Orbán cseréi: Rogán jön, Hoffmann megy

Szócska és Hoffmann is távozik – Kósa a frakciót vezetheti a választások után a Fidesz által remélt harmadik Orbán-kormányban.
A választások miatt már nem kell aggódnia - Kurucz Árpád / Népszabadság

Orbán Viktor nem hirdet árnyékkormányt, amennyiben a Fidesz–KDNP győz április 6-án, a harmadik ciklusában a kormánynévsort a „folytatás” határozza meg, kizárólag a legszükségesebb posztokon lesz változás – erősítették meg a Népszabadságnak vezető kormánypárti politikusok.

Az államtitkári soron lesz komolyabb „táblacsere”, a miniszterelnök harmadik ciklusában nem szakértőket szeretne miniszteri és államtitkári székekben látni, hanem fideszes politikusokat, ezért a parlamenti frakció képviselőit nevezné ki kormányzati posztokra, eleget téve persze a KDNP-s „koalíciós” kényszernek.

A még erősebben centralizált politikai kormányzás jegyében a Miniszterelnökséget változatlanul Lázár János irányítaná, immár miniszteri rangban (és várhatóan a közigazgatás is a felügyelete alá kerülne az igazságügyi tárcától), Varga Mihály pedig továbbra is nemzetgazdasági miniszterként folytatná.

Forrásaink nem erősítették meg, hogy Orbán Viktor külön pénzügyi tárcát állítana fel. A miniszterelnök egyik legfőbb bizalmasa, Balog Zoltán szintúgy folytatná az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) élén.

A kormányfő – meghallgatva minisztere javaslatát – állítólag a csúcstárcát is meghagyná a jelenlegi működési rendjében, vagyis nem választaná le róla sem az egészségügyet, sem pedig az oktatás és a kultúra területét. Viszont – noha hivatalos döntés nincs – Szócska Miklós minden bizonnyal visszatér majd az egyetemi szférába a választásokat követően.

A harmadik Orbán-kormány egészségügyi államtitkári posztjára Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere és Sélleiné Márki Mária OEP-főigazgató az esélyes, de hallani Velkey György, a kórházszövetség elnökének nevét. Emlegetik még Kovács Józsefet is, ő jelenleg a parlament egészségügyi bizottságának elnöke.

A KDNP-s Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szintén távozik az Emmiből, munkatársaink egyelőre azt hallották, hogy Hoppál Péter Fidesz-szóvivő esélyes lehet a tisztség betöltésére. Halász János kulturális, valamint Soltész Miklós szociális államtitkár marad, de Balog Zoltán miniszter kompetenciája lesz az államtitkári kar tagjainak a kiválasztása.

A nemzeti fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné sem folytatja, a helyére – mint korábban már megírtuk – Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője kerülhet, de a tervek szerint a miniszteri poszton kifejezetten az uniós pénzek kezelésére koncentrál majd.

Szintén távozik Martonyi János, a külügyminiszteri bársonyszék egy karrierdiplomatára vár, amennyiben Csák János londoni nagykövet nem aspirál a külügy vezetésére – fogalmazott forrásunk. Szijjártó Péter pedig miniszteri vagy miniszterelnöki kabinetfőnöki szinten irányíthatja tovább a „keleti nyitást”.

A tervek szerint Navracsics Tibort EU-biztosnak jelölik Fidesz-győzelem esetén – erősítették meg korábbi információnkat. Egyik forrásunk arról számolt be, Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter „visszatéréséről is szó van”, de az is lehetséges forgatókönyv, hogy washingtoni nagykövet lesz, amennyiben Szapáry György európai parlamenti képviselő szeretne lenni.

Egyre több forrásunk állítja: erősen mozog Hende Csaba honvédelmi miniszter széke, de az sem biztos, hogy Fazekas Sándor lesz egy következő Orbán-adminisztráció földművelésügyi minisztere.

A Népszabadság úgy tudja, a Fidesz frakcióvezetői posztját Rogán Antal miniszterré válásával a választás után Kósa Lajos debreceni polgármester foglalja majd el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.