galéria megtekintése

Orbán: Illegális bevándorlók lázadásával állunk szemben

33 komment

MTI

Ha Görögország nem képes megvédeni saját határait, akkor az EU-nak jogot kellene biztosítani ahhoz, hogy valós, rendészeti erővel, határőrizettel megvédje az ország határait – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjével. Manfred Weber közölte: támogatja, hogy az uniónak közbe kell avatkoznia a külső határok védelmére, ha egy ország nemzeti erői kudarcot vallanak.

Ha Görögország nem védi meg a határait, akkor "nekünk kell megvédeni" azokat - érvelt a kormányfő. Hozzátette, ma ennek hiányoznak a jogi alapjai, ezért ezeket gyorsan meg kellene teremteni; ez az első és legfontosabb feladat, amelynek végrehajtását javasolni fogja európai kollégáinak.

Megjegyezte, ez a kezdeményezés része annak az ötpontos javaslatának, amellyel a jelenlegi európai helyzetet kezelné, és amelyet a későbbiekben ismertet majd.

Orbán Viktor szerint az, hogy Görögország nem tartja be a schengeni szabályokat, nem jogosítja fel Magyarországot arra, hogy ő is felmondja a schengeni előírásokat. "Ezért a görögök nyilvánvaló jogsértéseitől függetlenül mi (...) a schengeni szabályok betartására fogunk törekedni az előttünk álló időszakban is" - húzta alá, majd újból nyomatékosította: Magyarország szigorúan az európai értékek és jog talaján áll, és azon is marad.

 

Manfred Weber elmondta: aki a schengeni eszmét fenn akarja tartani, annak gondoskodnia kell az EU külső határainak megfelelő őrizetéről.

A néppárti politikus arról is beszélt, hogy Magyarország törekszik az európai határőrizeti és regisztrációs szabályok betartására. A menekültek figyelmét is fel kell hívni arra, hogy nincs joguk Európában szabadon választani maguknak lakhelyet és együtt kell működniük a hatóságokkal - rögzítette. Hozzátette: fontos megóvni mindenkinek a méltóságát.

Orbán Viktor közölte azt is, a Manfred Weberrel folytatott tárgyaláson sürgette, hogy európai lépések történjenek a bevándorlóválság kezelése érdekében, a döntéseknek pedig szerinte sokkal gyorsabban kell megszületniük.

A bevándorlás kérdése minden nemzetnek az alapvető, legfontosabb kérdések közé tartozik - jelentette ki a miniszterelnök, akinek ezért meggyőződése, hogy nem lehet úgy európai szintű döntéseket hozni, hogy abból kihagyják a választott nemzeti vezetőket, az uniós kormányfőket.

Mint mondta, nem vitatják az Európai Bizottság jogát, hogy az EP támogatásával új szabályokat alkosson, amelyek mindenkire érvényesek, de az EB nem bonthatja meg az eddigi politikai konszenzust, amely szerint a miniszterelnökök egyetértése nélkül nem indul jogalkotás az unióban.

A bizottság elnöke felrúgni készül ezt a konszenzust, aminek messze ható következményei lehetnek az EU belső életére nézve a későbbiekben - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

A kormányfő kérdésre úgy fogalmazott: az elmúlt néhány napban szabályos lázadás volt az illegális bevándorlók között, "fellázadtak a magyar jogrend ellen", nem hajlandóak együttműködni a magyar hatóságokkal, sőt megdobálják, megtámadják őket.

"Ahhoz képest, hogy egy illegális bevándorlók általi lázadással állunk szemben, a rendőrség fizikai erőszak alkalmazása nélkül kiválóan tette a dolgát" - mondta, köszönetet mondva újból a rendőröknek.

A szeptember 15-étől hatályos új szabályokról úgy nyilatkozott: a magyar hatóságok nem lehetnek elnézőek az illegális határátlépéssel szemben. Hozzátette, az illegális határátlépési szándékkal érkezőket minderről folyamatosan tájékoztatják. Szeptember közepe után azokat, akik törvényellenesen lépik át a határt, azonnal őrizetbe kell venni - közölte, arra kérve a bevándorlókat, ne tegyék ki magukat és családjukat ilyen bűncselekménynek.

A kormányfő arról is beszélt - nemzetközi szabályokra hivatkozva -, hogy a migránsoknak a határnál igazolniuk kell, hogy Szerbiában adtak be menekültkérelmet. Szerbia a magyar törvények szerint biztonságos ország, és biztonságos országból csak akkor fogad Magyarország menekültet, ha ő beadta a menedékkérelmét, és nyilvánvaló, hogy a szerb hatóságok azt nem fogadták be, nem tárgyalták meg fair módon - részletezte.

Manfred Weber kiemelte: Magyarország arra törekszik, hogy megfeleljen az európai jognak, és Orbán Viktor joggal utalt arra, hogy először Görögország feladata lenne az EU külső határainak biztosítása. Magyarország a menekültek regisztrációja esetében is igyekszik teljesíteni a kötelességét, vagyis mindenkit próbál regisztrálni. Hozzátette, Magyarország az EU szabályainak végrehajtása tekintetében jobban áll, mint Görögország vagy Olaszország.

A politikus hangsúlyozta: az EU segíteni akar Magyarországnak.

Jean-Claude Juncker javaslatait Manfred Weber a néppárt szemszögéből kiegyensúlyozottnak nevezte. Fontos célként említette a határok megvédését és a fedél nyújtását az üldözötteknek.

Manfred Weber úgy értékelte, hogy Orbán Viktor hozzászólásai hasznos elemei az európai vitának, különösen a határvédelem jelentőségének tekintetében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.