Orbán: Ha most nem leszünk észnél, tíz év múlva nem fogunk ráismerni hazánkra

Életminőség-javító fejlesztések kezdődnek Székesfehérváron, kibővül a belváros, hangversenyterem, valamint multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok épül, és lakásépítési program indul el - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, miután a Modern városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Székesfehérvár polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással.
A kormányfő elmondta: amint a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház jelenlegi fejlesztése befejeződik, újabb beruházás kezdődik, amelynek a költségeiről hamarosan egyeztetnek a város vezetőivel.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a korábban a kormány támogatásával visszavásárolt börgöndi repteret sport- és üzleti célú repülőtérré alakítják.

Orbán Viktor közölte, hogy a város jelenleg üresen álló ingatlanjainak valamelyikében modern középiskolai oktatási központot valósítanak meg, ahol az oktatási funkciók mellett a művészet és a sport is kiemelt szerepet kap majd.

A kormányfő az életminőség-javító fejlesztések közé sorolta a belváros és a Zichy-liget összekapcsolását is, úgy, hogy a közúti forgalmat az érintett szakaszon a föld alá viszik. Az évek óta üresen álló Fekete Sas Szállóból hangversenyterem lesz, a tervezési költséget a kormány magára vállalta – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint Székesfehérváron gyakorlatilag teljes foglalkoztatás van, ezért ma már a megfelelő képzettségű munkaerő hiánya okozza a legnagyobb gondot a helyi gazdaságnak. Lakhatási lehetőségek híján nem érkezik megfelelő munkaerő a városba, ezért lakásépítési programot indítanak - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a velencei-tavi turizmus fejlesztésének kialakításába bevonják a várost.

A miniszterelnök a jövőben felépítendő multifunkciós rendezvénycsarnokról elmondta: a helyszínt a város már kiválasztotta, most pedig megállapodtak abban, hogy a tervezési költségeket a kormány állja.

Kérdésre válaszolva közölte: a csarnok bekerülési költségeit majd a jóváhagyott tervek után lehet megmondani, a tervezésre azonban 500 millió forintot biztosít a kormány.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a 2013-as kihelyezett kormányülésen megítélt támogatásokból végrehajtott fejlesztések nagyrészt megvalósultak. A székesfehérvári fűtőerőmű visszavásárlása megtörtént, erre az állam 2,55 milliárd forintot adott. A Nemzeti Emlékhely újjáépítésének előkészítése, a Sóstói Stadion építése a Sóstó rehabilitációjával együtt elkezdődött, a geoinformatikai főiskolai kart megmentették, a várost elkerülő út építése 14,5 milliárd forintból jelenleg is zajlik. A maroshegyi közösségi terek kialakítása is ígéret volt, az előkészítése annak is megkezdődött, miközben a megyei kórház új tömbjének 8,3 milliárd forintos fejlesztés elkészült – mondta.

Cser-Palkovics András (Fidesz) kiemelte: a város hosszú történelme során soha annyi segítséget nem kapott az államtól, mint Orbán Viktor kormányától az elmúlt években. Hozzátette: a fejlesztési pénzek mellett a kormány adósságkonszolidációja 18 milliárd forintos támogatásként jelentkezik, hiszen a városnak nélküle évente több milliárd forintot kellene a bankoknak fizetnie.

A kormányfő kérdésre válaszolva közölte, a Modern városok program forrásai két helyről származnak: egyrészt magyar költségvetési forrásokból, amelyek a következő évek büdzséiben szerepelnek, másrészt a nagyvárosok fejlesztésére szánt uniós forrásokból.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: mintegy tíz évig tartó vita lesz a halálbüntetésé, de a menekültek ügyét hamar le kell zárni. „Ha most nem leszünk észnél, nem leszünk felelősségteljesek, akkor tíz év múlva nem fogunk ráismerni hazánkra" – fogalmazott, hozzátéve: a menekültügy lényege, hogy ha egyszer hibáznak, többé nem javíthatják ki. Hangsúlyozta: „nekünk, magyaroknak kell meghozni a döntést, mert nem Brüsszelben fog megváltozni az élet a menekültektől, hanem itt, Magyarországon".

Orbán Viktor szerint semmi alapja nincs annak a sajtóhírnek, hogy 2017-ben köztársasági elnök lesz, miközben Lázár János váltja a miniszterelnöki székben. Úgy fogalmazott, hogy „a köztársasági elnöki munkára az ország engem nem tudna használni, nálam méltóbb embernek kell megtestesítenie az ország egységét".

Jelezte, hogy a Fidesz következő kongresszusán pártelnököt is választ két évre, akinek a 2018-as választásra fel kell készítenie a pártot, és - mint mondta - szívesen vállalja ezt a feladatot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.