Orbán csalódott lesz, ha nem lesz meg a 100 százalékos részvétel

Ha mindenki elmenne népszavazni, Orbán Viktor akkor lenne elégedett. A miniszterelnök szavazásokkal kapcsolatos nézeteiről villant meg részleteket az Origón csütörtökön megjelent interjú. A miniszterelnök hosszú ideje nem beszélt az online újságok egyikével sem, most hazai pályán, a kormánybarátosított portál hozta be a lemaradást.

Az Origo főszerkesztője és helyettese nem szorongatta meg nagyon a miniszterelnököt, rögtön az elején hagyták, hogy interjúalany kitérő választ adjon arra a kérdésre, hogy mi lesz az október 2-i népszavazás után. Ezt a kétségtelenül fontos kérdést Orbán Viktor furcsa logikával tolta el magától. Azt mondta, terveiről eddig sem akart beszélni, és most sem fog, mert még nem tudja a végeredményt.

Most nem a népszavazás utáni időszakról kell gondolkodnunk, hanem – ahogy az amerikaiak mondják: first thing first – az első dolog először: legyen meg a népszavazás.

Arról viszont szinte magától mesélt, hogy mindig csalódott, ha a részvételi arány kevesebb, mint száz százalék, mert abból indul ki, hogy a népszavazás Magyarország jövőjéről szól.

Nekem csalódás egyetlen olyan ember is, aki nem érdeklődik a saját hazája sorsa iránt.

A totális részvétel azonban még a kommunista korszak választásain sem jött össze, a korábbi népszavazásokon pedig akkor sem volt magas a részvételi arány, ha a Fidesz sorsdöntőnek minősítette őket. De sem ez, sem az nem került szóba, hogy a kvótanépszavazás esetében az ellenzék pont azt vitatja, hogy valójában jár-e közjogi következménnyel a referendum, azaz direktben befolyásolja-e a haza sorsát.

Az interjúban Elnök Úrként szólított Orbán szavaiból kitűnt, saját víziójában a népszavazás már nem is Magyarország, hanem Európa történetét befolyásoló tényező lehet. A miniszterelnök szerint olyan pillanatról van szó, amikor az emberek kidughatják a fejüket a mindennapi gondok felhőjéből és egy pillanatra megláthatják maguk körül a történelmi dimenziókat. Október 2-án dől el,

milyen erős kardot tudunk kovácsolni a brüsszeli bürokratákkal szembeni küzdelemhez.

Orbán Viktort megkérdezték, el tudja-e képzelni azt a forgatókövet, amit a Gyurcsány Ferenc és a Jobbik vetett fel, hogy a népszavazás után előrehozott választást írnak ki.

Orbán szerint az emberek 2014-ben négy évre döntötték el, hogy az általuk támogatott politikai erők intézzék az ország ügyeit. „Mi ezt el is vállaltuk. Tehát van egy megállapodásunk az emberekkel, hogy négy évig, a következő választásokig elvégezzük ezt a munkát."

Az előrehozott választás sokszor „sunyi dolog" - állította Orbán hozzátéve, hogy az emberek is megérzik, ha nem róluk szól, hanem valamilyen politikusi okoskodásról és trükközésről. A miniszterelnök az emberek beépített radarja ilyenkor jelez, és ezért a kezdeményezők rendszerint el is bukják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.