galéria megtekintése

Orbán és Simicska harca a paksi atomerőműben

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 28. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Egy parlamenti szópárbajban Lázár János nemrég burkoltan az atomerőmű „simicskátlanítására” utalt annak kapcsán, hogy a kormány nemzetközi menedzsmentet állítana az energiacég élére. A tervezett lépés másik célja a régi és az új blokkok párhuzamos működtetése ellen lázadozó paksi szakembergárda megfegyelmezése lehet.

Szél Bernadett, az LMP képviselője a Miniszterelnökséget vezető – és újabban a paksi ügyeket is felügyelő – Lázár Jánost kérdezte a nemzetközi menedzsmentről. Szél Bernadett az okok firtatásán kívül arra is rákérdezett, hogy orosz vezetői lesznek-e az atomerőműnek.

Nemzetközi menedzsment irányíthatja az erőművet
Nemzetközi menedzsment irányíthatja az erőművet
M. Schmidt János / Népszabadság

Korábban ugyanis a kormány azzal utasította el a bővítés kapcsán a nemzetközi tender kiírását, hogy a paksi technológiához csak az oroszok értenek. Lázár válaszából az derült ki, hogy valójában két kormánydöntésről van szó: az egyik szerint a jövőben nemzetközi tanácsadó testület segíti az Országos Atomenergia Hivatal munkáját, az atomerőmű élére pedig olyan menedzsereket keresnek, akik a napi működést irányítják.

 

Szél Bernadett visszakérdezésére a miniszter nyomatékosította, hogy nem orosz, hanem nyugatról érkező menedzsmentre gondoltak. Lázár az okok között azt említette: az állam csak azt tudja, mennyiért adja el Paks az áramot, de azt nem, hogy a termelés valójában mennyibe kerül. Azt is megemlítette, hogy a hatékonyság növelése végett például a Mol is alkalmazott nemzetközi menedzsereket, és a lépés miatt – ha nincs titkolnivalójuk – nem kell aggódniuk sem az ellenzéki pártoknak, „sem az oligarcháknak”.

Szél Bernadett lapunknak azt mondta: először fordult elő, hogy a kormány képviselője egy szakmai tartalmú ellenzéki kérdésre oligarcházni kezdett. A politikus kifejtette: a kormányzati állítások eddig úgy szóltak, hogy az atomerőművet világszínvonalú menedzsment irányítja átlátható módon, ennek a következménye az ország legolcsóbb áramára. Most viszont új menedzsereket, több átláthatóságot és olcsóbb áramot szeretnének, amiben van némi ellentmondás.

A valóságban a paksi atomerőmű az elmúlt évtizedben a nukleáris létesítmények karbantartásán és az anyagvizsgálaton kívül szinte minden tevékenységet kiszervezett, nem feltétlenül olcsóbban, mint amennyiért korábban a belsősök végezték, a külső szerződések áttekintése tehát indokolt lehet. A 2010-től kezdődő időszakban számos megbízáshoz jutottak a Simicska Lajoshoz köthető cégek, ráadásul az erőmű és a tulajdonos MVM vezetésében is ott ülnek az emberei. Más oligarchát pedig eddig nem hoztak összefüggésbe Pakssal, vagyis Lázár megjegyzése Szél Bernadett szerint egyértelműen Simicska Lajosra utal, illetve arra, hogy az ő befolyását csökkentenék Orbánék az atomerőműben.

Az atomerőmű régi menedzsmentjének háttérbe szorításával kapcsolatban létezik egy másik magyarázat is: a létesítmény szakmai közvéleménye ugyanis változatlanul indokolatlannak tartja és ellenzi, hogy a régi és az új paksi blokkokat 6-8 éven át párhuzamosan működtessék, ez ugyanis ezermilliárdos nagyságrendű kiegészítő beruházásokat tesz szükségessé (amelyek a régi blokkok leállítása után értelmüket vesztik), és a hat blokk együttes éjszakaiáram-termelése is eladhatatlan lesz – ebből a termékből már a meglévő blokkoknak is feleslegük van. A kormány most olyan menedzsereket keres, akik megoldást találnak erre a problémára, és akik a belső kritikákkal nem foglalkoznak, mivel nincs kapcsolatuk a hazai szakmai közvéleménnyel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.