galéria megtekintése

„Orbán előkészíti a kilépést az EU-ból” – összefogott Gyurcsány és Molnár

99 komment


M. László Ferenc

Molnár Gyula, az MSZP és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke megállapodott abban, hogy a két párt együttműködnek a kormány kvótanépszavazásának bojkottjában – értesült lapunk.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Ugyanazzal a szlogennel vág neki az MSZP és a Demokratikus Koalíció a ma kezdődő kvótanépszavazási kampánynak. Mindkét párt a „Maradj otthon, maradj Európában!” mondatot tűzi majd a zászla­jára. Az elmúlt években ­egymással rendszeresen vitatkozó két párt most szorosan együtt fog működni, informá­cióink szerint Molnár ­Gyula és Gyurcsány Ferenc megállapodott abban, hogy felszólítják híveiket, vegyenek részt a másik szervezet rendezvényein.

Az MSZP új elnöke országjáró körútjának minden állomásán ezzel a szlogennel figyelmezteti az embereket, ne vegyenek részt a kormány által kezdeményezett referendumon. Ez azért is érdekes, mert a kifejezést a Gyurcsány vezette párt használta először: ők mondták ki először, hogy bojkottálni kell a népszavazást. A Népszabadság által megkeresett DK-s politikusok szerint most nincs jelentősége az elsőbbség kérdésének, hiszen a cél közös. Ezért a szocialista politikusok arra kérik a választóikat, vegyenek részt a Demokratikus Koalíció október 1-jei akcióján, ahol élőlánccal veszik körbe a Parlamentet. Gyurcsány pedig arra buzdítja híveit, jelenjenek meg október 2-án az MSZP Szabad Európa Nap elnevezésű rendezvényein. Úgy fest, erre rá is szorul az MSZP: az eseményt hetek óta hirdetik a Facebookon, de a 3,3 ezer meghívottból péntekig csak 238-an jelezték, hogy ott lesznek.

 

Nyakó István, az MSZP szóvivője lapunknak azt mondta, a következő hetekben is a közösségi médiára helyezik majd a hangsúlyt. – Tájékoztató kampányban világossá tesszük, hogy a jogi relevanciával nem ­bíró népszavazással Orbán csak ­teszteli az országot: előkészíti az unióból való kilépést – közölte. Kérdésünkre, hogy a Huxittal való ijesztgetés nem növeli-e majd a részvételt abban az országban, ahol a lakosság többsége még mindig uniópárti, Nyakó azt válaszolta, el fogják tudni magyarázni az embereknek, hogy az otthon maradás a helyes döntés.

A DK három hét múlva, szep­tember 2-án vág bele a kampányba: Gyurcsány Ferenc tart majd beszédet a párt politikai szezonnyitóján. A szocialistákhoz hasonlóan­ a Demokratikus Koalíció politikusai is ki fognak települni az utcákra. Az MSZP abban bízik, hogy a vidéki rendezvényeik révén „be tudnak törni” a helyi újságokba, hiszen a megyei lapok széles előfizetői táborral rendelkeznek. A DK több olyan nyugati városban is tart majd kampányrendezvényt, ahol magyar munkavállalók élnek. Felvetésünkre, hogy a külföldön dolgozó választók továbbra sem szavazhatnak levélben – így ­várhatóan kevesen fognak a követségekig utazni, hogy voksolhassanak –, ­Gréczy Zsolt szóvivő azt mondta, nem csak a bojkottról fognak szólni ezek az események. – Megragadjuk a lehetőséget, hogy megmutassuk körükben a DK EU-s elköteleződését – hangsúlyozta.

A kisebbik baloldali szervezet, az Együtt pénteken már el is kezdte kampányát. A párt elnöke, Szigetvári Viktor a fővárosi Lehel téren azt mondta, már a feltett kérdés is hazug, Orbán saját céljaira használja a referendum intézményét, ezért nem szabad választ adni neki. A 168 Óra című hetilap nemrég arról számolt be, hogy ebben együtt fog működni a PM-mel és a Bokros Lajos vezette Momával. A lap értesülését Szigetvári megerősítette, azt mondta, a kreatívokról még egyeztetnek.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A DK is vásárol majd reklámfelületeket a köztereken, az 1,8 milliárdos hitelét nyögő MSZP viszont azt vizsgálja, hogy lesz-e erre elég pénze. A szocialisták azon is lamentáltak, hogy elfogadják-e az állami televízió által felajánlott ötvenperces reklámidőt. Nyakó szerint ezzel még mindig hátrányban lesznek a kormány egész országot elárasztó „Tudta?” kampányával szemben, éppen ezért minden lehetőséget meg kell ragadniuk. Mivel a szabályozás szerint csak a frakcióval rendelkező pártok kaphatnak az ­MTVA-nál megjelenési lehetőséget, az Együtt hirdetései nem fognak feltűnni a köztévén, viszont Szigetvári szorgalmazza, hogy szervezzenek stúdióvitát.

Az LMP továbbra sem akar kampányolni. – Trükknek tartjuk a referendumot, ezzel terelik el a figyelmet az oktatás, az egészségügy válságáról, a nyomott bérekről és a korrupcióról – mondta lapunknak Szél Bernadett. A párt társelnöke szerint a következő hetekben – ahogy eddig is – ezt fogják hangsúlyozni, a választópolgárok pedig döntsék el, hogy részt vesznek-e a voksoláson. Továbbra is úgy véli, hogy a feltett kérdésre – ahogy ezt a Fidesz is hangsúlyozza – a helyes válasz a nem. Korábban ebből némi félreértés adódott, az ellenzéki pártok azzal vádolták az LMP-t, hogy egy követ fúj a Fidesszel. Szél szerint erről szó sincs, ők még a népszavazás megtartását sem támogatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.