galéria megtekintése

Orbán a világörökség felett

Szabálytalan és szakmailag is aggályos – véli a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi vezetője arról, hogy egy nagyobb erkélyt csatolnak a Duna fölé magasodó budavári karmelita kolostorhoz, amely a Miniszterelnökségnek ad majd otthont. A hatóságok és a tervező szerint nincs ok kritikára. A világörökségi védelem alatt álló területen máskor még a tetőtéri ablakok kialakítása sem megy könnyen.

- Hogy mi a franc van? – döbbent meg az I. kerületi Döbrentei utca egyik bérházának lakója, amikor értesült arról, hogy hatalmas erkélyt kezdtek építeni a Miniszterelnökség számára kiszemelt, átalakítás alatt álló budavári karmelita kolostor Duna felőli oldalán. Indulatát az váltotta ki: a Vár „alatt", a folyó partján – így még a világörökségi védelem alatt álló területen – lévő társasházuk számára öt évvel ezelőtt nemhogy balkon, még egy tetőtéri ablak kialakítását sem engedték a hatóságok. Mint felidézte, a háznak nem volt elég pénze felújításra, ezért megállapodtak egy vállalkozóval: renoválja az épületet, cserébe övé a tetőtér, amit beépít. Az üzlet azért hiúsult meg, mert az illetékes hatóság nem engedte, hogy tetőablakokat építsenek be, mivel az megváltoztatná a világörökségi terület látképét. „Mindenesetre érdekes, hogy míg az ablakok nagyon zavarták a hatóságokat, addig a Duna-partok panorámáját meghatározó kolostor átalakítása miatt még csak nem is hezitáltak" – így a lakó.

Varga Kálmán
Varga Kálmán

Az erkélyépítést több szempontból is kifogásolhatónak tartja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt korábban fél évtizedig vezető Varga Kálmán is, aki szerint már az óriási hiba, hogy a kormányzati negyedet „ráerőltetik" a Budavárra. Egyfelől szakmailag erősen aggályos átalakítani, kibővíteni a 250 éves épületet. Másfelől szerinte bizonyosan nem lehet szabályos a beruházás, hiszen a világörökségi látképen nem lenne szabad változtatni, márpedig a kolostor Duna felőli oldalán épül az erkély. Varga fontosnak tartotta megjegyezni, abban, hogy egyáltalán elkezdődhetett az erkélyépítés, nagy szerepe van annak: „Szét van zilálva az örökségvédelmi hatósági munka."

 

A fővárosi kormányhivatal lapunk kérdésére közölte, hogy a munkálatokat jogerős építési engedély alapján kezdték meg, a műemlék átalakítását pedig nem tiltja a kulturális örökség védelméről és a világörökségről szóló törvény sem. A területileg illetékes I. kerületi önkormányzat a hatósági eljárásokban ugyan nem működött közre, de lapunk megkeresésére megemlítette: a vonatkozó kormányrendelet alapján nem kellett építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, és a településképi véleményezési eljárás sem volt kötelező.

Noha a városrész nem illetékes az ügyben, Csány Éva kerületi főépítész lapunknak kifejtette véleményét. Szerinte az erkély hozzáépítése az épülethez a világörökségi látképet érdemben nem befolyásolja, különösen nem rontja. A világörökségi státusz pedig – tette hozzá – nem a megváltoztathatatlanságról szól, inkább az össz­képi karakter megőrzéséről. Az ­UNESCO – az RTL Klub megkeresésére – azt közölte: a magyar kormány megkereste őket az építkezés ügyében, ám csak általános állagmegóvásról tett említést.

Zoboki Gábor
Zoboki Gábor
Veres Viktor / Népszabadság

Zoboki Gábor, a karmelita kolostor átalakításának tervezője a Népszabadságnak azt mondta, ő tett javaslatot a Dunára néző erkély megépítésére. Az engedélyeket a Fővárosi Kormányhivatal V. kerületi irodája adta ki, ahol egyeztetni kellett a műemlékvédelmi főosztállyal, és – mint közölte – „a szakfelügyelő nem kapott a szívéhez az elképzelés láttán". Elmondta azt is, az erkéllyel szerette volna feloldani az épület monoton keleti homlokzatát, és abból indult ki, hogy a kolostor szomszédságában szinte minden épületen van erkély. Egy ilyen elhelyezkedésű, funkciójú épületnek, amilyen az új Miniszterelnökség lesz, pláne dukál, hogy erkélyéről élvezhető legyen a városi panoráma. Ybl Miklós is megengedte magának, hogy a Sándor-palotához utólag erkélyt illesszen – jegyezte meg.

A karmelita kolostor most, az átalakítás alatt
A karmelita kolostor most, az átalakítás alatt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Felvetettük, hogy az egy könnyed öntöttvas erkély, míg a karmelita kolostorra egy súlyos, robusztus megjelenésű kőerkély készül. Zoboki szerint ez megjelenésében olyan lesz, ami egy klasszicista, kiemelt funkciójú épülethez való. „Nem akartam egy hamar elmúló építészeti elemet. Azt gondolom, ilyen kőerkély illik egy klasszicista ház méltóságához. Úgy építjük meg, hogy ha egy későbbi kor azt gondolja, nincs szükség rá, két nap alatt elbontható." Teljes egészében kőből készül majd, beton nem lesz benne. A váron kívülről, például a Duna-partról pedig nem igazán lesz látható, mert a várfalak eltakarják nagy részét, mondja az építész.

A karmelita kolostor most, az átalakítás alatt és az erkéllyel kibővített épületterv
Az erkéllyel kibővített épületterv

Megkérdeztük, miért lett ilyen hosszú az erkély, hiszen hét ablaknyílás hosszúságban nyúlik el a homlokzaton. Mint megtudtuk, ezt a mögötte lévő teremsor határozta meg. Az erkély egyébként 120 centiméter széles, tehát nem egy pihenőterasz, hanem mindössze arra alkalmas, hogy két kormányfő a megbeszélésük után kiléphessen rá, és pár percig gyönyörködhessen Budapest látványában.

Jobb vita után dönteni

Ráday Mihály ismert örökségvédő szerint ha létezne független műemlékvédelmi hivatal, és befolyás nélkül érvényesülnének az örökségvédelem szabályai, egy ilyen épületkiegészítést valószínűleg nem engedélyeznének. Mivel a projekt kiemelt beruházás, így a törvények szerint a terveket nem kellett például tervtanács előtt megvitatni, nem kellett településképi véleményezési eljárást lefolytatni. És bár elvileg nem lehet kifogásolni, ha valaki jó kézzel, megfontoltan hozzáépít egy régi épülethez, de szerinte jó döntések akkor születnek, ha előbb van a vita és utóbb a döntés, nem pedig fordítva. Lehet ugyanis, hogy a Zoboki-féle tervnél lett volna jobb megoldás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.