Orbán csak szoros versenynél vitázna

Orbán Viktor miniszterelnök akkor fontolná meg, hogy részt vegyen miniszterelnök-jelöltek vitáján, ha kisebb lenne 5 százaléknál a közvélemény-kutatások szerint a különbség a pártok népszerűségi versenyében. Különben nem kockáztat.

Hivatalos válasz egyelőre nem érkezett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elfogadja-e az ATV és a Népszabadság miniszterelnök-jelölti vitára vonatkozó felkérését április 5-re. 

A Kormányváltók, az MSZP, az Együtt, a DK, a PM, az MLP, valamint a Schiffer András vezetette LMP már kedden jelezték: elfogadják a meghívást, készek a vitára. "Minden demokratikus döntés alapja a vita, a különböző értékek, érvek, következmények mérlegelése, ütköztetése. Minden demokratikus közösség egyik legfontosabb döntése az a választás, amikor a polgárok a pártok programja alapján arról határoznak, hogy ki vezesse az országukat" – indokolták a vita fontosságát a Kormányváltók.

Schiffer András pedig "követelte", hogy egy érvelő vitában a kormány és a Fidesz is számoljon el az elmúlt négyéves teljesítményével.

A kormányoldalon munkatársunknak informálisan azt mondták, "szinte száz százalék", hogy Orbán Viktor nem vesz részt az ATV és a Népszabadság által április 5-re tervezett vitán a miniszterelnök-jelöltek között, azaz nem lesz Orbán–Mesterházy–Schiffer-csörte. A miniszterelnök naptára a választásokig, április 6-ig "már tízperces ütemezésekkel be van osztva", és abban nem szerepel miniszterelnöki vita – tették hozzá.

Azt, hogy a miniszterelnök nem lép a pástra, kormányoldalon azzal indokolják, hogy mivel nagy előnnyel vezet a Fidesz a Kormányváltók előtt, "semmi sem indokolja, hogy kockáztasson".

Orbán Viktornak akkor kellene mérlegelni a miniszterelnöki vitán való szereplést, ha a közvélemény-kutatások szerint a pártok népszerűségi versenyében kisebb lenne a Fidesz fölénye 5 százaléknál – tudtuk meg. Szintén nyomatékosan hangzik el az is: Mesterházy Attilát, a Kormányváltók miniszterelnök-jelöltjét "rendkívül megemelné, ha Orbán Viktor egy asztalhoz ülne vele vitázni". Erre pedig nincs szükség – jegyezték meg.

Munkatársunk felvetésére, hogy hatásos lehet-e az ellenzéki kommunikáció, miszerint Orbán Viktor gyáva, nem mer kiállni Mesterházy Attilával szemben, hiszen a 2006-os Gyurcsány Ferenccel folytatott televíziós vita kudarcos volt a számára, 2002-ben pedig Megyessy Péterrel szemben sem volt elsöprően sikeres, az volt a válasz: a miniszterelnök, illetve a Fidesz számára elvi kérdés, hogy nem lesz vita.

"Gyurcsány Ferenc a 2006-os vitával tette vállalhatatlanná a miniszterelnök-jelölti vita intézményét" azzal, hogy nyilvános adásban nyilvánvalóan hazudott. Hazudott, amikor Orbán Viktor állításait (ha a Gyurcsány-kormány marad, áfaemelés lesz, vizitdíj lesz, nincs rendben a költségvetés) elintézte azzal, hogy "lárifári" – állítják kormányoldalon.

A Fidesz sajtóosztálya múlt vasárnap – még az ATV és a Népszabadság közös kezdeményezése előtt – közleményben tudatta: Orbán Viktor azért nem fogadja el Mesterházy Attila kihívását a miniszterelnök-jelölti vitára, mert nem tudni, ki a baloldal valódi vezetője, Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon.

Amikor ma munkatársunk arra kérdezett rá, hogy az ATV és a Népszabadság szakpolitikai választási vitasorozatot is rendez, és már postázta a meghívásokat a demokratikus parlamenti pártoknak, az a szintén nem hivatalos válasz hangzott el: a 2006-os "gyurcsányi hazugság-vitának mérföldes kihatása van", így minden valószínűség szerint a fideszes szakpolitikusok sem vitáznak az ellenzékkel.

A kormányoldalon olyan vélemény is megfogalmazódott: ha már vitáról van szó, a Jobbik nyolcszázezer szavazóját meg kellene tisztelni azzal, hogy a Jobbik szakpolitikusait is meg kellene hívni a kerekasztal-vitákra.

A Népszabadság kereste Gyürk Andrást, a Fidesz kampánystábjának a vezetőjét, de elérhetetlennek bizonyult. A Fidesz sajtóosztályát is kerestük, későbbre ígértek választ.

Új hírrel nem tudok szolgálni, erre a kérdésre már korábban választ adtam - így reagált Orbán Viktor a Seuso-kincsek hazahozataláról tartott sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, változtat-e elutasító véleményén az, hogy egy  közvéleménykutatás szerint a teljes népesség 62 százaléka indokoltnak tartaná a miniszterelnök-jelölti vitát a parlamenti választás előtt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.