galéria megtekintése

Orbán: Európát elárulták

35 komment


Csuhaj Ildikó

Az idők jelei című 51 oldalas vitaanyagát ismertette Orbán Viktor egy pénteki konferencián. Az írást olyan iránytűnek nevezte, mely akár tíz évre is biztosíthatja, hogy az aktuális konzervatív-keresztény kormány "becsületes munkát végezzen". Többek között azt mondta, nem véletlen, hogy naponta több ezer embert szállítanak be Európába: egy tudatos, baloldalinak mondható szellemi konstrukciót akarnak megvalósítani, ami a nemzetállamokat Európában zárójelbe akarja tenni.

Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz – idézte Orbán Viktor Robert Schumant, az Európai Unió egyik alapítóját, volt francia miniszterelnököt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre által szervezett konferencián, melyen bemutatták Az idők jelei című vitairatot. A miniszterelnök helyzetértékelése szerint „mind a két út nyitva áll”. Azért is, mert „ha nem lépünk sorompóba, Európa meg fog szűnni”. A miniszterelnök egyértelműen arról beszélt, hogy a bevándorlás, a migránsáradat uniós kezelésének a hátterében tudatosság van, és

„nem egyszerűen teszetoszaság, ügyetlenség, téves helyzetfelmérés, hanem több ezer embert szállítanak be Európába. Ez nem lehet véletlen” – tette hozzá.


Orbán Viktor – a helyszínen lévő tudósítónk számára legalábbis ez derült ki a szavaiból – immár minden európait szeretne mozgósítani. „Az összeesküvéssel, ezzel az árulással szemben nekünk a demokráciához kell fordulnunk, a néphez kell fordulnunk”, és európai vitát kell indítani azzal a céllal, hogy abból egy erős és keresztény Európa kerekedjen ki – hangoztatta.

 
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Felolvasott egy másik iratból, mely arról szól, hogy nemzetállamok helyett a kozmopolita világrendhez illeszkedő európai mechanizmusra és működési keretre van szükség (Soros Györgyöt is emlegette közben), és folytatva a reggeli közrádiós interjújában már megfogalmazott feltevéseit, arra figyelmeztette a konferencián is a hallgatóságát: ha nem állunk ki Európáért, a kontinens többé nem az itt élő polgárok Európája lesz, hanem néhány nagy pénzt mozgató, a nemzetállamok keretein túl gondolkodó, aktivista, senki által meg nem választott vezető hagymázas álmát teljesíti majd be a következő időszakban.

Megismételte: nem véletlen, hogy naponta több ezer embert szállítanak be Európába: egy tudatos, baloldalinak mondható szellemi konstrukciót akarnak megvalósítani, ami a nemzetállamokat Európában zárójelbe akarja tenni. „Árulás van, Európát elárulták”, ezért szerinte az európai népnek igent vagy nemet kell mondani a történésekre. De azt, hogy formálisan milyen kezdeményezéssel él a kormány, vagy ő személy szerint, azt nem árulta el. Vélhetően a Fidesz-kongresszuson, november 15-én hatalmazzák fel a kormányt egy nyilatkozatban a megfelelő lépésre – mondta tudósítónknak egy befolyásos vendég a konferencia után a folyosón.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Kereszténydemokrata többségű az Alkotmánybíróság

Orbán Viktor Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyés püspök és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületet is vezető Balog Zoltán miniszter társaságában érkezett a konferenciára, melynek 51 oldalas vitaanyagát olyan iránytűnek nevezte, mely akár tíz évre is biztosíthatja, hogy az aktuális konzervatív-keresztény kormány „becsületes munkát végezzen”.
Ismét lesz a polgári keresztény közösségnek egy dokumentuma, mely ciklusokra szól szerinte.

Balog Zoltán az értelmiségiek felelősségéről beszélt, kritikus szolidaritásról, és arról, hogy a vitairat tükör is a kormány számára. A konferencián Balog Zoltán, de szinte minden más felszólaló is kötelezően emlékeztetett a Fidesz 1996-os Polgári Magyarország vitairatára, és az azzal azonos eseményen ismertetett püspökkari körlevélre. A miniszterelnök méltatta Seregély István akkori püspököt, Gyulay Endrét pedig már a 90-es években is „vagány” püspöknek látta.

Orbán Viktor szerint „az igazság alapján nem mindig lehet többséget gyűjteni”. Azt mondta, ennek a felismerése hozta, hogy a KDNP-nek ma már nem kell szavazatok után futnia, mert azt garantálja a Fidesszel történő együttműködés. „A KDNP-nek egy dolga van, hogy hajóhorgonyként működjön” – tette hozzá. Aztán nyíltan beszélt arról, hogy kereszténydemokrata többségű az Alkotmánybíróság.

„Nem véletlen az Alkotmánybíróság mai összetétele, ami legalább olyan fontos, mint a parlamenté. Az Alkotmánybíróság kereszténydemokrata többségű és értékrendű, és döntéseivel érvényt szerez az Alaptörvénynek, amelyet a Fidesz a KDNP-vel együtt alkotott meg.”

Az alaptörvényt pedig Magyarország első demokratikus alkotmányának nevezte a kommunista, illetve az átmeneti alkotmány után. „Az egyik fejezete a Szabadság és felelősség címet viseli. Világossá teszi, hogy ha eloldjuk a szabadságot a felelősség világától, akkor abból magány lesz, boldogtalanság, frusztráció, és az gyúanyag, ami szétveti a társadalmat” – tette hozzá.

A konferencián beszédet mondott Gyulay Endre, Osztie Zoltán, Náray-Szabó Gábor, Tőkéczki László, Martonyi János és Balog Zoltán is. Az Idők jelei 51 oldalas vitairatot „korszakalkotónak, történelminek” nevezték a szónokok, és valamennyien kiemelték a keresztény értékek, az értékválasztás fontosságát az értékvesztett világgal szemben. A szerzők országjáró körútra is indulnak majd, hogy a helyi közösségekkel „továbbgondolják a leírtakat”.

Megszűnnek a plébániák?

Osztie Zoltán, a KÉSZ elnöke arról beszélt, hogy az egyházi szervezett intézményrendszer nehézkes, működtetni kell, stratégia szerint. Azt mondta, hogy „a plébániarendszer nem fenntartható, hamarosan fenntarthatatlan lesz”. Szóvá tette, hogy „az átlagember az egyházakat távollévőnek érzi, az emberek úgy érzik, az egyháza felső tagjai nem vesznek részt a mindennapi élet küzdelmeiben”. A felső tagság politizáljon! Az egyház politizáljon – szólított fel a konferencián. De szerinte a politikusok is vallják meg keresztény hitüket, hogy az igazodási pont legyen a nemzet számára.

Orbán Viktor reagálásában azt mondta, miután megválasztották Veres Andrást a katolikus püspöki kar elnökének, biztos lett abban, hogy lesz egyházi „stratégiánk”.

(Tudósítónk nem látott magas rangú KDNP-s politikusokat a konferencián, Semjén Zsolt KDNP-elnök sem volt jelen, aki köztudottan jó kapcsolatokat ápol Erdő Péterrel, a katolikus egyház fejével.)

Tőkéczky László arról beszélt a migráció kapcsán, nem gondolták volna, hogy Konrád György meg fogja dicsérni. „Ha ide bejönnek az iszlamisták, nem lesz a zsidósággal szemben tolerancia. Ilyen egyszerű dolog. Ha bejönnek az iszlamisták, a női jogokkal mi lesz? Mennek a fenébe? Értsük meg jól, ez ilyen egyszerű” – hangoztatta a történész.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.