galéria megtekintése

Orbán a lovát ugratja

8 komment


M. László Ferenc

Nem jött be Andy Vajna a TV2 novemberi átvételét célzó terve, de ezen már senki sem lepődik meg a piacon, hiszen az ügylet két éve húzódik. A végtelenített szappanoperának két állandó, de legalábbis visszatérő szereplője volt: Orbán Viktor és Simicska Lajos.

Türelmetlenül várták a TV2 celebjei, műsorvezetői és ügyfelei a tévé október 15-i születésnapi partiját. Arra számítottak: a nap végére felmegy a függöny, és kiderül, ki az új tulajdonos.

Ám a nagy nap botrányba fulladt.

Bár a felek megegyeztek, hogy a bejelentést együtt teszik meg, a vevő, Andrew G. Vajna az utolsó percig eltitkolta a TV2 vezetői előtt, hogy Dirk Gerkenst szánja új vezérigazgatónak. Yvonne Dederick és Simon Zsolt viszont nem hívta meg Vajnát az esti bulira. Ráadásul délután feltűnt a színen Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly, aki közölte, ő már Vajna előtt megszerezte a TV2-t.

 

Vagyis a felek mindvégig bizalmatlanul méregették egymást. A tárgyalásokra rálátó források arról meséltek a Népszabadságnak,

a két év alatt több olyan fordulat is történt, amikor úgy érezték, hogy akit a szövetségesüknek hittek, becsapta és cserben hagyta őket.

A 2013 és 2015 közötti folyamatnak az elbeszélések szerint három jól elkülöníthető szakasza volt. A korábbi tulajdonos, a német Pro7Sat.1 (P7S1) sok pénzt szeretett volna kapni, de kifutottak az időből, így kivonulásukkor jobb híján a tévé két vezetőjére, Dederickre és Simonra „hagyományozták" a társaságot. A 2014-es választások után viszont ismét megváltozott a politikai klíma, és a P7S1 végül úgy látta, jobb lesz, ha a magyar miniszterelnök régi barátja, a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna kezébe kerül a TV2.

Orbán Viktor, a nagy bábjátékos
Orbán Viktor, a nagy bábjátékos

A három epizódnak volt két visszatérő szereplője: Orbán Viktor és Simicska Lajos. Nélkülük másképp alakult volna a médiacég története.

A német médiakonszern 2012 végén döntötte el, hogy eladja kelet-európai érdekeltségeit, és a befolyó pénzt a hazai digitális üzletág fejlesztésébe fekteti. Mivel a veszteséges magyar tévé a következő évben bekerült az „eladásra váró társaságok" rubrikájába, a P7S1 még az értékesítés előtt kivezethette a konszolidált mérlegéből. Ez jó hatással volt a tőzsdei vállalat részvényeire, az unterföhringi menedzserek pedig több millió eurós bónuszokat seperhettek be a „sikeres év" végén. Csakhogy a szigorú német számviteli szabályok szerint egy ilyen lépés után be kell tartani a határidőket: a német cégnek 2013 végéig mindenképpen el kellett adnia a tévét, ha nem akarta lerombolni a jó mutatóit.

Az, hogy eladó a TV2 és már tárgyalnak is a vevőjelöltekkel, egy siófoki bulin szivárgott ki.

A 2013-as Media Hungary esti fogadásán az ügyfelekkel beszélgető Simon Zsolt ugyanis beszámolt az ügyről. Másnap a sajtó megírta, hogy a jelentkezők között van a svéd médiaóriás, a Modern Times Group (MTG) és az Infocenter.hu, amely Simicska üzlettársának, Nyerges Zsoltnak volt a cége. A P7S1 viszont nem akarta nagydobra verni, hogy kikkel tárgyal, indult is némi „nyomozás" a TV2 székházában, hogy ki szivárogtatott. De nem volt mit tenni: az információ kikerült, a politika pedig közbeavatkozott. Egy hétre rá megjelent a kormány honlapján a reklámadó tervezete, amely 1,8 milliárdos elvonással sújtotta volna a TV2-t.

Andy Vajna állami hátszéllel ért révbe
Andy Vajna állami hátszéllel ért révbe

Érdekes, hogy a versenyeztetés utolsó fordulójából az Infocenter már kimaradt. Ebben az időszakban már az MTG-vel, a romániai központú Digivel és egy kínai befektetőcsoporttal tárgyaltak. A tárgyalásokra rálátó források biztosra veszik, hogy nem a reklámadó miatt került ki a képből az Infocenter.hu – a háttérben nagyobb kavarás folyt.

