galéria megtekintése

Orbán döntötte el, kinek kell elvinni a balhét

A biciklit nem Czunyiné Bertalan Judit tolta túl, de a balhét ő viszi el Orbán Viktor döntése nyomán. A közoktatási államtitkár feladatait Palkovics László örökli, aki az erőforrástárcánál eddig a felsőoktatásért felelt. Bár most a portfóliója megduplázódik, miniszteri rangot sem ő, sem az oktatásügy nem kap. Tiltakozásukkal a személycserét kikényszerítő tanárok azt üzenik: nincsenek lenyűgözve.

Czunyiné Bertalan Judit a pedagógus-tiltakozáshullám áldozata lett. „Valakinek el kellett vinni a balhét”, és Balog Zoltán távozása szóba sem kerülhetett – mondták lapunknak kormányközeli források. Azt is megerősítették, hogy a ­közoktatási államtitkár menesztése személyesen Orbán Viktor kormányfő döntése volt.

Balog Zoltán miniszter szombaton jelentette be, hogy Czunyiné Bertalan Judit távozik posztjáról, ám bukását tompítják: a jövőben kormánybiztosként felel a közoktatás digitális megújításáért. A helyére Palkovics László lép, aki eddig is az erőforrás tárca államtitkára volt, 2014 óta a felsőoktatásért felel. Lapunk információi szerint a miniszterelnök elvetette, hogy önálló minisztériumot kapjon az oktatásügy Palkovics vezetésével. Kormányzati értékelés szerint egy független tárca még inkább reflektorfénybe állította volna az oktatást.

Czunyiné Bertalan Judit bukik, de puhára esik
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Márpedig a kiemelt figyelem most saját minisztérium nélkül is biztosított. Az első reakciók szerint az államtitkárcsere nem változtat a kibontakozó országos tiltakozás dinamikáján. – Semmit sem jelent, ez csak egy színjáték – reagált például Czunyiné távozására Pukli István, budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, a tiltakozási hullámot elindító hermanosok egyik fő támogatója. Pukli szerint az államtitkár lecserélése azt jelzi, hogy a kormány egy kicsit megijedt, és erősebb tárgyalópartnerrel akar nekilendülni a következő hétnek. Kedden összeül a Köznevelési Kerekasztal, ahol már Palkovics László képviseli az államtitkárságot, s ő megy a parlament oktatási bizottságának ülésére is. Pukli szerint nincs ok emiatt lemondani a szombatra tervezett Kossuth téri demonstrációt.

Palkovics tehát komoly feladat előtt áll. Információnk szerint azért esett rá a kormányfő választása, mert nagyra értékeli, hogy koncepcióval és stratégiával vágott neki a gondjaira bízott felsőoktatás átalakításának. Ráadásul nem a politikából érkezik, hanem tudományos-akadémiai pályáról, egy igazi „multiember”. Ezzel szemben Czunyiné Bertalan Juditról az volt a közvélekedés, hogy utasításokat végrehajtó politikus. Orbán Viktor azt várta tőle, hogy működtesse a rendszert, ám ez a most menesztett közoktatási államtitkárnak kormányértékelések szerint nem sikerült. Hoffmann Rózsa volt államtitkár örökségét, a végletesen centralizált oktatást nem volt képes racionalizálni: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) adóssága nem mérséklődött, a bürokratikus és adminisztrációs feladatok sokasága pedig változatlanul irritálja a pedagógusokat.

Palkovics László rangja marad, dolga megkétszereződik
Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Mint egy nagy bálna, melyet partra vetettek a hullámok, és a saját súlya alatt összeroppan” – jellemezték a Klik katasztrofális működését munkatársunknak. A „bicikli túltolását” – ahogyan Balog Zoltán fogalmazott a túlzott központosítás kapcsán az RTL Klub Házon kívül című műsorában – ugyanakkor nem a távozó államtitkár számlájára írják, hiszen az iskolarendszer államosítása Orbán évtizedes álma szerint történt. Az viszont az Emmiben is nyílt titok volt, hogy Czunyiné Bertalan Juditnak semmilyen tapasztalata nem volt oktatásszervezésben. Kinevezése előtt a Komárom-Esztergom megyei kormányhivatalt vezette, emellett kifejezetten feszült volt a kapcsolata helyettesével, Pölöskei Gábornéval, aki viszont Áder János köztársasági elnök húga.

