Orbán 'a keleti szeleket próbálta hazánk egyre tépázottabb vitorlájába fogni'

A  szocialisták szerint a miniszterelnök mellébeszélt a nagykövetek értekezletén.

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök a külképviselet-vezetői értekezleten mellébeszélt, és azt a valóságtól elszakadt országképet vázolta, amelyet már a tusványosi beszédében is előadott. Tóbiás József hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményével arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium idei külképviselet-vezetői értekezletén úgy határozta meg a nagykövetek feladatát, hogy józan ésszel és bátorsággal kell képviselni külföldön a magyar intézkedéseket, és mindent meg kell tenni azért, hogy minél több befektető érkezzen Magyarországra.

Orbán Viktor leírása szerint a következő kormányzati ciklust a politikai stabilitással, a folytatódó reformokkal, továbbá a gazdasági növekedés azon korszakával jellemezte, mely a leggyorsabban bővülő európai uniós államok közé emeli majd Magyarországot.

A kormányfő a nagyköveteket arra intette: nem az a feladatuk, hogy megvédjék a magyar pozíciót, "mert az megvédi saját magát", hanem az, hogy bemutassák azokat a lehetőségeket, amelyek az elmúlt évek sikereiből fakadnak. Orbán egyenesen úgy fogalmazott, hogy "miután elkötöttük magunkat az ideológiai megközelítésű külpolitikától, sokkal nyitottabban tudunk kapcsolatokat építeni olyan államokkal is, amelyek nem a nyugati szövetségi rendszerhez tartoznak". Ehhez képest szerinte nem vita tárgya, hogy Magyarország helye a nyugati szövetségi rendszeren belül van, de a kormánya, mint mondta, nem követi azt a külpolitikát, amely szerint minden külpolitikai kérdés középpontjába az értékkérdéseket kell állítani. Az értékkérdések fontosak, de ez Orbán szerint nem jelenti azt, hogy Magyarországnak úgy kell viszonyulnia a szövetségi rendszerén kívüli országokhoz, hogy mit gondol azok kultúrájáról, politikai intézményrendszeréről, demokráciájáról.

A miniszterelnök így folytatta: az ideológiai központú külpolitikai vonalvezetést a félnótás országok számára találták ki az okos országok. Nehéz másként magyarázni,tette hozzá,  hogy az Egyesült Államok a költségvetési hiánya tekintélyes részét Kínával finanszíroztatja, és egy percnyi skrupulusa sincs emiatt – mondta a miniszterelnök.

Az ellenzéki párt vezetője szerint a magyar nagyköveteknek nem Orbán Viktor párhuzamos világában, hanem a valóságban kell képviselniük a magyar nemzetet. Mint írta, a miniszterelnök ahelyett, hogy az ország valós helyzetéről tájékoztatta volna a résztvevőket, inkább a Nyugatot kárhoztatta, és "a keleti szeleket próbálta hazánk egyre tépázottabb vitorlájába fogni".

A nagykövetek nem iránymutatást kaptak a munkájukhoz, hanem egy a fejlett világtól, sőt a kelet-közép-európai régiótól is egyre jobban leszakadó ország antidemokrata vezetőjének öndicséretét - írta Tóbiás József.

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor nem mert őszinte véleményt mondani Magyarország tragikus nyugat-európai megítéléséről és Magyarország mélyponton levő nemzetközi kapcsolatairól sem, ezért olyan torz országképet rajzolt fel, amelyet egyetlen nyugat-európai állomáshelyen sem lehet hitelesen képviselni - olvasható a közleményben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.