Az okokat boncolgatva két verziót vázoltak fel. Egyesek szerint a P7S1-nak kínos lett volna odahaza, ha egy vállaltan fideszes milliárdosnak adják el a tévét. Mások szerint Nyerges gondolta meg magát. Miután belenézett a cég könyveibe, megállapította, hogy a TV2 jelentős állami hirdetéseket vonna el a többi médiavállalkozásától, többek között zászlóshajójuktól, a Class FM-től.

Leslie Mándoki húzta Orbán nótáját
Leslie Mándoki húzta Orbán nótáját

Akárhogy történt is, Orbán továbbra is ragaszkodott hozzá, hogy a milliókat elérő országos kereskedelmi tévé „magyar tulajdonba" kerüljön. Erről persze a P7S1 központját is tájékoztatták. Igénybe vették például az Orbánnal szimpatizáló volt bajor kereszténydemokrata miniszterelnök segítségét. Ám forrásaink szerint még csak nem is Edmund Stoiber volt a fideszes vezérkar aduásza, hiszen a német konszern súlytalan tanácsadó-testületének vezetője nem látott rá a cég napi ügyeire.

Sokkal inkább az igazgatótanács tagját,

a kelet-európai értékesítésre is rálátó Conrad Albertet kellett megnyerni, és ebben Leslie Mándoki segített, forrásaink szerint ő közvetítette Orbánék intelmeit.

A Németországban élő zenész jóban van Alberttel és Orbánnal is: mindketten ott voltak Mándoki idei koncertjén a Várkert Bazárban, amelyet az állam 94 millió forinttal támogatott.

Conrad Albert beadta a derekát
Conrad Albert beadta a derekát

A belengetett reklámadó megtette a hatását. Elijesztette az MTG-t, amivel a P7S1 sokat veszített: állítólag a svédek minimum 20 milliárdot ajánlottak a TV2-ért. A Infocenter eltűnése ellenére is maradt „magyar" versenyző. A kínai csoport állítólag azonos volt azzal a társasággal, amely a Rogán Antal vezette gazdasági bizottságtól megkapta a magyar állampapírok értékesítési lehetőségét a Távol-Keleten.

A piacon mindenki készpénznek vette, hogy a kínaiak mögött fideszes vállalkozók állnak. Csakhogy forrásaink szerint az ő ajánlatuk nem volt elég transzparens és egyértelmű a P7S1 számára, így a németek október végén felvetették a TV2 két vezetőjének, hogy vegyék meg ők, nehogy kifussanak az időből. S mivel Dedericknek és Simonnak nem volt ehhez pénze, lehetővé tették számukra, hogy a tévé bevételeiből 2016 végéig felhalmozzák a P7S1 által végül megszabott árat, a 4,8 milliárdot.

Viszont az egyeztetéseket végig nyomon követő Simon tudta, hogy a politika jóváhagyása nélkül nem érdemes belevágni, így ki is kérték a fideszes hátország véleményét. Információnk szerint a P7S1 döntése után az új tulajdonosok kaptak egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Ez volt az a bizonyos opciós szerződés, amit Dederick és Simon december ­23-án írt alá. Ezt Fonyó állítólag azzal prezentálta, hogy ez csupán biztosíték, hogy akarata ellenére ne változzon semmi.

Viszont nem sokkal később olyasmi történt, amire senki sem számított.

Simicska és Orbán összeveszett, Fonyó pedig arra használta volna ezt a szerződést, hogy elhalássza Andy Vajna orra elől a TV2-t.

De 2013 végén még úgy tűnt, Dederick és Simon megütötte a főnyereményt. Nemcsak haladékot kaptak a vételár kicsengetésére, de a P7S1 még egy 9 millió eurós – közel 2,7 milliárd forintos – működési hitelt is biztosított nekik. Sőt, a németek azt a szívességet is megtették nekik, hogy a nagy hollywoodi stúdiók felé vállalták a 30 millió eurós garanciát a filmvagyonért.

