galéria megtekintése

Az ő segélykiáltása nem érdekelte Orbánt

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 18. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Birta Zsolt negyvenegy éves miskolci dohányértékesítő, felesége, valamint négy gyermeke is szerepelt azoknak a csokoládéknak a csomagolásán, amelyeket parlamenti képviselőknek osztottak ki hétfőn. Az akciót szervező szakszervezet így kérte a képviselőktől: ne szavazzák meg az új dohányipari törvényt, ami miatt sokan elveszítik a munkájukat. Orbán Viktor egy ilyen segélykérő csokit tépett fel foggal és evett meg a voksolás előtt.

Orbán nem ezt a csokit ette meg. Birta Zsolt és családja is szerepelt az akcióban
Orbán nem ezt a csokit ette meg. Birta Zsolt és családja is szerepelt az akcióban
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Azt nem bántam, hogy megeszi, elvégre ajándéknak is szántuk, s egy csokinak általában ez lesz a sorsa. Az sokkal jobban fájt, hogy meg sem fordította a papírját, el sem olvasta, mi van ráírva. Pedig az lett volna a cél, hogy az üzenetünk eljusson hozzájuk, a döntéshozókhoz. Ezért adta az arcát a kampányhoz a családom, s csakis emiatt vállalom most én ezt a beszélgetést – mondja Birta Zsolt miskolci dohánytermék-értékesítő, négygyermekes édesapa.

Ő egyike annak a hetven iparági alkalmazottnak, akinek családjáról fotó készült, melyet a következő felirat kíséretében ragasztottak fel egy-egy tábla tejcsoki hátoldalára: „Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat. Segíts kérlek teljesíteni! Szavazz nemmel a dohányipart érintő törvényekre.”

 

Egy ilyen, hétfőn a parlament minden képviselőjéhez eljuttatott csokit tépett fel a fogával, s evett meg a kamerák kereszttüzében kedélyesen Orbán Viktor miniszterelnök. Azután a Fidesz-frakció – két képviselő kivételével – megszavazta, hogy a trafikok jövő szeptembertől kizárólag állami vagy azzal szerződésben álló dohány-kiskereskedelmi ellátóktól vásárolhatnak dohányterméket. Ezzel ellehetetlenítik a jelenlegi dohány-nagykereskedőket, s utcára kerülhet közel ezerkétszáz értékesítési és logisztikai alkalmazott.

Egyikük a negyvenegy éves Birta. Esztergályosként végzett, de elhelyezkedni már nem tudott, mert jött a rendszerváltás: a nagy ipari üzemek bezártak, nem volt szükség a szaktudására. Kereskedőnek állt, előbb borokkal foglalkozott, majd átnyergelt a dohányértékesítés területére, ahol immár tizenöt éve dolgozik.

Foglalkozását félti a dohánykereskedő
Foglalkozását félti a dohánykereskedő
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Jól végzem a munkámat, a saját hibámból sosem kerültem volna utcára – mondja. Annak tudatában vállaltak nagy családot, hogy ez a tevékenység biztos megélhetést nyújt nekik hosszú távon. A legidősebb gyerek tizenöt éves, a legkisebb karácsonykor lesz félesztendős, a felesége vele van gyesen. Így összegez: – Fel kell nevelnünk a gyerekeket, s ezért a magunk erejéből mindent meg is tettünk. Nagyon kiszolgáltatottnak érzem magam, hogy ezt egyetlen tollvonással tönkre lehet tenni.

Ezer állást féltenek

– Előbb petícióval fordultunk a döntéshozókhoz, ám mivel ez nem vezetett eredményre, úgy gondoltuk, figyelemfelkeltőbb eszközhöz kell folyamodnunk – ezzel indokolta a „csokis kampány” végrehajtását Csizmadia Lajos, a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének szóvivője.

Szavai szerint ha a jelenlegi dohányipari vállalatok helyett egyetlen kézben összpontosul a dohányelosztás, az senkinek sem lesz jó. Több mint ezer ember elveszítheti a munkáját: mögöttük családok százai állnak. Megszűnik az eddigi rugalmas, az igényekhez azonnal igazodó partneri viszony a kereskedő és a trafikos között, ehelyett előrendeléses rendszerben, hosszasabb adminisztrációval kell leadnia az igényeit annak, aki árut akar.

A szakszervezeti szóvivő szerint ez szinte bizonyosan termékellátási gondokkal jár majd együtt, ami megint csak a feketepiac malmára hajtja a vizet. Mint mondta: – Mindennek ellenére még mindig reménykedünk abban, hogy a kormány végül belátja: nem nyer annyit a vámon, mint amennyit elveszít a réven, s módosít majd a hétfőn elfogadott törvényen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.