Orbán harcot hirdetett Brüsszel ellen

Harcolni kell azért, hogy Brüsszelben megváltozzanak a szabályok és ne életidegen szabályokat erőltessenek ránk - mondta a miniszterelnök az Európai Unión kívülről érkező bevándorlók fogadásáról szóló szabályozásról. Szerinte már „tömegesen kiképzett” – ügyvédek által felkészített – emberek jönnek, akik pontosan tudják, mit kell tenniük azért, hogy ne tiltott határátlépők, hanem menedékjogot kérők legyenek.

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt erről. Felhívta a figyelmet az unión belüli mobilitás és az unión kívülről érkezők közötti különbségre, és azt mondta, az EU-s tagállamokon belül szabadon lehet mozogni turistaként, vagy munkavállalóként, így az Európai Unióhoz tartozó országokon belül nem beszélhetünk sem bevándorlásról, sem kivándorlásról, hiszen „egy, közös akarattal létrehozott gazdasági téren belül mozgunk”. Ezért abszurd, amikor Magyarországon politikai felhanggal arról beszélnek, hogy Magyarországról kivándorolnak Németországba vagy Londonba - tette hozzá.

Orbán 2011 októberében egy brüsszeli EU-csúcs szünetében. Irgalom van, politikai korrektség nincs
Orbán 2011 októberében egy brüsszeli EU-csúcs szünetében. Irgalom van, politikai korrektség nincs
Eric Vidal / Reuters

„Nem vándorolnak ki, hiszen mi magunk akartuk, hogy egy közös gazdasági tér jöjjön létre, ahol szabadon lehet munkát vállalni" - fogalmazott. Orbán felhívta a figyelmet arra, bevándorlásnak azt nevezik, amikor az unión kívüli országokból érkeznek emberek az EU-ba. Elmondta, az uniós szabályozás alapján ha valaki engedély nélkül lép be Magyarországra, és azt őt igazoltatónak papírt mutat fel és azt mondja, politikai menekült és menedékjogot kér, akkor őt többé nem lehet úgy kezelni - ami egyébként a valóságnak megfelelne - , hogy ő egy megélhetési bevándorló.

Orbán szerint „tömegesen kiképzett emberekről van szó”, szemben a korábbi állapottal most már ügyvédek, jogászok által felkészített emberek érkeznek, akik pontosan tudják, mit kell tenniük azért, hogy ne tiltott határátlépők, hanem menedékjogot kérők legyenek.

„Ez egy keresztény ország, van a szívünkben irgalom, nyilvánvalóan aki üldözött, annak segítséget kell nyújtani" - fogalmazott, majd úgy folytatta: a megélhetési bevándorlóknak azonban nemet kell mondani, és világossá kell tenni számukra, hogy itt nem fogják megtalálni a megélhetésüket. „Itt Magyarországnak az Európában szokásos politikai korrektségtől eltérően világosan és egyenesen kell beszélnie, meg kell mondani az igazat, nem akarjuk, hogy a megélhetési bevándorlók célországa legyen Magyarország" - hangsúlyozta. Ismertette, hogy Magyarországon 2014-ben a menedékjogi kérelmet benyújtók száma elérte megközelítette a 43 ezret, ami duplája a korábbi adatoknak. A tendencia riasztó - tette hozzá.

Brüsszel ezzel a gonddal szemben nem fogja Magyarországot megvédeni, ezt a magyaroknak kell megoldaniuk, meg kell magukat védeniük. Harcolni kell azért, hogy Brüsszelben megváltozzanak a szabályok és ne életidegen szabályokat erőltessenek ránk - közölte.

Orbán a műsorban beszélt arról is, hogy a devizában felvett fogyasztási hitelekről a bankoknak és a devizahiteleseknek kell tárgyalniuk, ebben az ügyben a kormány közvetítő lehet. arról is beszélt, hogy harcolni kell azért, hogy Brüsszelben megváltozzanak a menekültekkel kapcsolatos, életidegen szabályok.

Az autóhitelesekkel és a személyi kölcsönt felvevőkkel összefüggésben a kormányfő azt mondta, szerinte most kifejezetten tárgyalásos helyzet van, a bankoknak és a devizahiteleseknek tárgyalniuk kell, a kormánynak mediátor, közvetítő szerepe lehet, de nem lehet ügydöntő.

Közölte, a kormány megoldotta a devizában felvett ingatlanhitelek kérdését, a bírósági ítéletek is egyértelmű helyzetet teremtettek, de a fogyasztási hitelek egy másik ügykörbe tartoznak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bírósági ítéletek kimondták, az árfolyamkockázatot a hitelt felvevőnek kell viselnie.

Arra a felvetésre, hogy a nyugati lapok - amelyek korábban kifogásolták a kormány devizahitelekkel kapcsolatos intézkedéseit - most egyértelműen dicsérik a magyar kormányt, Orbán Viktor úgy fogalmazott: „ilyenkor kell szerénynek lenni, mint az ibolya".

Úgy folytatta, nem lenne helyes, ha a kormány dicsérgetné magát, akiket elismerés illet, azok a választópolgárok, akik 2010-ben és 2014-ben hatalmas "közbizalmat és felhatalmazást" adtak a kormánynak. A kabinet pedig unortodoxnak mondott, szokatlan, rendkívül sok pénzügyi érdekcsoport és bank húsba vágó pénzügyi érdekével szemben is képes volt arra, hogy az emberek javát szolgáló döntéseket hozzon - fejtette ki.

Orbán elismeréssel beszélt a jegybankelnökről, Matolcsy Györgyről, mert, mint mondta a Magyar Nemzeti Bank közreműködése és nagyon bátor lépése nélkül nem lehetne eredményekről beszélni. Ezt azzal indokolta, hogy hiába fogadta volna el a parlament a forintosításról szóló törvényt, ha ezután a nemzeti bank nem biztosított volna azonnal devizát a magyar bankoknak, hogy fedezzék a többletkiadásaikat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.