Simon Zsolt elbukta a főnyereményt
Simon Zsolt elbukta a főnyereményt

Mivel aláírt szerződésük volt a médiahatósággal, Dederick és Simon biztos volt abban is, hogy 2015-től szedhetnek terjesztési díjat a kábelcégektől a főcsatorna után, ami 3-4 milliárdos pluszbevételt jelentett volna évente. 2014-ben növekedésnek indult a reklámpiac is, a kormány az előző évben pedig megígérte, nem vezeti be a reklámadót. A politika akadékoskodásától sem kellett tartaniuk: a választási kampány idején özönlöttek az állami hirdetések a TV2-höz. A maga módján Fonyó is közbenjárt a tévé ügyében: 2014 elején körbejárta a piacot és noszogatta a hirdetőket, vegyenek minél több reklámidőt a TV2 csatornáin, akár úgy, hogy az RTL-től vonnak el pénzt.

Csakhogy a választások után zavar támadt az erőben. Egyrészt az RTL vezérigazgatója, Dirk Gerkens felvette a kesztyűt: arra buzdította az ügynökségeket, hogy álljanak ellent Fonyónak, és a tanácsot a három legnagyobb reklámközvetítő ügynökség megfogadta.

Fonyó Károly  meghackelte az üzletet
Fonyó Károly meghackelte az üzletet

A Fonyó-féle akció okozta felháborodást végül Simon próbálta enyhíteni azzal, hogy győzködte az ügyfeleket: inkább a TV2 szolgáltatásai alapján hozzanak döntéseket.

Ugyanakkor a Fidesz május végén mégis előkapta a reklámadót. Bár nyitottak egy kiskaput a TV2-nek, ez csak egy évre szólt, azaz pont a vételár kipengetése előtt már Dedericknek és Simonnak is fizetnie kellett volna. A nyár folyamán az is kiderült, a reklámadó nemcsak az RTL-t, hanem Simicskát is célozza, aki még áprilisban összeveszett régi barátjával, Orbán Viktorral, és nem volt hajlandó „leadni" a kezében lévő médiaportfóliót.

Az év közepére úgy tűnt, a TV2 vezérei a senki földjére kerültek. A Fidesz vezetői tudtak róla, hogy Fonyó valamit aláíratott velük még 2013-ban, Simont Simicska emberének tartották. Így aztán elzárták a csapot: a kormány ősszel megtiltotta, hogy terjesztési díjat szedhessenek 2015-től. Vajna ősszel tárgyalásokat kezdett a TV2-vel a felesége műsoráról, a Miss Universe-ről, és jó kapcsolatba került a programigazgatóval, György Bencével. Őt viszont Dederick és Simon 2015. februárban kirúgta. Leváltását azzal indokolták, hogy elégedetlenek a szakmai teljesítményével.

Vajna környezetében viszont ellenséges lépésként értékelték, így konfliktus lett belőle, de Simonék ekkor még ellenálltak.

A tévé két vezére még 2014 októberében nekilátott a cégcsoport átszervezésének. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy ez miért történt. Dederick és Simon ezt azzal magyarázta, hogy egyébként is tervbe volt véve a cégháló egyszerűsítése, többek között az akkor még sávos reklámadó miatt is próbálták a bevételeket alacsonyabb sávban tartani. Simicskáék viszont ezt úgy látják, hogy ezzel akarták kiszorítani őket a TV2 mögül, azaz kihasználták, hogy a milliárdos vállalkozó kiesett a pikszisből.

Erre utal, hogy pont az opcióval terhelt két kft., a D6D és a CCA került ki végleg a céghálóból, a többi társaságot csak összeolvasztották. Ám Fonyó még ekkor sem lépett: tudta, a törvény szerint egy éve van megtámadni az októberi ügyletet. Tehát ha valaki a közeljövőben megvenné a TV2-t, még közbeléphet. Simonék szerint Simicska igazából soha nem gondolta komolyan a tévé megvételét, rá nem számíthattak. A milliárdos egyik közeli munkatársa erre Agatha Christie híres regényét idézte: „De miért nem szóltak Evansnak?" Azaz, ha bajban voltak a felső nyomás miatt, miért nem kérték Simicska segítségét?

