galéria megtekintése

Orbán fél, és nem tudja, mitől

15 komment


Körösi Ivett

– A migráció Afrikában főként egy, a kontinensen belül zajló folyamat. Ha valaki messzebbre vándorol, annak jelentős anyagi erőforrásra van szüksége, így minél szegényebbek az emberek, annál kevesebbet tudnak az útba invesztálni”– reagált Orbán Viktor péntek reggeli kijelentésére Alessandra Venturini, a firenzei Migrációs Központ igazgatóhelyettese.

Az újabb migránshullámmal riogató magyar miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy ha az Afrikában élők azt a hírt kapják, hogy beengedik őket Európába, és gondoskodnak róluk, „akkor nekiindulnak, és nem százezren”.

Egy ember azok közül, akik eljutottak Szegedig
Egy ember azok közül, akik eljutottak Szegedig
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az olasz szakember szerint az afrikai „megszállást” vizionáló Orbán szavai azon emberek félelmét idézi, akik rettegnek a migrációtól, de alig tudnak róla. Igaz, a félelmek sokakban megerősödtek, miután az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) megdöbbentő jelentést publikált a közelmúltban. Világszerte közel 60 millió menekült kénytelen az otthonától távol élni. A számuk soha nem nőtt egyetlen év alatt olyan mértékben, mint 2014-ben: az országhatáraikon belül maradókat is beszámítva több mint 8 millióval, a 2004-es adatokhoz képest 20 (!) millióval.

 

A UNHCR szerint a riasztó számok főként az elhúzódó szíriai polgárháborúnak köszönhetőek, illetve annak a mintegy 15 konfliktusnak – Elefántcsontparttól, Jemenen át egészen Pakisztánig –, amely az elmúlt öt évben nem oldódott meg. Az Iszlám Állam egy egész régiót destabilizált, a dzsihadisták előrenyomulása sokakat késztetett menekülésre.

A mostani „új" hullámnak ugyanakkor megvannak a sajátosságai, amelyek Európa-szerte a menekültügyi rendszer újragondolását eredményezték. A legfőbb ezek közül az, hogy az emberek a korábbinál sokkal nagyobb számban, drámai körülmények között érkeznek Európába. Yves Pascouau, az Európai Politikai Központ elemzője szerint

ez a „bumm" csak a közvéleményt érhette meglepetésként,

szakértők ugyanis már régóta figyelmeztettek, hogy a menekülthullám egyszer csak eléri Európát, ám erről a döntéshozók nem vettek tudomást.

„Ez a hullám azért is más, mert az emberek a saját szemükkel látják, mi történik. A szíriai konfliktus jó ideje kezelhetetlen, de sokáig az EU határain kívülre szorult, nem láttunk ennyi menekültet. A helyzet romlásával azonban mind nagyobb tömegek keltek át a Földközi-tengeren, beléptek az EU területére, aminek következtében a szemünk előtt öltött testet a konfliktus. A média is rengeteget foglalkozik vele, így a döntéshozóknak már kezelni kell a helyzetet" – nyilatkozta a Népszabadságnak a francia szakember.

A korábbi évekhez képest sokkal többen tudnak átkelni a tengeren, mert az olasz partoktól pár száz kilométerre fekvő Líbia teljes káoszba süllyedt.

Az észak-afrikai országot rivális milíciák irányítják, nincsenek kompetens hatóságok, határőrizet, s az elmúlt néhány évben sokat fejlődött a rendkívül jövedelmező embercsempészet.

Alessandra Venturini azt emelte ki, hogy a folyamatban az infotechnológia fejlődése is nagy szerepet játszik. „Sokkal könnyebb információhoz jutni, mint korábban. A mobiltelefonok és az internet segítségével gyorsan és szinte ingyen terjednek a hírek. Az emberek tudják, miként juthatnak segítséghez más országokban. De fontos megjegyezni, hogy ez az információ nem mindig objektív, az érintettek gyakran csak a jó történeteket hallják, azt nem, valójában mivel is jár eljutni Európába" – mutatott rá Venturini.

A menekültek egy része a konfliktusövezetek szomszédságában található táborokból érkezik Európába. A szíriai menekültek 97 százaléka Törökországban, Libanonban, Jordániában, Irakban és Egyiptomban él. Az elhúzódó polgárháború jelentős nyomás alá helyezte ezeket a kormányokat. Van olyan ország, ahol valóban úgy tűnik, hogy „megtelt a csónak":

az 5,8 milliós Libanon lakosságának már közel negyede szíriai menekült.

Közülük kevesen tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, a lakhatásuk sincs megoldva, így komoly társadalmi feszültségek alakultak ki a helyiek és a menekültek között. „Biztonságban élnek, hiszen nem a haláltól tartva ébrednek reggelente. De a szó tágabb értelmében nincsenek biztonságban. Sok szíriai rendkívüli szegénységben él, és úgy van vele, hogy inkább máshol, északon próbál szerencsét" – mondta Yves Pascouau, aki szerint a következő években újabb rekordokat fog dönteni a menekültek száma. Ez esetben a krízis várhatóan továbbra is kiemelt szerepet kap majd a politikai párbeszédben.

Az emberek a korábbinál sokkal nagyobb számban, drámai körülmények között érkeznek Európába
Az emberek a korábbinál sokkal nagyobb számban, drámai körülmények között érkeznek Európába
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Pascouau kollégája, Andreia Ghimis szerint a bevándorlás kormányok és pártok általi tematizálása is az „új" hullám egyik jellemzője. „Egyes politikusok arra használják ezt a tragikus helyzetet, hogy bevándorlásellenes nézeteiket hangoztassák, legitimálják a programjukat és növeljék a szavazótáborukat. Az EU-s állampolgárok még mindig szenvednek a gazdasági válság hatásaitól, és attól tartanak, hogy az anyagi erőforrásokat munkahelyteremtés helyett a migránsok integrálására költik. A vitát érzelmek vezérelik, csak nagyon ritkán alapul tényeken, és szinte soha nem objektív" – mondta lapunknak a migrációs szakértő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.