galéria megtekintése

Orbán elégtételt venne Simicskán

18 komment


Csuhaj Ildikó

A miniszterelnök egészen meghökkentő módon reagált a Simicska Lajos által megfogalmazott ügynökvádra a parlamentben.

„Mi célszemélyei voltunk a titkos nyomozásoknak, bennünket zaklattak, bennünket hallgattak le, ránk telepítettek ügynököket, és bennünket gumibotoztak” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben.

Orbán a parlamentből szólt vissza Simicskának
Orbán a parlamentből szólt vissza Simicskának
Illyés Tibor / MTI

A kormányfőt az azonnali kérdések során a jobbikos Mirkóczki Ádám kérdezte arról, igaz-e Simicska Lajos nagyvállalkozó vádja, miszerint a katonaság idején együttműködött a III/4-es főcsoporttal.

 

Orbán Viktor a múlt héten válaszolt azonnali kérdésekre a parlamentben, így eleget tett háromhetenkénti kötelezettségének, de ma délután meglehetősen váratlanul mégis megjelent az azonnali kérdések és válaszok órájában az ülésteremben.

„Nevetséges, amit ön kérdez” – reagált a miniszterelnök Mirkóczki Ádám felvetésére, és megjegyezte: amit erre legszívesebben mondana, azt nem mondhatja, amit meg a vádaskodóval tenne, azt nem teheti, mert a népi elégtétel módszereit kerülnie kell, amíg az ország élén áll, de

„ez nem tart örökké, mindennek rendelt ideje van, az elégtételnek is”.

Orbán Viktor azt is megjegyezte az elégtétellel kapcsolatban, hogy „kedve lenne hozzá és igény is lenne rá”. Orbán szerint továbbá az ilyen vádakat nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani.

Mirkóczki Ádám szerint azért szükséges az ügyet firtatni, mert a Fidesz az elmúlt években nem támogatta többek közt az ügynöklisták nyilvánosságra hozását, sem a kommunista luxusnyugdíjak elvételét. A miniszterelnöktől azt kérdezte, most támogatná-e az ehhez hasonló intézkedéseket, és kikérné-e az esetlegesen Moszkvában tárolt iratokat.

Ha bármit vele szemben fel lehetett volna hozni, már régen „kitekerték volna a nyakát” – reagált Orbán Viktor. Mint mondta, a valóság az volt, hogy a célszemélyei voltak a lehallgatásoknak, a gumibotozásoknak. A miniszterelnök büszke arra, hogy ők alapították az első kommunistaellenes szervezetet és arra is, hogy tett róla: "a kommunisták felvizezett hosszú lépéses formában se térjenek vissza".

Később, az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló Schiffer-javaslat napirendre tűzéséről folytatott parlamenti vitában a jobbikos Szávay István visszatért az azonnali kérdésre adott Orbán-válaszra, és úgy vélte, a miniszterelnöknek legalább annyit mondania kellett volna, hogy „Simicska hazudott”.

– Kibújt a szög a zsákból, a fideszesek nem akarnak akta-nyilvánosságot, lusztrációt – konstatálta Schiffer András (LMP), miután Rubovszky György és más fideszesek is indokolatlannak nevezték az ügynökakták kinyitását, mondván, „sok képviselőtársunk már el is bukott”.

„Nincs harag"

Simicska nemrég egy interjúban mesélt arról, hogy Orbán Viktor magától elmondta neki, hogy jelentenie kell róla az állambiztonságnak. „Azt mondtam az illetőnek: nincs harag, jó, hogy szólt, majd kitaláljuk együtt, miket írjon." Simicska katonaemlékeiről itt olvashatnak bővebben.

Schiffer András egyértelművé tette, nem az érdekli, hogy egymást egykori bajtársak és üzlettársak egymást hogyan támadják. De azért indokolt a javaslata, mert például Simicska Lajos azt mondta a sokat idézett interjújában, hogy az ő aktája is eltűnt.

Orbán és Simicska az utolsó közös felvételen 1999-ben
Orbán és Simicska az utolsó közös felvételen 1999-ben
Kovács Attila / MTI

Ahogy a Népszabadság már korábban beszámolt róla, a miniszterelnökkel szemben megfogalmazott - és mindezidáig nem bizonyított ügynökvád nem újkeletű. A Hetek című lap évekkel ezelőtt részletesen foglalkozott az üggyel, a nyilvánosságra került dokumentumokból bizonyosan csak annyi derült ki, hogy sorkatonai szolgálata idején Orbán „kapcsolata" volt a BM III/IV-es csoportfőnökség (katonai elhárítás) egyik emberének, a „Győri Gábor" fedőnevű hálózati személynek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.