galéria megtekintése

Orbán: A kétharmad védelmi vonalat jelent

12 komment


Csuhaj Ildikó

A Fidesz és a KDNP egyértelmű és nem megkérdőjelezhető felhatalmazást, megerősítést kapott arra, hogy folytassák azt, amit elkezdtek, hiszen a programjuk egyetlen szóból áll, "folytatjuk" – értékelte Orbán Viktor miniszterelnök hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján, az Országházban az előző napi országgyűlési választást.

Orbán szerint a választók vasárnap megerősítették a kormányt mindabban, amit az elmúlt négy évben tettek, igent mondtak az új közjogi rendszerre, "az alkotmányra, ami az új alaptörvény", az új gazdaságpolitikára és a néppárti kormányzásra.

Megismételte, hogy a választók nemet mondtak a gyűlöletre, és meggyőző fölénnyel mondtak nemet az EU-ból való kilépésre is. A választások eredményét elemezve, azt a konklúziót is levonta, hogy a Fidesz és a KDNP a garancia arra, hogy Magyarországon a szélsőségek sem jobbról, sem balról nem juthatnak meghatározó szerephez.

A miniszterelnök kérdésekre válaszolva azt mondta, egy vagy két mandátum sorsa a lényeget nem befolyásolja.

 

Nem lesz más harmadik kormányának a politikája akkor sem, ha hivatalosan esetleg nem áll kétharmados parlamenti mandátum, azaz 133 képviselő mögöttük – ezt a miniszterelnök a Népszabadság kérdésére válaszolva közölte, megjegyezve, "a kétharmadot nem tartom személyes ügynek, de a választók szempontjából fontos".

"Ezt nem is kommentálom"

Orbán Viktor szerint a 44,5 százalék magáért beszél
Orbán Viktor szerint a 44,5 százalék magáért beszél
Kurucz Árpád / Népszabadság

Nick Thorpe, a BBC tudósítójának kérdésére, miszerint egy EBESZ-felmérés szerint a vezető kormánypárt a választáson a kampánytechnikák és a médianyilvánossága okán méltatlan előnyre tett szert, úgy válaszolt: ezeket a véleményeket tegnap a választók kommentálták, világos és elsöprő fölénnyel támogatták a Fidesz-KDNP szövetséget.

A Bloomberg hasonló felvetésére az volt Orbán Viktor válasza: egy 44 és fél százalékos támogatás a mi oldalunkon indokolatlanná teszi, hogy ilyen kérdésekről szó essék, ezt nem is szeretném kommentálni. Arra, hogy szükség lesz-e a választási szabályok módosítására, az európai választási rendszert hozta fel példának, s miután többször is megkérdezte a Bloomberg hírügynökség tudósítóját, hogy "honnan való", felhívta a figyelmét: ha Magyarországon a brit rendszert alkalmaznák, akkor a szavazatok alapján "90-92 százalékkal győztünk volna".

Az nem lenne fair? – kérdezett vissza. Egy másik hasonló kérdést már nem is akart kommentálni, mondván, egy 44 és fél százalékos támogatottság ezen az oldalon és 25 és fél a másikon indokolatlanná teszi, hogy bármilyen technikai kérdést kommentálni kellene.

A kétharmad a "védelmi vonal" a Jobbik ellen

A Jobbik erősödésére vonatkozó kérdésekre az volt Orbán Viktor válasza: annak alapján, hogy egy-egy pártnak mekkora lesz a részaránya a Házban, azt látni, hogy "az említett párté" csökken, "ezt fogják látni önök is" – jegyezte meg. 

Munkatársunk kérdésére, miszerint a jobboldali narratíva az volt, hogy a baloldali kormányok alatt erősödik a szélsőjobb Magyarországon, most pedig az eredmények azt mutatják, hogy a 2010-eshez képest több mint 100 ezerrel többen voksoltak a Jobbikra, Orbán Viktor a kétharmados többséget hozta fel, úgy fogalmazva, "ez elég jó védelmi vonal".  

Lesz bankadó

Szerdán már kormányülésen értékelik a választások lebonyolítását
Szerdán már kormányülésen értékelik a választások lebonyolítását
Kurucz Árpád / Népszabadság

Szerinte a választáson a szavazók arra is voksoltak, hogy a bankok is részesei maradjanak a méltányos közteherviselésnek. Ezért indokolt a bankadó megtartása. Mindehhez azt is hozzátette, örömmel látja, hogy a pénzintézetek beépítették működésükbe a bankadót, és ismét profitot értek el. Harmadik kormánya gazdaságpolitikájával összefüggésben arra a kérdésre, hogy milyen lesz a forintpolitikájuk, azt válaszolta: forintpolitikája a nemzeti banknak lehet, a kormánynak nem, "ezt mi tiszteletben tartjuk".

A sajtótájékoztatón az ország gazdasági helyzetét úgy értékelte, "széles jövő áll előttünk, nagy korszak kapujában állunk", ez az első félévben nyilvánvalóvá is válik. Az elmúlt egy év gazdasági eredményei nem átmenetiek, a magyar gazdaság – annak a sokat vitatott gazdaságpolitikának az eredményeként, amit most az emberek megerősítettek – kiválóan fog teljesíteni a következő időszakban.

"A régió éllovasai közé, illetve talán az élre is szeretnénk majd ugratni" – tette hozzá. A Népszabadság kérdésére, milyen éles vitákat jósolt a Hír Tv-ben Brüsszellel, úgy válaszolt: az energiaügyi kérdések terén a cél, hogy a magyar energiaárakat az Egyesült Államokban alkalmazott árak szintjére mérsékeljék. A földtörvény ügyében pedig arra számít, hogy az EU és Budapest között viták lesznek a magyar jogszabállyal kapcsolatosan legalább három-négy ponton.

Szerdán kormányülés, csütörtökön EP-lista

A miniszterelnök a személyi és kormányzati szerkezeti ügyekkel – így például az általa vezetett új kormány összetételével – kapcsolatos kérdésekre többször is azt a választ adta, hogy időt kér, szerdán kormányülés lesz. Azt azonban érzékeltette, a "folytatjuk" program feltételezi, hogy nem lesznek túlságosan "észrevehető" változások. Amikor eljön a pillanat, megfelelő ütemben megszületik a döntése.

Szerdán már kormányülésen értékelik a választások lebonyolítását.  

Csütörtökre pedig kész lehet a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási listája, a Fidesz országos választmánya határoz róla. 

Berlusconi, a barátom

Egy olasz újságíró kérdésére a miniszterelnök azt is elmondta, vasárnap este felhívta telefonon a barátja, Silvio Berlusconi, akivel megvitatták a magyarországi választás eredményét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.