Yvonne Dederick  hitt magában
Yvonne Dederick hitt magában

Mindenesetre Vajna környezetéből azt mondták lapunknak, ezt az átszervezést Dederick és Simon úgy prezentálta, hogy Fonyó már nem tud belépni a TV2-s üzletbe. Több forrás is állítja, Dederick és Simon 2014 végén, 2015 elején még bízott benne, hogy sikerül magukat elfogadtatni a fideszes vezérkarral, és maradhatnak.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Állítólag azt is megüzenték, a tévé híradója nem fogja támadni a kormányt. Ám Orbánék továbbra sem bíztak bennünk, hiszenaz év végén kiszivárgott, Londonból akarják sugározni az adást, így a TV2 kikerülhetett volna a médiatörvény hatálya alól, tehát szedhettek volna kábeldíjat. Ezt annyira komolyan gondolták, hogy a TV2 adását át akarták tenni egy kisebb kábeladóra, a főcsatorna pedig Classic néven időseknek szóló műsorokat sugárzott volna. Annyira felbátorodtak, hogy az év elején Simon megüzente Vajnának, ha kell neki a TV2, akkor fizessen érte piaci árat.

Dirk Gerkensnek szenvedélye a háború
Dirk Gerkensnek szenvedélye a háború

Csakhogy a hongkongi és a hollywoodi üzleti világban edződött producert, kaszinókirályt sem ejtették a feje lágyára. 2015 tavaszán olyan megoldást eszelt ki, amellyel csapdába ejtette Dedericket és Simont, akiknek nem maradt más lehetőségük, mint eladni neki a TV2-t. A tévétársaság két vezetője derült égből villámcsapásként értesült Vajna terveiről. Idén májusban kiutaztak Németországba, hogy lehívják a 2015-ös hitelük második részét. Az 1,6 milliárdos keretet biztosító korábbi tulajdonos, a P7S1 vezetősége közölte velük, nem kapnak több pénzt, inkább eladják a tévé adósságállományát a magyar kormánybiztosnak. Mivel Simonék terjesztési díjat nem szedhettek, az állami hirdetések 2015-ben visszaestek, félő volt, hogy nem tudják törleszteni a hiteleiket, így előbb-utóbb Vajna kezében köt ki a TV2.

Habony Árpád megalkudott az ördöggel
Habony Árpád megalkudott az ördöggel

Dederick és Simon megtehette volna, hogy bírósághoz fordul, de a gazdasági perek mindig elhúzódnak, és nem biztos, hogy a tévé túlélte volna ezt az időszakot. Így leültek tárgyalni Vajnával, július-augusztusban pedig már kemény vitákat folytattak az átadásról. A vételárról az érintettek eddig nem nyilatkoztak, de úgy tudjuk, ők személy szerint „jóval kevesebbet" kaptak, mint a piacon elterjedt egy-egy milliárd.

A megállapodás bejelentésekor Vajna újabb meglepetést okozott: kiderült, hogy Dirk Gerkenst választotta új vezérigazgatónak. Gerkens vezényelte márciusig az RTL élén azt a „háborút", amelyet a csatorna a reklámadó ellen vívott. Ennek is köszönhette a Fidesz, hogy visszaesett a népszerűsége, majd elveszített három időközi választást és a kétharmadot. Tehát Gerkens a fideszesek szemében maga volt az ördög, viszont az RTL máig nem tisztázott körülmények közepette tavasszal megvált tőle.

Vajna és a kormányfő kommunikációs tanácsadója, Habony Árpád a nyáron felismerte: a piacon csak „szerencsejátékosként" emlegetett szakember nélkül nem tudják talpra állítani a TV2-t,

ráadásul sejtették, hogy Gerkenst fűti a bosszúvágy, így Orbánnal is elfogadtatták a kinevezését.

Simicska Lajos  viseli a nadrágtartót
Simicska Lajos viseli a nadrágtartót

A legnagyobb meglepetést mégis Simicska üzlettársa, Fonyó okozta október 15-én. Aznap, amikor Vajna nyilvánossá tette vételi szándékát, ő is kilépett a fényre és közölte: lehívja az opciót. A kormánybiztos nem tehetett mást, folytatta az átadás-átvételi tárgyalásokat. Ráadásul az állam anyagilag is támogatja: november 27-én 6,7 milliárdos hitelt kapott az exportra szakosodott állami Eximbanktól, és a Népszabadság úgy tudja, egy másik állami bank is beszáll majd az üzletbe. Hogy kettőjük közül ki nyeri a versenyt a cégbíróságon, vagy egy per esetén mire lesz elég a harcot folytató Simicskáéknak egy pár oldalas opciós szerződés, az még a jövő zenéje.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.