galéria megtekintése

Orbán a halálbüntetést pedzegeti, az indulatokat viszont nem érti

37 komment


Ungár Tamás

A halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani, mondta Orbán Viktor Pécsett, arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a kormány a kaposvári trafikos-gyilkosság okán tervez-e valamilyen lépést. A miniszterelnök a kérdések többségére kerülő választ adott, és félrevezető adatokkal is igyekezett igazolni a kormány jó működését.

A kormány és Pécs együttműködési megállapodást írt alá kedden a baranyai megyeszékhelyen. Az Orbán Viktor által aláírt kontraktus értelmében az ország vezetése támogatja Pécs gazdaságélénkítő programját. Az aláírás után tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor elmondta, hogy 2016-ban folytatják az M6-os sztráda építését, s a pálya a ciklus végéig eléri a horvát határt.

Fotó: Laufer László / Népszabadság

Jövőre folytatják az M60-as építését is, ennek befejezése azonban később várható. A baranyai megyeszékhely szeretne egy számos szolgáltatást nyújtó központot építeni a Pécsi Tudományegyetem külföldi hallgatóinak, ettől remélve azt, hogy a PTE-n tanuló, határon túli fiatalok száma 2300-ról 5 ezerre gyarapodik – a kormány ezt az elképzelést is támogatja, amiképp a pécsi ipari park 90 hektáros bővítését.

 

Orbán Viktor megemlítette, hogy kormánya eddig is sokat tett Pécs fejlődéséért, hisz 2010-ben azt ígérték, 2014-re 6 ezer új munkahelyet teremtenek a városban a település fideszes vezetőivel összefogva. Ezt az ígéretet Orbán szerint az érintettek teljesítették. E megállapítás vitatkozik a tényekkel, hisz Pécs az elmúlt 30 évben soha olyan rossz helyzetben nem volt gazdasági és foglalkoztatási szempontból, mint épp most. Ha papíron létezik is a 6 ezer új munkahely, azok java közmunkát biztosít, s az adatok inkább azt bizonyítják, hogy a piaci szférában több ezerrel kevesebb az állás, mint öt évvel ezelőtt. A 147 ezer lelkes városban az állástalanság csak azért nem elviselhetetlen mértékű, mert sok a közfoglalkoztatott, és 4-5 ezerre tehető a külföldön dolgozó pécsiek száma.

Fotó: Laufer László / Népszabadság

A kormányfőt tüntetők várták a polgármesteri hivatal előtt, akik azt követelték, hogy a Boda községbe tervezett atomtemető ne épülhessen meg a falutól 8 kilométerre lévő Pécs megkérdezése nélkül. Orbán a demonstrációra reagálva kijelentette, hogy a radioaktív hulladéktároló nem épülhet meg a pécsiek megkérdezése nélkül, ezért felesleges a tüntetők dühe. Hogy miképp lesznek kifaggatva a bodai tervek dolgában a pécsiek, azt nem részletezte, s ez azért érdekes, mert a jelenlegi törvények a pécsieket kizárják a döntésből, sőt, még olyan kötelezettsége sincs a beruházónak, hogy tájékoztassa a város lakóit.

Együtt: Jobbikosabb a jobbiknál

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint Orbán Viktor a kicsinyes politikai haszonszerzés érdekében "jobbikosabb" lett a Jobbiknál is, és pártja népszerűségvesztését egyre szélsőségesebb kijelentésekkel próbálja megállítani. A kormányfőnek magának is tisztában kell lennie azzal - írják -, hogy ez beláthatatlan nemzetközi jogi következményekkel járna, gyakorlatilag Magyarország kizárását jelentené Európából. "Orbán Viktor szégyellje magát" - írták -, mert a Fidesz pillanatnyi népszerűsége mindennél fontosabb számára, "nem tisztel már sem Istent, sem embert"! A miniszterelnök felelőtlenül szítja tovább a társadalomban amúgy is meglevő indulatokat, nem fontosak neki sem a humanizmus elvei, sem a tízparancsolat - írják. (MTI)

Fotó: Laufer László / Népszabadság

A tájékoztató után Orbán újságírók kérdéseire válaszolt, s amikor az m1 riportere arról kérdezte, hogy a Kaposváron megölt 21 éves dohánybolti eladó okán a kormány tervez-e valamilyen lépéseket, akkor a miniszterelnök azt felelte: a kormány  igyekezett a bűnözésnek megálljt parancsolni, ezt szolgálta a három csapásról szóló törvény is, ám az eredmények alapján immár „a halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani”. Orbán ezt a gondolatot nem bontotta ki, s arról egy szót se ejtett, hogy a kormány esetleg módosítja-e a dohányboltok működését szabályozó törvényt, jelesül: változhat-e a jogszabály oly módon, hogy a trafikok belsőjét kívülről láthatatlanná tevő fólia eltávolíthatóvá válik.

