galéria megtekintése

Munkához kötnék a családi pótlékot fideszes képviselők

11 komment


Csuhaj Ildikó

"A frakció visszavonta, ez el van döntve" - mondta a miniszterelnök az internetadóról, a Fidesz egész napos frakcióüléséről távozóban. Orbán azt is elárulta, hogy kell-e újabb Békemenet és hogy miben utánozná Németországot.

"Béke van, most ne meneteljünk!" - mondta Orbán Viktor a Képviselői Irodaházból, a Fidesz-KDNP egész napos frakcióüléséről távozóban újságírók előtt, négyórás tanácskozás után. Ezzel - úgy tűnik - végleg lekerül a napirendről a Békemenet, melyet Bencsik Gábor Demokrata-főszerkesztő után este a Magyar Hírlap publicistája, Bayer Zsolt vetett fel újra.

Orbán belejt a frakcióülésre
Orbán belejt a frakcióülésre
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A miniszterelnök az internetadóról is azt mondta, hogy azt levették a napirendről. "Azt a frakció visszavonta, ez el van döntve, a döntés megszületett". Arra, hogy végleg levetették-e (mert egyelőre nem nyújtottak be ilyen módosító-indítványt), Orbán Viktor megismételte, ez már el van döntve, jogtechnikai kérdés, hogy a módosító-javaslatot melyik nap terjesztik be.

 

Varga tette

"Az összes szolgáltató tiltakozott" - válaszolt Orbán Viktor arra, hogy valóban a Deutsche Telekom nyomására vonta-e vissza az internetadót. A Népszabadság számolt be róla, hogy a DT rosszallása után visszakozott a kormány. Orbán Viktor azt mondta, nála nem járt a Deutsche Telekom vezetője múlt csütörtökön, "Varga miniszter urat kértük meg, hogy folytassa le az iparági egyeztetéseket, nála tiltakoztak". A miniszterelnök azt elmondta, hogy tegnap beszélt telefonon a Deutsche Telekom vezetőjével, mégpedig az elkövetkező időszak fejlesztéseiről. A németeknek és nekünk is az a célunk, hogy 2018-ra minden lakásban legyen szélessávú internet. A Deutsche Telekom ebben kiemelt partnere a kormánynak - hangoztatta Orbán.

Most már tényleg kiveszik

Rogán Antal közlése szerint a kormány képviselője szerda reggel tíz órakor a parlament gazdasági bizottsága ülésén visszavonja a távközlési adó kiterjesztésére vonatkozó indítványt. Az adótörvényekről szóló zárószavazáson, november 18-án tehát ezt már nem tartalmazza a megszavazandó adótörvény.

Két malomban

Az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról a miniszterelnök nem mondta el a véleményét. Utoljára 2011 májusában nyilvánított véleményt a kérdésben, mégpedig a Millenárison felszólaló Demján Sándor VOSZ-elnöknek a vasárnapi nyitva tartás megszüntetése ellen tett megjegyzésére: "Egy malomban őrölünk. Amint meg lehet majd élni heti ötnapnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk". Ezzel akkor egyértelművé tette, hogy a szövetséges KDNP egyik legharcosabb követelése nem fog teljesülni, legalábbis egyelőre. Most mindössze annyit mondott, hogy lesz egy kereskedelempolitikai szabályozórendszer, annak része lesz, meghallgatják a szakszervezeteket, a boltokat működtető vállalatok képviselőit is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír Tv-ben azt mondta hétfőn, hogy nem támogatja, amíg minden ötödik vásárló vasárnap vásárol.

Szakképzőbe, de mindahányan

Az oktatás a következő négy év kulcskérdése lesz, a versenyképességet az oktatási rendszer minőségi feljavításán keresztül szeretnék elérni, ezért sok pénzt és sok energiát kell majd erre fordítani - ezzel indokolta Orbán Viktor, hogy a frakcióülésen napirenden volt a kérdés. Azt szeretnék továbbá - mondta -, hogy a szakképző intézményekben a szakképzésekkel lehessen foglalkozni, és "ne az általános iskolákban meg nem tanított tudás megtanításával, mert ma ez történik. Elvesztegetünk a hároméves értékes szakképzési időből általában egy évet, amivel pótoljuk az igazából meg nem szerzett tudást. Ezen a területen szakmai konzultációkra mindenképpen szükség lesz.

