amikor a lélek van megrendülve.

Ne adják Gyurcsány kottáját Merkel kezébe

 

A Merkel-Putyin látogatásokról szólva elmondta, hogy "más fázisban van a két dolog. Merkel kancellár asszony látogatásának időpontja és tematikája van, Putyin elnök úr látogatása pedig napirenden van, de időpont és konkrét napirend még nincs. Tavaly voltam hivatalos látogatáson Oroszországban, akkor hívtuk meg. Most úgy látszik, hogy ez a látogatás inkább hamarabb, mint később valósul meg." Orbán szerint az a feladatunk, hogy ne engedjük magunkat belerángatni a kialakulóban lévő hidegháborús konfliktusba. Úgy kell szövetségeseknek lennünk az EU-ban és a NATO-ban - mondta a kormányfő -, hogy Magyarország és Oroszország között a feszült helyzet ellenére fennmaradjon a gazdasági és politikai együttműködés.

Arra a kérdésre, hogy Merkel kancellár hoz-e olyan üzenetet, ami politikáját alapvetően befolyásolja, Orbán Viktor azt felelte, hogy a publicisztikára nincs a politikának befolyása. Majd rögtön ellenfeleit kezdte szapulni. - Tisztelettel kérném a baloldali pártokat, különösképp az MSZP-t, hogy térítsék vissza a józan ész és a kulturált viselkedés útjára azokat, akik összekeverik Merkel asszonyt a prímással. Tiszteletet kell neki adnunk, személyesen neki és a német népnek kijáró tiszteletet is, és nem szabad úgy képzelnünk a német kancellárt, mint akinek fel lehet adni a rendelést, hogy milyen nótát húzzon. Ez sértő és ízléstelen.

Valakik miatt most rossz a viszony

A magyar-amerikai viszonyról azt mondta Orbán, hogy "voltak már jobbak is a kapcsolataink, most olyanok, amilyenek." Abban reménykedik, hogy "a felek belátják, ami most van, az senkinek sem jó. Egyre kevésbé tudunk beszélni a kölcsönös tisztelet hangján, egyre kevesebb szó esik az együttműködésről, miközben a katonai kapcsolataink példásak, de most a jó dolgok helyett a rossz dolgok kerültek felszínre. Meg kéne változtatni ezek arányát, amire a magyar kormány készen áll, de nem engedjük, hogy nemzeti szuverenitásunk bármely eleme kérdésessé váljon."

Kapott Orbán kérdéseket a kormányzati "döccenőkről" is. Szó sincs döccenőkről, szögezte le, a kormányzati munka a megszokott rendben halad. A politikai viták nem kötődnek a kormányzati munkához. Majd újra az ellenzék sajátos helyzetével kezdett foglalkozni. - Évek óta vajúdik a baloldal - mondta Orbán -, hogy megszülessen a modern baloldal, ez nem sikerül. Ha megfigyeljük a kormány ellen szervezett tüntetéseket, aláírásokat, Facebook-akciókat, azt látjuk, az nem a kormányról, hanem a baloldalról szól, időnként nem túl ízléses megnyilvánulásokkal.

A miniszterelnök ezután a hátralévő három év feladatairól beszélt. 2010 és 2014 között a gazdasági válságon kellett úrrá lenni, úgy, hogy "közben a nemzeti függetlenség elveszett darabjait is visszaszerezzük." 2014 és 18 között a bérből és fizetésből élők anyagi biztonságának megerősítése a fő cél. - A 2015-ös költségvetés ahhoz próbál segítséget nyújtani - magyarázta Orbán -, hogy akik még nem részei a középosztálynak, azok beléphessenek oda, vagy egy lépcsőfokot följebb léphessenek, hogy megközelítsék a középosztályt. A középosztály alsó része pedig biztonságos középosztálybeli pozícióba juthasson. Orbán mondandója ezen pontján a nyugdíjasokat is a bérből és fizetésből élőkhöz sorolta, merthogy ők is dolgoztak. Majd azt hangsúlyozta, hogy 2010-ben személyesen ő kötött megállapodást a nyugdíjasokkal, ami arról szólt, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét meg fogják őrizni (itt többes számra váltott).

Elhangzott néhány olyan közhely, mint hogy "oktatási rendszerünk meghatározza a jövőnket". Orbán elismételte a szakképzettség fontosságát, majd modern oktatási rendszer létrehozását szorgalmazta (ennek, mondta, már több elemét kimunkálták). Az összes társadalmi, szakmai szervezet hamarosan megkapja a nagyívű elgondolásokat, hogy hozzátehesse saját kiegészítő javaslatait.

Próbaüzem, csak az autósok zsebének éles

A háziorvosok elismerésének javítását célzó egészségügyi ígéretek után került szóba a sietősen bevezetett útdíj, amivel Orbán szerint semmi gond nincs, ami most van, próbaüzem, a gépház zaja.

- Van egy kormánydöntés, amit meghirdettünk és bemutattunk - mondta Orbán. - Minden ilyen beavatkozásnál, ami szakmailag bonyolult és politikailag érzékeny, szükséges a próbaüzem. Az online kasszák vagy az E-útdíj bevezetésekor ugyanez történt. A próbaidő egy hónap. Mindenkit arra biztatnék, most szólaljon föl, most tiltakozzon. Amikor az összes javaslat az asztalon lesz, azt a kormány áttekinti. Az értelmes következtetéseket beépítjük, ami nem az, elvetjük. Februárban a rendszer már végleges formában tud működni. Rendszereket bevezetni, átalakítani próbaüzem nélkül nem lehet.

- Azt az elvet nem áll módunkban feladni, hogy az út használatáért hozzájárulást kell fizetni. Még ha bosszantó is. Mikor jussunk túl ezen - zárta az interjút Orbán Viktor -, ha nem a kormányzás mostani ciklusának első félidejében?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.