Fotó: Laufer László / Népszabadság

Az Index újságírója felvetette, hogy a paksi erőműbővítés terveinek titkosítása kimeríti az alkotmányos puccs fogalmát, mire Orbán úgy  válaszolt, hogy a kormány csak a beruházás műszaki kérdéseit titkosította, s ez megfelel a nemzetközi gyakorlatnak, nem tették ezt másképp Finnországban sem, ahol ugyancsak orosz szerepvállalással épül atomerőmű.

DK: Gesztus a Jobbiknak

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint azzal, hogy Orbán Viktor elővette a halálbüntetés témáját, "erkölcsileg még mélyebbre süllyedt" és újabb gesztust tett a Jobbiknak. Molnár Csaba ügyvezető alelnök emlékeztetet, hogy nem csak az Európai Unióban, de Európa egyetlen országában sem létezik ez a büntetési forma. Az Egyesült Államok azon államaiban, ahol még előfordulnak kivégzések, éppen felülvizsgálják a jogszabályt, ugyanis az elmúlt hetekben több esetben kiderült, hogy ártatlanul oltottak ki emberéleteket - teszi hozzá. Emellett hangsúlyozza, hogy Magyarország több nemzetközi egyezményben is elfogadta, hogy nálunk nem lesz halálbüntetés. (MTI)

Lapunk tudósítója arról kérdezte Orbán Viktort, hogy ő vagy a Fidesz vezetői mikor kaptak utoljára politikai tanácsot Habony Árpádtól. A kérdést az indokolta, hogy Orbán a közelmúltban azt állította, Habony nem szerepel a kormány kifizetési listáján, eközben a lapok sorra közöltek olyan képeket, ahol Habony együtt mutatkozik a kormányfővel és meghatározó, kormánypárti politikusokkal. Orbán kitérő választ adott: úgy fogalmazott, hogy van, aki a kormánnyal szerződésben állva ad tanácsot, ők a tanácsadók, s van, akinek meghallgatják a véleményét, de nem állnak vele szerződésben, vagyis nekik nincs ilyen státuszuk. Orbán kormányfőként sokak véleményét meghallgatja – így például a feleségéét is – de ettől még ezek az emberek nem tanácsadók, jogi értelemben.

Fotó: Laufer László / Népszabadság

Arról, hogy Habony egyike-e a nem szerződtetett tanácsadóknak, arról a kormányfő nem beszélt, ahogy arról sem, hogy fizet-e valaki Habony véleményéért. Orbán ironikusan megjegyezte, hogy tanácsot egyébként tudósítónktól is szívesen elfogad.

MSZP: 5 éve ugyanaz a lemez

Orbán Viktor ígéretei annyit érnek, mint az üveggyöngyök, hiszen keddi pécsi látogatásán az öt évvel ezelőttivel megegyező ígéreteket tett - mondta Szakács László baranyai MSZP-s országgyűlési képviselő Pécsett. A kormányfő már 2010-ben úgy beszélt az M6-os autópálya horvát határig történő meghosszabbításáról, egy pécsi elkerülő út építéséről, a 67-es út felújításáról és egy híd építéséről a Dráván, hogy mindezt elintézettnek lehet tekinteni.

Szakács László szerint Orbánnak válaszolnia kell a térség legfontosabb kérdéseire, például arra, hogyan akarja megállítani a várost és Baranyát sújtó elvándorlást, miért "fulladt be" az Ős-Dráva program, miért nem hallani a kertvárosi elkerülő útról, valamint miért van szüksége az államnak a gyakorlóiskolákra.

A halálbüntetést illetően Szakács szerint nincs szükség változtatásra, inkább a megelőzésre fektetne nagyobb hangsúlyt. Szerinte az Orbán-kormány volt az, amely átláthatatlan fóliával a bűnelkövetés kiváló terepévé változtatta a trafikokat. "A rossz szabályozás ide vezet, minél hamarabb változtatni kell rajta". (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.