Kell egy cső

A Déli áramlat megépítésével nem foglalkoztak a frakcióülésen, mondta a miniszterelnök, aki szerint a magyar energiabiztonsághoz az kell, hogy

"amit megtehettek a németek, azt megtehessék a magyarok is".

A németek megépítették az Északi áramlatot, így Ukrajnát kikapcsolták mint potenciális konfliktus- és veszélyforrást. Mi is csak azt szeretnénk, mint a németek; azt, hogy ha Ukrajnában gond van, Magyarországon akkor is legyen gáz. "Ehhez meg kell egy cső" - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, "mi támogattuk a Nabuccót is, amíg volt, mi általában minden csővezetéket támogatunk, ami keresztülmegy Magyarországon és energiaforrást hoz be".

Tréfamester

Az Egyesült Államokból kitiltottak névsoráról semmit sem mondott, megint elismételte, hogy várják az információkat az amerikaiaktól. A Fidesz-frakcióülésről távozó Lázár János minisztert arról kérdezték az újságírók, hogy a NAV-elnök esetleg ott volt-e a frakcióülésen. Nem, hiszen egyelőre nem tagja a frakciónak. De nem rossz ötlet - tréfálkozott a miniszter.

Fair bankok

A fair bankokról szóló jogszabályról is tárgyaltak a frakcióülésen, tettek javaslatokat, a kormány holnapi ülésén is napirenden lesz. Ez bonyolult jogszabály lesz, a hitelfelvevőket fogja védeni, illetve egyensúlyt hoz létre a hitelfelvevők és a bankok között - mondta Orbán Viktor, aki szerint ez fontos mérföldkő lesz. A devizahitelesek esetében sürgetik a forintosítást,

"jó lenne túlesni rajta",

de még nem jött létre megállapodás a Bankszövetséggel.

Fixált kamatok

Rogán Antal tájékoztatása szerint a Fidesz-frakció a zárt ülésén arra tett javaslatot a kormánynak, hogy a fair bankokról szóló jogszabály szigorúan rögzítse: a hitelszerződéseknél három éven belül a kamat és a kamatfelár esetében ne lehessen változtatni, sem a referencia-, sem a fix kamatozású hiteleknél. Azaz hároméves lesz a kamatperiódus, a hitelező pénzintézetnek egy kamatváltoztatási mutatót kell meghatároznia, melyet a MNB-nek jóvá kell hagynia. A Fidesz-frakció azt is javasolja, hogy amikor sor kerül a hitelszerződés-feltételek megváltoztatására, a hitelfelvevőnek legyen mozgástere; a banknak kilencven nappal a változtatás előtt közölnie kell az új feltételeket, az ügyfél pedig ingyen élhessen a felmondás lehetőségével, és egy másik bank segítségével kiválthassa hitelét. A banki költségeket csak az infláció mértékével emelhetik. A késedelmi kamat pedig a teljes hiteldíjmutató tíz százaléka lehet. A Fidesz-frakció azt is javasolja, hogy a bankok elszámoltatásának a lezárultával kerüljön sor a devizahitelek forinthitellé alakítására, mégpedig már a szigorúan szabályozott forinthiteles feltételek mellett. 2016 januárjáig kell kivezetni a devizahiteleket, a bankok számára lesz kötelező az ajánlatot megtenni, a hitelesek eldönthetik, milyen pozícióban maradnak - mondta Rogán Antal.

Megdolgoztatnának a pótlékért

A 200 ezer forint alatti cafeteriánál nem lesz semmilyen változás, nem csökkentik az adóelőnyt. A 200 ezer fölötti cafeteriát meleg ételre és belföldi rekreációra, turizmusra lehetne felhasználni - ezt javasolja a Fidesz-frakció, közölte Rogán Antal. Azt is elmondta, hogy a frakcióülésen felvetődött: hogyan lehet a családi pótlékot a munkavállaláshoz kötni. Ezt több fideszes képviselő szorgalmazta, a frakció meg fogja vizsgálni a kérdést. A frakcióvezető arról is beszámolt, hogy az elkövetkező négy év alatt kivezetik a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat, és azt átirányítják a közmunkaprogramokhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.