galéria megtekintése

Orbán apja is nyer a budapesti vizes világbajnokságon

10 komment


Boda András

A kormányfő édesapja cégének neve is feltűnik a margitszigeti csatornázási munkálatokon. A beruházásnak sürgősséggel álltak neki  a 2017-es vizes világbajnokság miatt.

Hasznot hozhat a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző többségi tulajdonában lévő cégnek az, hogy Budapesten rendezik a 2017-es vizes világbajnokságot. A Dolomit Kft. is szerepet kapott ugyanis a vb egyik központi helyszínének kijelölt Margitsziget majd ötmilliárd forintos csatornázási munkálataiban. A munkaterületeknél az elmúlt napokban tucatnyi olyan nagy betonelemet – az azokra ragasztott lapok tanúsága szerint: aknaszűkítőt, aknafenék elemet és aknagyűrűt – lehetett látni, amelyeken a Dolomit Kft., Gánt felirat látható. A munkaterületen látott elemek az interneten fellelhető árak alapján összesen is csak néhány százezer, esetleg millióst tételt tesznek ki, de azt nem tudni, hogy a Dolomit Kft. összesen milyen értékben szállít építőelemeket vagy végez feladatokat a beruházás során.

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Kerestük a Dolomit Kft.-t, ahol a telefont nem vették fel, az e-mailben feltett kérdéseinkre pedig két nap elteltével sem kaptunk választ. A munkát elnyerő konzorcium egyik tagja – a betonelemeken megrendelőként feltüntetett – a Penta Kft. vezető jogtanácsosa azt közölte: kérdéseinkre ajánlattevőként a fővárosi önkormányzat válaszolhat.

 

A városháza azt közölte, hogy a Dolomit Kft. nem szerepel a nyertes konzorcium bejelentett alvállalkozói között. Ugyanakkor van magyarázat arra, miért bukkanhatott fel mégis a cég neve a munkaterületen. Mint írták, a beruházás szereplői között különbséget kell tenni: van, aki munkafeladatokat lát el, és van olyan szereplő, „például egy nagykereskedő által leszállított gépészeti elem, csőanyag gyártója, aki sok esetben a tudtán kívül lesz érintett a beruházásban, például azzal, hogy a gyártott termékéhez adott tanúsítványát csatolja a fővállalkozó." Azaz elképzelhető, hogy egy gyártó és a projekt között csak közvetett a kapcsolat.

Az önkormányzat szerint mivel a gyártók, forgalmazók, építőanyag-eladók nem alvállalkozók, őket nem kötelező bejelenteni. Ennek megfelelően a fővárosnak nincs információja, arról hogy milyen értékű munkát, beszállítást vállal, valáll-e egyáltalán a beruházásban a Dolomit Kft.

– A gyártók és a beszállítók kiválasztása a vállalkozók feladata és felelőssége – jelezte végül a városháza. Ezzel pedig a kör bezárult: a kivitelező tudja, kiktől, mit, mennyiért vásárol, de a városházát tartja illetékesnek a nyilatkozatra, a főváros pedig készségesen válaszolna is, csakhogy sajnos kizárólag a kivitelező van a megfelelő információk birtokában.

Noha a Dolomit szerepéről kevés tudható, magáról a projektről részletes tájékoztatást kaptunk a fővárostól. „Rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás" során döntöttek a kivitelezőről. Az előírások szerint legalább három ajánlat közül választottak: a végül nyertes Sade-Penta Konzorcium 4,98 milliárdos ajánlatot tett. 5,07 milliárd forintért vállalat volna a munkát a Duna Aszfalt Kft., a Colas Alterra Zrt. pedig 5,09 milliárddal pályázott. A költségeket teljes egészében Budapest fizeti.

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Arra a kérdésünkre, hogy miért vált sürgőssé a beruházás, a városháza mindenekelőtt leszögezte: Budapest egy régi elmaradását pótolja most, mert a dél-budai régiót leszámítva a Margitsziget az egyetlen olyan területe városnak, ahonnan a szennyvíz tisztítatlanul ömlik a Dunába. Mint írták, jelenleg átlagosan napi közel 500 háztartás kibocsátásának megfelelő szennyvíz piszkítja a Dunát, s a nyári csúcsidőszakban nagyobb rendezvények esetén akár kisvárosnyi is lehet a szennyvíz mennyisége.

A beruházás egyre sürgetőbbé vált a sziget alatti ivóvíz-bázisok védelme miatt is, továbbá megoldást kellett végre találni az bel- és esővíz kezelésére. Mivel pedig a 2017-es úszó világbajnokság egyik központi helyszíne lesz a Margitsziget, a csatornaépítési munkákkal a vizes vb-vel összhangban 2017. március 31-ig végezni kell. A jelentősebb kivitelezési munkák július végén már el is kezdődtek a területen.

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Az ötmilliárdos költségről szólva közölték, hogy „jelentős és összetett mélyépítési munkákra kerül sor". Ennek alátámasztására megemlítették: a Duna alatt 380 méter hosszan sajtolásos technológiával építik meg a szennyvizek kivezetésére szolgáló vezetéket, és majd húsz kilométernyi csatornát, szennyvízvezetéket kell megépíteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.