„Nincs elég erős kifejezés” Orbán átalakítási terveire

Kormánya átalakítására készül Orbán Viktor. A HVG úgy tudja: a miniszterelnök türelmetlenül várja, hogy véget érjen a választási év és az önkormányzati voksolás, és nekifuthasson miniszterei cserélgetésének, illetve több terület további átalakításának.

Orbán és Lázár. Még a miniszterekkel, államtitkárokkal sem közlik, melyek lesznek a harmadik Orbán-kormány csapásirányai
Orbán és Lázár. Még a miniszterekkel, államtitkárokkal sem közlik, melyek lesznek a harmadik Orbán-kormány csapásirányai
M. Schmidt János / Népszabadság

„Ha az előző négy évet forradalomnak neveztük, akkor egyszerűen nincs elég erős kifejezés arra, ami most következik" – beszélt egy, a Miniszterelnökségen zajló tervezésre rálátó forrás arról, hogy milyen nagyszabású bejelentések, új folyamatok várhatóak az önkormányzati választást követő napokban.

A hírek szerint már a kormányzati apparátus is lebénult attól, hogy még a miniszterekkel, államtitkárokkal sem közlik, melyek lesznek a harmadik Orbán-kormány csapásirányai. Egy magas rangú kormányzati forrás szerint a nagy titkolózás egyik oka, hogy az önkormányzati választás előtt nem akartak belevágni nagyobb átalakításokba. De az okok közé tartozik az is, hogy vissza akarták szorítani a politika mozgásterét korlátozó lobbikat, így Simicska Lajosét a kormányzatban. Emlegetik, hogy az április 6-i választás óta folyik az ötletelés és a tervezés Lázár János és Seszták Miklós minisztériumában az átalakításokról, illetve Orbán szűkebb környezete állítólag a reformok várható politikai hatásait, a borítékolható népszerűségvesztés dolgát is végig akarja gondolni.

„Egy szűk körű beszélgetésen kifejtette: számol azzal, hogy a kormány jövőbeni döntéseit nem lehet megúszni népszerűségvesztés nélkül. De az elkövetkező három évben semmilyen választás nem lesz, így ez kevésbé zavarja, mint az elmúlt ciklusban. Tudja, hogy a változtatások még a Fidesz szavazótáborát is kedvezőtlen érinthetik" – állította egy, a döntéshozatal központjára rálátó forrás, mivel kalkulál a miniszterelnök.

Egy másik forrás szerint Orbán annyira rákészült már a reformokra, hogy egy alkalommal kijelentette, az önkormányzati választási kampány már nem is hozza „intellektuálisan lázba". Még a költségvetési tervek nyilvánosságra hozatalát is odébb tolta az önkormányzati választás miatt a kabinet: szeptember 12-én került a parlament elé az a tervezet, ami kimondja: választási évében elég, ha október végéig nyújtja be a kabinet a büdzsétervezetét.

Az állami apparátus átalakítása, a közigazgatás átszervezése már régóta foglalkoztatja Orbánt. Decemberben a Magyarországra akkreditált nagykövetek előtt egy zártkörű reggelin arról beszélt: a kormány nem véletlenül költött rengeteg fejlesztési pénzt a kormányhivatalok, kormányablakok kialakítására. Orbán szerint ezekre alapozva a lehető legtöbb területen szeretnék az e-közigazgatást bevezetni, a cél a minél gyorsabb ügyintézés, elsősorban a vállalkozások számára. Szerinte az átalakítás során a közigazgatásban dolgozóknak is „fel kell venniük az új ritmust", mert „akinek ez nem sikerül, attól megválnak".

A választások után fogja elnyerni végső formáját a harmadik Orbán-kormány – állítják a miniszterelnök és jobbkeze, Lázár terveit ismerő források. Így lezárul a Külgazdasági és Külügyminisztérium már korábban beharangozott átalakítása: nemcsak minisztercsere történik, de az új tárcavezető, Szijjártó Péter további kirúgásokat tervez, forrásaink szerint akár 220 embert is leválthatnak. De karcsúsítás várható a helyettes államtitkároknál is, hiszen azzal, hogy a korábbi kormányból többen a helyükön maradhattak, és közben újakat neveztek ki, közel 100-ra nőtt a számuk.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.