galéria megtekintése

Orbán helyrerakta Kövér Lászlót

39 komment


Csuhaj Ildikó

Huszonnégy óra sem telt el a sorkatonaság esetleges visszaállításáról szóló fideszes nyilatkozatok után, amit Kövér László interjúja gerjesztett, Orbán Viktor levette a napirendről a kérdést. Simicskó István honvédelmi miniszter lapunknak azt mondta: egyetlen kormányülésen sem foglalkoztak a sorkötelezettség visszaállításával, azt ő is ellenzi.

Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon – a még influenzás miniszterelnök vasárnap az M1 hírcsatornának nyilatkozva rekordgyorsasággal vette le a napirendről a kérdést, miután a fideszes vezetők, Kövér László és Kósa Lajos ez ügyben tett nyilatkozatai nagy vihart kavartak. Orbán Viktor az állami tévének azt mondta: „Sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni a sorkötelezettség visszaállításával, semmilyen módon nem tervezik megnyitni ezt a kérdést Magyarországon”. Megpróbálva menteni a menthetőt, azt is hozzátette, nincs nézeteltérés ezen a téren közte és Kövér László házelnök között.

Kövér László még szombaton nyilatkozta azt az Új Néplapban, hogy katasztrofális hiba volt a sorkötelezettség eltörlése. A házelnök a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapnak adott interjúban a sorkötelezettség mellett érvelt a migránsválsággal egyidejűleg megváltozott közhangulat okán, de hozzátette: vagy összeurópai döntés értelmében állítják vissza a sorkötelezettséget „Európa nyugati csücskétől a keletiig”, vagy sehogy. Számára egyértelmű, hogy Európa és Magyarország azzal is erősebbé válna, ha ez megtörténne. A Fidesz választmányi elnöke azt prognosztizálta, hogy a terrorizmussal és az illegális migrációval összefüggésben terjedő bizonytalanság miatt egyáltalán nem kizárt, hogy a nem túl távoli jövőben sor kerül a sorkötelezettség visszaállítására.

Kövér László és Benkő Tibor vezérkari főnök Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonásán a Kossuth Lajos téren
Kövér László és Benkő Tibor vezérkari főnök Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonásán a Kossuth Lajos téren
Bruzák Noémi / MTI

 

Erre erősített rá Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a parlament honvédelmi bizottságának elnöke, aki szintén szombaton az RTL Klub híradójának úgy nyilatkozott, a párton belül foglalkoznak a gondolattal. De – jegyezte meg Kósa – a Nemzeti Gárda vagy Nemzetőrség felállítása jobb megoldás lenne.

Korábbi fideszes mondatok

Kosztolányi Dénes: A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség is híve, sőt valójában kezdeményezője a sorkatonaság megszüntetésének.

Nyitray András: Kétszázhanyadszorra jelentjük ki, hogy egyetértünk a sorkatonaság békeidőben való megszüntetésével.

Pokorni Zoltán: Lehet, hogy történelmi jelentőségű esemény volt a több mint 130 éves sorkatonaság megszűnése.

Az EP-képviselő Deutsch Tamás viszont tegnap már figyelmeztető jelzést „lőtt fel” a Facebookon párttársai számára, emlékeztetve a Fidesz 2004-es közleményére, amelyben kategorikusan elutasították a sorkatonai szolgálatot, és hitet tettek amellett, hogy a Fidesz a Kelet-Közép-Európa népeivel való szolidaritás elvei alapján képes közreműködni egy demilitarizált és egységes Európa eszméjének megvalósításában. „Ennyi!” – zárta rövidre a sorkötelezettség visszaállításának fideszes gondolatfolyamát a Facebookon Deutsch Tamás.

Vasárnap Simicskó István is úgy nyilatkozott a Népszabadságnak: ellenzi a sorkötelezettség visszaállítását. A honvédelmi miniszter munkatársunk kérdésére azt mondta, egyetlen kormányülésen sem került szóba a kérdés, és tudomása szerint a Fidesz elnökségi ülésén sem. Munkatársunknak két Fidesz-alelnök is azt állította: valóban nem volt szó az elnökségi üléseken a sorkötelezettség visszaállításáról, és nem értik, milyen fórumra gondolt Kósa Lajos, amikor arról beszélt, hogy párton belül napirenden van a kérdés.

A lapunk által megkérdezett fideszesek a bevándorlási hullámra adott fideszes kommunikációval magyarázták a Kövér- és Kósa-megnyilatkozásokat; azzal, hogy a kormány minden intézkedésével erősíteni akarja az állampolgárok biztonságérzetét, demonstrálva, hogy krízishelyzetben is képes a rend fenntartására. Volt, aki utalt a „militáns és hazafias” Jobbik előzésére is, de az ellenzéki párt az önkéntes sorkatonaság híve. Simicskó István a Népszabadságnak megerősítette: valóban jó lenne fiatalokból területi elven és önkéntes alapon egy tartalékos állomány, a Nemzetőrség felállítása, hasonlóan az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájához. A honvédelmi miniszter a fiatalok mellett a volt szerződéses katonák és a polgárőrök előtt is megnyitná a Nemzetőrséget.

Ellenzéki elutasítás

Az ellenzéki pártok lényegében elutasították Kövér felvetését. Harangozó Tamás (MSZP) szerint a kormánypártoknak a honvédség valós gondjaival, így a szerződéses katonák 1500 fős hiányának megszüntetésével kellene foglalkozniuk. Az LMP nem támogatja a sorkötelezettség visszaállítását, szögezte le lapunknak Schmuck Erzsébet, „amúgy meg meccselje le a Fidesz ezt a kérdést házon belül”. A Demokratikus Koalíció határozottan elutasítja a sorkötelezettség visszaállítását, és mindent el fog követni, hogy ezt megakadályozza. A Jobbik is elutasítja a sorkatonaság visszaállítását. Mirkóczki Ádám pártja ismert javaslatára utalva elmondta: ők az önkéntes sorkatonai szolgálat vonzóvá tételét viszont támogatják. (F. Gy. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.