galéria megtekintése

Orbán: Az ország ráérzett az egység ízére

8 komment

MTI

Orbán Viktor miniszterelnök szerint mivel az egység és az összefogás meghozta az eredményét az elmúlt négy évben, az emberek tekintélyes része folytatni akarja ezt a politikát. Navracsics Tibor EU-biztosi jelölésével kapcsolatban a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, másodlagos kérdésnek tartja a portfóliókat az uniós tisztújítási folyamatban.

A vasárnapi önkormányzati választás esélyeit latolgatva a miniszterelnök a rádióinterjúban úgy fogalmazott: "az ország ráérzett az összefogás és az egység ízére, ez dagasztja a mi vitorlánkat valójában". Mint mondta, nem akarja azt színlelni, mintha a kormányoldal és az ellenzék esélyei ebben a pillanatban egyenlők lennének, ám lefutott választás nincs, mert aki úgy érzi, hogy egy választás már lefutott, azt biztosan kellemetlen meglepetések fogják érni.

Budapestről szólva kifejtette: a Fidesz-KDNP jelöltjére, Tarlós István főpolgármesterre kiváló polgármesterként, igazi budapestiként, a város megbízható gazdájaként tekintenek az emberek, kedvelik őt, ki fognak állni mellette.

Arra a kérdésre, hogy a választásig hátralévő időben lesz-e budapesti kampányeseménye, Orbán Viktor azt válaszolta, mindennap találkozik budapestiekkel, ráadásul a fővárosban Tarlós István főpolgármester vezeti a kampányt, a kormányfő pedig úgy érzi, hogy ő ahhoz már nem tudna sokat hozzátenni. Jelezte ugyanakkor, hogy még vasárnap is találkozni fog a kormánypártok aktivistáival az úgynevezett mozgósítási központokban.

 

Orbán Viktor közölte azt is, hogy a választás másnapján, hétfőn felszólal a parlamentben, és már aznap este, majd kedden egész nap ülésezik a kormány Budapesten.

Kiemelte, az önkormányzati szavazás után három és fél évig "nem kampányüzemmódban működik az ország", és azt várja, hogy az ellenzék is megpróbál majd hozzátenni valamit az ország közös sikeréhez. A kormányzattól pedig azt várja - mondta -, hogy gyorsítsa fel a működését. Lesznek nemzeti konzultációk is, "szeretném az egyetértés politikáját folytatni" az elkövetkező időszakban.

A jövő évi költségvetésről a kormányfő elmondta, pénteken is lesz egy megbeszélése erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, de azt ismét nyomatékosította: semmi értelmét nem látja annak, hogy visszatérjenek egy olyan gazdaságpolitikai ösvényre, amelyen a szocialisták idején járt az ország, és amely "a megszorítás, pénzosztás" logikáját követte.

Orbán Viktor több oktatási ügyet is említett a műsorban, közölve egyebek mellett azt, hogy a szakképzési rendszer duálissá alakításával kapcsolatos döntéseket még az idén meg kell hozni, ami azt jelenti, hogy az általános iskola után a fiatalokat egyszerre kell képezni a tantermekben és a munkahelyeken. Szerinte eljárt az idő a fölött a gondolkodás fölött, hogy a sikeres élethez csak a gimnáziumi, majd főiskolai, egyetemi tanulmányok vezetnek. "A sikeres élethez az út a szakmán keresztül vezet" - jelentette ki.

Felsőoktatási kérdésekkel kapcsolatban jelezte, október végére nevezi ki a kancellárokat. Ők az intézmények gazdasági ügyeiért felelnek majd. Az ő jelentéseiken is múlik, hogy hány felsőoktatási intézmény lesz egy év múlva ilyenkor az országban - közölte.

"Navracsics Tibor kiváló európai ember"

Az interjúban szóba került az is, hogy az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága szerint Navracsics Tibor alkalmas EU-biztosnak, de a testület nem támogatta, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, másodlagos kérdésnek tartja a portfóliókat az uniós tisztújítási folyamatban.

"Amikor jelöltem a biztost, akkor nem valamilyen portfólióra jelöltem, mert ehhez nincs jogom. (...) Magyarország csak azt tudta mondani, Navracsics Tibor kiváló európai ember" - közölte, jelezve, hogy az Európai Bizottság elnökének van joga dönteni arról, milyen posztra állítják Navracsics Tibort.

A miniszterelnök azt mondta, büszke arra, hogy semmilyen kérdés nem merült fel azzal kapcsolatban, Navracsics Tibor alkalmas-e arra, hogy "az Európai Unió kormányának" tagja legyen. "Legfeljebb a politikai ízlések különböznek, és ezért támadták" - jegyezte meg.

A kormányfő szólt az Angela Merkel német kancellárral Milánóban folytatott szerdai megbeszéléséről is, amellyel kapcsolatban azt mondta: a mostani világban a német felfogás adja a legsikeresebb gazdaságpolitikát, "a németek spórolósak, ami gazdasági válság idején mindig jól jön". "Itt sokkal inkább a német mentalitás és munkakultúra sikeréről beszélhetünk, semmint politikai ügyességről" - fogalmazott.

Azt is mondta ugyanakkor, hogy Magyarország számára ma Angliában történnek a legizgalmasabb dolgok, mert "ami Angliában történik - unortodoxia szempontjából -, az versenyképes a magyarral, ott olyan dolgokat csinálnak, és olyan dolgokat mondanak, amiért Magyarországon megkövezik az embert, ott pedig az angol sajtó és nyilvánosság éljenzése mellett történik mindez". Kifejtette: David Cameron brit miniszterelnök néhány nappal ezelőtti beszédében "olyan dolgokat mondott, aminek én a felét sem merem mondani, habár gondolom". Idézte például azt a kijelentést, amely szerint Anglia megfontolja, hogy bizonyos európai dokumentumokat magára nézve nem tekint majd kötelezőnek.

Végül megkérdezték Orbán Viktort a magyar labdarúgó-válogatott szombati, romániai Európa-bajnoki selejtezőmérkőzéséről, amelyről azt mondta: "csak azért érdemes szerelést húzni, hogy nyerjünk".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.