Orbán bemondta, de egyelőre nem tudni, milyen lesz a „masszívabb határzár"

Újabb kerítéssor felállítását ígérte a szerb határra Orbán Viktor pénteken. Szerettük volna megtudni, mire gondolt, de a Belügyminisztérium szombaton csak annyit árult el, hogy most zajlik a munka annak felmérésére, hogy mely határszakaszokon milyen „masszívabb határzárra" van szükség, és azt hogyan kellene megépíteni.
Meg kell erősíteni a magyar-szerb határzárat, ezért a legmodernebb technikai eszközökkel újabb kerítéssor létesül – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken. A kormányfő szerint a már meglévő mellé egy „masszívabb védelmi rendszert" kell felépíteni, ezért az újabb kerítéssor „komoly létesítmény" lesz, amely több százezer embert is fel tud tartóztatni egyszerre. Erre is fel kell ugyanis készülni a törökök politikájának megváltozása esetén – jelezte. Orbán elmondta azt is, hogy a létesítmény műszaki tervei már készülnek.

A Kormányszóvivői Irodától még pénteken szerettük volna megtudni, hogy pontosan mit jelent a „masszívabb védelmi rendszer", ezért megkérdeztük: milyen műszaki tartalommal – például milyen anyagokból, milyen magasságban, milyen technikai eszközökkel kiegészítve –, mekkora hosszúságban, várhatóan mekkora költséggel és mikor épülhet fel ez a „komoly" fal.

A Belügyminisztériumtól meglehetősen szokatlan időben, szombat délelőtt kaptuk meg a választ. A tárca hangsúlyozta, hogy a kormány célja a határvédelem megerősítése, mert fel kell készülni arra az esetre, ha egy újabb és az eddiginél nagyobb migrációs nyomás érné el a magyar határt.

„Ne feledjük, hogy csak Törökországban jelenleg is hárommillió migráns várakozik, a török helyzet sérülékeny, ha bármilyen instabilitás következne be, az azt jelentené, hogy migránsok milliói célozhatják meg ismét a balkáni útvonalon keresztül a határainkat" – fogalmaznak. Úgy látják, az európai határvédelemre azonban sajnos továbbra sem számíthatunk, mert „Brüsszel a határvédelem helyett még mindig a kényszerbetelepítést erőlteti".

„Nem szabad kockáztatni, hogy egy nagyobb migrációs nyomás esetén nem elég erős a védelem. A kormány célja, hogy bármekkora is a nyomás, meg tudjuk védeni a magyar embereket és Európa schengeni határait" – hangsúlyozza a belügyi tárca. Ezért döntött úgy a kormány, hogy újabb lépéseket tesz a határvédelem megerősítése érdekében. Ehhez több embert és erősebb határzárat tartanak szükségesnek, s háromezer új rendőrt vesznek fel és képeznek ki határvadásznak.

„Másrészt szükség lehet egy masszívabb határzárra is, ami egy nagyobb migrációs nyomással és nagyobb tömeggel is elbír" – tudatják. A kormány felkérésére a Belügyminisztérium már dolgozik a terveken: most zajlik a munka annak felmérésére, hogy mely határszakaszokon pontosan milyen létesítményekre van szükség, és azokat hogyan kellene megépíteni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.