galéria megtekintése

Orbán egyet visszalépett

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 18. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Orbán Viktor, valószínűleg meghallva a saját holdudvarából, a konzervatívok oldaláról érkezett bírálatokat, taktikusan ugyan, de jól érzékelhetően visszalépett valamelyest tusnádfürdői beszédétől – legalábbis ami a liberális demokráciák végletes elutasítását jelenti. Ezen mondataira a legkeményebben az amerikai lapok véleménycikkei reagáltak.

A magyar miniszterelnök pénteki rádióinterjújában hosszú idő óta először fogalmazott meg önkritikát Magyarország és a NATO relációjában; igaz, előtte a „putyinista vonalat” is előtérbe helyezve azt vetette fel, hogy az Oroszországgal szembeni gazdasági szankció politikája ellentétes a magyar nemzeti érdekkel. Ezért egyetért Robert Fico szlovák miniszterelnökkel abban, hogy a Nyugat által szorgalmazott szankció politikája „többet árt nekünk, mint az oroszoknak”. „Lábon lőttük magunkat” – mondta.

Csak a gazdasági szankciókból ért?
Csak a gazdasági szankciókból ért?
Beliczay László / MTI

Azért a magyar–brüsszeli kapcsolatokat illetően enyhülést prognosztizált, amikor úgy fogalmazott: a jövőben felálló Európai Bizottsággal jó együttműködésre számít. „Az országot ugyan sokan akarják fekete bárányként beállítani, mert nyíltan bevalljuk, hogy nem kizárólag az egyéni érdekekre épülő liberális demokráciát akarunk építeni, hanem olyan demokráciát, amely a közjót tartja a legfontosabbnak” – fogalmazott, hozzátéve: vannak, akik nem érdekeltek ennek sikerében.

 

A rádióinterjú következő fordulata az volt, hogy Magyarország védelmi szerepéről szólva Orbán Viktor a sikerek mellett a nehézségekről is beszélt. Emlékeztetett, hogy Magyarország NATO-tagságának feltétele: az éves össztermék értékének két százalékát költse katonai kiadásokra, ehhez képest Magyarország egyszázaléknyit fordít erre.

„Joggal tesznek szemrehányást nekünk a szövetségeseink, hogy mi egy olyan ország vagyunk, amely a biztonságát javarészben a NATO-tagságból meríti, miközben nem tartjuk be a közös biztonság fenntartásához szükséges költségekhez való hozzájárulásunkat” – ismerte el, nyilván valamiféle gesztust téve ezzel az Egyesült Államoknak, a NATO fő erejének. (Az Orbán Viktor április 6-i választási győzelme alkalmából írt Obama-levél, mint kiderült, nem gratuláció volt az újabb kétharmadhoz, hanem minden mondatában a NATO-szövetségesi kötelezettségeire emlékeztette a magyar miniszterelnököt. – A szerk.)

Nyilvánvalóan a tusnádfürdői beszéd „illiberalizmusának”, illetve a Szabadság téri emlékműbotránynak a kompenzálása az is, hogy a múlt héten Lázár János miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztal összehívását kezdeményezte szeptemberre, mégpedig levélben kérve ehhez Heisler András, a Mazsihisz elnökének együttműködését. Lázár János levelében – „áttekintve és lezárva a mögöttünk hagyott időszakot” –fontosnak nevezte, hogy a kormány és a zsidó közösségek közösen határozzák meg a következő időszak főbb prioritásait azért, hogy a közösen megvalósított és tervezett programokat minden érintett magáénak érezhesse.

Idetartozik, hogy Kertész Imre augusztus 20-i állami elismerése szintén Orbán Viktor nemzetközi felháborodást okozó kijelentéseinek ellenpontozása a „legmagasabb szinten”. A miniszterelnök annak ellenére is így döntött, hogy például Kertész Imrét az emlékezetes 2009-es, a Die Weltnek adott interjúja után ismert jobboldaliak támadták. Sőt volt, aki nyilvánosan kijelentette, hogy nem is tekinti magyarnak a Nobel-díjas magyar írót.

Ez annak ellenére sem változott, hogy a Kertész Imrével kapcsolatos hivatalos konzervatív alaphangot már Schmidt Mária határozza meg. A Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Sorsok Háza projekt felelőse a múlt heti Heti Válaszban négyoldalas írásában nagyra értékelte Kertész Imrét. „A 85 éves Kertész Imre szabad ember. Az maradt mindkét emberellenes totális diktatúra alatt, mindkettő ellenére, ellenében. És az ma is. Az Isten áldja meg” – írta Schmidt Mária. Talán mert a miniszterelnök és ideológusai is belátták: nem engedheti meg magának az Orbán-adminisztráció azt a liberalizmus- és Amerika-ellenes tónust, amit az elmúlt években hangoztatott.

Korábban, a választási törvény módosítása kapcsán Charles Gati fogalmazta meg azt a véleményt, hogy Orbán Viktor csak a gazdasági szankciók nyelvén ért. A tusnádfürdői Orbán-beszéd elhangzása után a világ egyik legbefolyásosabb újságja, a The New York Times szerkesztőségi véleménycikke is arról értekezett: Orbán nyilvánvalóan azt hiszi, semmit sem kockáztat. De – írta az amerikai lap – Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság új elnökének többet kell tennie a szokásos figyelmeztetéseknél és kéztördelgetéseknél a magyar miniszterelnökkel szemben. A bizottság kezdhetné a 2014–2020-as időszakra az infrastrukturális fejlesztésekre megítélt 21,91 milliárd eurós (mintegy 29,33 milliárd dollár) uniós forrás csökkentésével – írták augusztus elején. A már felsorolt lépések azt igazolják, hogy a magyar miniszterelnöknek vélhetően volt ideje gondolkozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.