Orbán beismerte: nem versenyképes a magyar oktatás

Na mi jutott eszébe Orbánnak a 146 milliárdos indiai gumigyár alapkőletételén? A kommunizmus és az általuk szétrombolt oktatás.

Az Apollo Tyres olyan országba fektet be, ahol a gazdasági növekedés Európában a legjobbak között van, ahol vállalt célkitűzés a munkanélküliség 3 százalékos szintre való visszaszorítása – mondta Orbán Viktor az indiai vállalat Gyöngyöshalászon mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel épülő gumigyárának alapkőletételén pénteken.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: ha a magyarok megértik ennek a gyárnak a rendszerét, a jövőből is megértenek valamit. „Nem kell 4-5 évnél több, és a világ körülöttünk teljesen meg fog változni. Ha bármely nemzet versenyképes szeretne maradni, akkor részesévé kell válnia a modern technológiáknak” – mondta. Felidézte: Magyarország több mint negyven évig sínylődött a kommunista rendszer alatt, elzárva a fejlett technológiai világtól. Ezt a fejlett technológiai szemléletet befektetők nélkül lehetetlen visszaszerezni.

„Húsz évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy eljön az a pillanat, amikor nem európaiak ruháznak be Indiában, hanem indiaiak ruháznak be Európa szívében” – mondta. Orbán Viktor szerint mindez azt mutatja, hogy van lehetőség kontinensek, országok, vállalatok és családok számára, hogy olyan sikeressé váljanak, amely révén a korábban sokkal fejlettebb Nyugaton is komoly gazdasági befolyást, elismertséget, tekintélyt szerezzenek. „Ez nekünk magyaroknak rendkívül fontos, biztató jel, mert mi is hátrányból indulunk” – tette hozzá. Olyan összefogást sikerült létrehozni, amelynek eredményeképpen még egy távoli országban is felfigyelnek ránk, és úgy gondolják, érdemes bizalmat szavazni Magyarország jövőjének – mutatott rá Orbán Viktor.

A miniszterelnök kitért arra is, a mai magyar oktatási rendszer nem garantálja a gyerekek számára, hogy a világ legjobbjaival versenyképes tudást szerezzenek, és Magyarországot magasabbra emeljék a munkájuk, teljesítményük révén. Ezért fontos az oktatás modernizálása.
„Nyilvánvalóan gyenge a kapcsolat a tényleges gazdasági világ követelményei és az iskolai képzés között” – közölte.

Az Apollo Tyres nemcsak megépíti gyárát Gyöngyöshalászon, hanem a beruházáshoz kapcsolódva olyan oktatási módszert vezet be, amely minőségi, világszínvonalú tudást biztosít a gyerekeknek, akik azt garantáltan hasznosítani tudják.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az a 975 ember, aki majd az Apollo Tyres gumigyárában fog dolgozni, sehol másol, vagy csak rosszabb helyen tudta volna megkeresni a családja fenntartásához szükséges jövedelmét. Ez a fejlesztés nem csupán egy üzleti lehetőség, hanem a térség legnagyobb beruházása, közös siker esetén pedig ajtókat nyithat a világra, és újabb befektetőket vonzhat ide – mondta.

Onkar S. Kanwar, az Apollo Tyres elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy ma India a világ negyedik legnagyobb gazdasága, és a leggyorsabban fejlődő piacok között található, feltörekvő informatikai hatalom. Felidézte, az indiai beruházások több mint nyolcezer ember foglalkoztatását teszik lehetővé Magyarországon.

A gyöngyöshalászi az első Indián kívüli zöldmezős beruházása az Apollo Tyresnek. „Célunk egy modellértékű gyártókapacitás létrehozása, ez lesz a legmodernebb gyára a társaságnak” – húzta alá. Onkar S. Kanwar elmondta: a gumiabroncsgyár révén nemcsak közvetlenül jönnek létre új munkahelyek, de közvetett módon is bővül a foglalkoztatottság. Arról is beszélt, hogy a társaság számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, több ehhez kapcsolódó, egészségügyi, a környezet védelmét szolgáló programot terveznek.

Neeraj Kanwar, a társaság alelnöke azt mondta, cégük elkötelezett dolgozóik életminőségének javítása iránt, gyáruk pedig hozzájárul a régió fejlődéséhez. A felelős növekedés csak környezeti tudatossággal és társadalmi fenntarthatósággal érhető el – mondta. „Az Apollo Tyres világában a gyöngyöshalászi gyár lesz a Kékestető” – jegyezte meg. Kijelentette: 18 hónap múlva legördülnek az első gumiabroncsok a szalagokról.

Több mint 600 millió forint munkahelyteremtő képzési támogatást kap az Apollo Tyres Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter döntése alapján – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel. A cég az összeget abroncsgyártó szakképesítés oktatására fordíthatja 2015. május és 2019. december között.

A tájékoztatás szerint a támogatás feltételeként a vállalat kötelezettséget vállal a képzésben részt vevő személyek legalább 70 százalékának – a képzést követő legalább 18 hónapos – továbbfoglalkoztatására.

Az Apollo Tyres már megkezdte a létszámfelvételt, eddig 250 végzősnek kínáltak ösztöndíjas foglalkoztatást, és az első 90 technikussal már meg is kötötték az ösztöndíjas szerződést – írja az NGM. A végzős hallgatók a két hónapos elméleti és nyelvi képzés után szeptembertől négy hónapos indiai és hollandiai gyakorlati képzést kapnak az Apollo gyáraiban. Hazatérésük után a gyöngyöshalászi üzemben első feladatuk a gépek telepítése és beüzemelése lesz.

A vállalat az új beruházással kiemelten támogatja a munkaerő-utánpótlás képzését és a kelet-magyarországi régió duális képzését is – olvasható az NGM tájékoztatásában.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.