galéria megtekintése

Orbán csak "saját" médiát akar

Orbán Viktor a szokásos januári találkozón tudatta a Simicska-médiabirodalom prominenseivel: számára a lojalitás a legfontosabb, a köztévé elég neki, a jobboldali sajtóorgánumok pedig más gazdasági érdekeltségeik révén finanszírozzák magukat.

"Semmi újdonság nem történt. Csak annyi, hogy a miniszterelnök a szokásos, minden januárban megrendezett, a kormánypárti médiumok prominenseivel folytatott beszélgetésen – egyik vendége, Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztőjének kérdésére – ki is mondta, ami egy ideje már a valóság – értékelték a Népszabadságnak a vs.hu hírét, miszerint személyesen közölte Orbán Viktor a kormányhoz közel állónak tartott médiumok vezetőivel, hogy a jövőben nem tekinti szükségesnek a támogatásukat, megszűnik az eddig megszokott viszony a Fidesz és köztük.

Az érintettek leginkább Orbán Viktor nyíltságán lepődtek meg
Az érintettek leginkább Orbán Viktor nyíltságán lepődtek meg

A portál szerint a múlt hét pénteken tartott találkozón ott volt Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Borókai Gábor, a Heti Válasz vezetője, Liszkay Gábor és Élő Gábor Magyar Nemzet-, illetve Mno.hu-főszerkesztő és Bencsik András, a Demokrata első embere.

 

A Népszabadságot úgy tájékoztatták, hogy Orbán Viktor a beszélgetésen azt mondta: egyrészt egy teljesen lojális "saját" sajtót akar, másrészt a Simicska-birodalomhoz tartozó médiumok és más kormányközeli sajtóorgánumok más üzleti érdekeltségeik profitja okán állami hirdetések nélkül is el tudják tartani/ finanszírozni tévéjüket, újságjukat.

Így nincs szükségük állami hirdetésekre. A miniszterelnök egyértelműen a Simicska-birodalomhoz tartozó Hír Tv-re és Magyar Nemzetre utalva azt is hozzátette:

így nem kell szerepzavarral küzdeniük, a jobboldali sajtó is lehet kormánykritikus.

A jelenlévőket "nem rázta meg különösebben", ami elhangzott, azon lepődtek meg kissé, hogy Orbán Viktor ilyen nyíltan, kendőzetlenül mondta ki azt, ami egy ideje már a gyakorlat, legalábbis amióta felállt a Lázár János vezette Miniszterelnökség irányítása alatt az állami hirdetési és reklámpiacot felügyelő ügynökség, Nobilis Márton vezetésével.

A találkozó egyik résztvevője ugyanakkor lapunknak azt mondta, kénytelen-kelletlen vették tudomásul a miniszterelnök közlését. A jobboldali médiumoknak ugyanis több élő, hosszú távú szerződése van több állami hirdetővel, köztük a Magyar Nemzeti Bankkal, a Szerencsejáték Zrt.-vel, a Magyar Villamos Művekkel, valamint a részben állami tulajdonban lévő Mollal.

A hozzáférhető adatbázisok szerint a tavalyi év első hét hónapjában a jegybank – listaáron – 191 millió, az MVM és partnere 91 millió, a Szerencsejáték Rt. pedig 146 millió forintért hirdetett csak a Magyar Nemzetben.

Forrásaink szerint a jobboldali médiumoknál most már azt számolják, hogy az állami hirdetések nélkül hogyan tudják fenntartani az adott orgánumot. A Magyar Nemzetnél októberben volt áremelés, majd egy csaknem harmincfős leépítés, és a Hír TV-nél is több magazinműsort megszüntettek, s elbocsátások is voltak.

A kormány a reklámadóval nagyon mélyen belenyúlt a jobboldali médiatulajdonosok zsebébe is. Az RTL Klubon kívül a reklámadó egyik nagy vesztese ugyanis a Hír TV, amelynek számítások szerint már tavaly hozzávetőlegesen 400 millió pluszadót kellett fizetnie. Orbán mostani bejelentése után a jobboldali médiumok tulajdonosainak nyilván el kell gondolkozniuk azon, hogy tovább vágják a szerkesztőségek költségvetését, így akár újabb elbocsátásokkal számolnak.

A Népszabadság szeptember közepén írta meg, hogy a Simicska–Orbán-háborúban – a miniszterelnök legszűkebb környezetéből kiszivárgott információk szerint – a kiegyezés ára Simicska Lajos médiabefolyásának és portfóliójának a megszerzése lett volna „részben vagy egészben".

Simicska Lajos – nem sokkal cikkünk megjelenése után – médiabirodalma prominenseivel látványos flottafelvonulást rendezett Sárváron, demonstrálva, nem adja oda médiabirodalmát. Arról már többször beszámolt a Népszabadság, hogy mivel a hirdetési piac államosításával csak részsikert ért el az Orbán-oldal, a közmédia-fronton hozzák létre az ellen-Hírtévét.

A vs.hu ma arról számolt be: a miniszterelnök a források szerint arról beszélt: ezentúl a közmédiára támaszkodnak a Fidesz és a kormány üzeneteinek közvetítésében, ezért a jelenlévők ne számítsanak jelentősebb állami hirdetésekre. Egyedül a Bencsik András vezette Demokrata további sorsa homályos: egyes források szerint a lap kivételt képez, mások szerint rájuk is vonatkozik az állami hirdetések megvonása.

Borókai Gábor a portál megkeresésére elmondta: szélesebb kör vett részt a megbeszélésen, amelynek tartalmával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Elégséges végigtekinteni a kormányközelinek mondott sajtó oldalain, és megtapasztalható, hogy azokon ősz óta állami hirdetés csak nagyon szórványosan jelent meg, míg a mostani miniszterelnökségi kampány egyáltalán nem érhető tetten."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.