Orbán Gáspár nem közszereplő, de mindenütt szerepel

Orbán Gáspár levelének aláírása alapján simán magyar állampolgár. Ebben a minőségében viszont igen nagy feltűnést keltett.

Orbán Gáspár levele - amelyben a 444.hu-nak azt írta, hogy ne közöljenek róla semmilyen cikket, míg nem válik közszereplővé - olyan lavinát indított, amelyre még ő sem számíthatott. Bár közszereplő a törvény szellemében továbbra sem lett, de cikkek és blogbejegyzések sora született válaszként levelére.
 
Bár a Ptk. nem definiálja sem a közszereplő, sem a nyilvános közszereplés fogalmát, a Kúria 1/2012. számú BKMPJE határozatában a következőket mondta ki:

„A joggyakorlat és a jogirodalom meghatározása szerint szereplésnek, ezen belül közszereplésnek az egyén önkéntes elhatározásán, autonóm döntésén alapuló olyan politikai, társadalmi, művészeti tevékenység, megnyilvánulás tekinthető, amelyet egy meghatározott cél, szűkebb vagy tágabb értelemben a helyi közösség vagy a társadalom életének befolyásolása érdekében fejt ki. Tehát a nyilvános közszereplés a közterületen való jelenlétnél, az ott zajló eseményekben való részvételnél szűkebb kategória, feltételezi a nyilvánosság előtt fellépő, megnyilvánuló személy erre irányuló szándékát.”

Ezek alapján valóban nem közszereplő Orbán Gáspár, de ahogy az a Vastagbőr blogon zero is írja, nem közszereplő Ördög Nóra, VV Aurelio vagy Gáspár Győző sem, mégis írnak róluk.
 
A gépnarancson kifakadt blogbejegyzésében Zsebesi Zsolt is. Gáspárnak címzett levelében így fogalmaz:
„Egyetértek veled Gáspár. Abban mindenképpen, hogy csak azért, mert édesapád a magyar kormányfő, te nem vagy semmilyen közszereplő. Ebből számomra elsősorban az következik, hogy semmi helyed a díszpáholyban. Pont azért, mert nem vagy semmilyen közszereplő.”
 
Tóta W., a hvg.hu szerzője szerint az egész story egy szappanoperába illő történet, és elkerülhető lenne, ha Gáspár nem ült volna be a VIP-páholyba. "Gáspár (22) ugyanis szemmel láthatóan nincs beszélő viszonyban nővérével, Ráhellel (25). Különben Ráhel már elmondta volna Gáspárnak, hogy a nyilvános szereplés visszhangokkal jár, és még az ő mindenkinél erősebb Papájuk sem tud mit csinálni az ellen, hogy a nyelvét köszörülje rajtuk a szájtáti nép."

Deutsch Tamás közben a következő mondattal áll ki a megsebzett Orbán-hercegért a Facebookon: „És ha kegyednek is attól áll fel a webes fasza, hogy politikusok gyerekeivel genyózik hát élvezze. Eggyel több cyberpedofíl a 444-en.”

A NolBlogon publikáló FSP pedig azt üzente Gáspárnak: nem elég nem-közszereplőnek lenni, annak is kell látszani.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.