Az Indexnek az államtitkár leváltása előtt feltűnt, hogy valami nincs rendben Czunyiné körül. Kedd délután Komáromban tartott volna sajtótájékoztatót, az MTI naptárában ez az információ szerepelt, a helyszínen azonban már azt állították, hogy a rendezvény pénteken lesz. Csütörtökön délután végül Czunyiné titkára indokolás nélkül azt közölte, hogy a pénteki sajtótájékoztató is elmarad.

Balog Zoltán miniszter (középen) Palkovics Lászlóra bízta a közoktatást is, Czunyiné Bertalan Judit digitális kormánybiztos lett
Máthé Zoltán / MTI

Czunyiné bukásával azonban nem sokan számoltak, főleg miután a 444.hu portál korábban megírta, hogyan értékelte képességeit Orbán Viktor: „Itt van például, aki szerintem az egyik legtehetségesebb politikus, nemcsak a nők között, hanem általában. És akiből cserebogár is lehet akár. Aki az oktatási ügyeket viszi. De ha most azt mondaná, hogy úgy érzi, képes a miniszteri feladatok ellátására, azt mondanám neki, hogy még korai, még ne vállalja. Szerintem is alkalmas, de várjunk vele.”

A Czunyiné menesztését bejelentő Balog Zoltán szombati tájékoztatóján kérdésekre válaszolva azt mondta: a miniszterelnök, akivel a változtatásokról egyeztetett előző nap, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon. Szintén egy kérdésre válaszolta azt, hogy a saját pozí­cióját nem érzi veszélyben. A miniszter azt is jelezte: a Klik nem szűnik meg, de átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak. Várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra. Átgondolják a minősítési rendszert is – hangzott el.

– Nekünk nem személyekkel, hanem az egész oktatási rendszerrel vannak gondjaink, Czunyiné Bertalan Judit távozása ebben nem jelent változást – mondta lapunknak Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője, a mára országossá vált tiltakozás egyik kezdeményezője. Pilz hozzátette: tény, hogy az elmúlt hónapokban kommunikációs problémák voltak a gondokat egyre erősebben jelzők és az oktatási államtitkárság között, s abszolút reakciók nélkül maradtak a tanárok jajkiáltásai. Vélhetően az ötezres miskolci és a hozzá kapcsolódó, az ország több városában megrendezett demonstrációk rázták fel a döntéshozókat, s ébresztették rá őket: valóban baj van, lépniük kell.

Ezt a felismerést jelezheti, hogy a keddre tervezett Köznevelési Kerekasztal egyik meghívottja Madarász Péter, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója is. Arra nem tért ki az államtitkárság, hogy a hermanos levelet aláírók képviseletében, vagy az oktatás problémáit belülről látó igazgatóként invitálták. Az előzetesen meghirdetett négy napirendi pontot akár a hermanosok is írhatták volna, hisz fedik a követeléseik egy részét.

A diákok terheiről, a pedagógusokra mért iszonyatos mennyiségű bürokrácia csökkentéséről, a szerkezeti átalakítások lehetőségeiről és a hátrányos helyzetű diákok oktatásáról lesz szó. A kedden nyolc órára meghirdetett Köznevelési Kerekasztal után a parlament oktatási bizottsága ülésezik tíz órakor. A hermanos igazgatót – s vele együtt Pilz Olivért – ide is meghívták. Mivel az első konzultációs kerekasztalra nem szánnak túl sok időt – nagyjából másfél órát –, így nagy áttörés itt nem várható. Pukli István szerint a kormány időhúzásra játszik, és Czunyiné eltávolításával szeretne úgy tetszelegni, mint aki lám, mindent megtesz a megegyezésért. Az igazgató sem vár sokat a kerekasztaltól. – Másfél óra alatt, amennyire az ülést tervezik, nem lehet semmit megvitatni. Majd megígérik, hogy valamit meg fognak csinálni, de érdemi elmozdulásra nem számítok – közölte Pukli.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.