galéria megtekintése

Orbán győzelmet hirdetett és alkotmánymódosításra készül

71 komment

Hatalmas győzelemnek tekinti az érvénytelen népszavazást a miniszterelnök, aki ennek nyomán alkotmánymódosítást kezdeményez, és azt ígéri, küzdeni fog Brüsszellel. A miniszterelnök diadalmas beszédében egyszer sem említette meg, hogy érvénytelen lett a referendum.

"Nagyszerű eredményt értünk el, mert felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap késő este, az úgynevezett kvótanépszavazás közel végleges eredményének ismeretében.

A referendum érvénytelenségét egyszer sem említve a kormányfő úgy érvelt, hogy többen szavaztak ebben az "európai ügyben", mint az EU-csatlakozásról szóló népszavazáson, és sokkal többen, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson.

"A fegyver elég erős lesz Brüsszelben is" - mondta a miniszterelnök, aki szerint hatalmas az egyetértés, hiszen 10-ből 9 ember "Magyarország mellett, Magyarország önálló döntési joga mellett szavazott". Orbán szerint büszkék lehetünk arra, hogy az EU első és eddig egyetlen tagállamaként a magyarok közvetlenül véleményt nyilváníthattak a bevándorlás kérdéséről. "Ez így volt helyes és így volt becsületes" - mondta Orbán, mivel 2014-ben még nem volt kérdés a bevándorlás, így a parlamenti választáson erről nem nyilváníthattak véleményt a szavazók.

 

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

"A magyarok megfontolták és elutasították a migránsok elosztásáról szóló javaslatot" - mondta a kormányfő. Szerinte a kérdés az volt, hogy "Brüsszel vagy Budapest", és az eredményből az következik, hogy a döntés joga kizárólag Budapestet illeti.

"Hosszú út lesz, komoly csaták és nehéz ütközetek várnak ránk" - ígérte Orbán, aki szerint közjogi érvénnyel kell felruházni az emberek döntését, ezért alkotmánymódosítási javaslatot fog benyújtani az Országgyűlésnek. Ennek tartalmát nem részletezte, csak azt mondta, hogy a népszavazás eredményét rögzíteni kell az alaptörvényben is (amelynek módosításáról egyébként nem lehetne népszavazást tartani – a szerk.).

"A mai döntésnek Brüsszelben is érvényt kell szereznünk" - vetítette előre a közeljövő vitáit a miniszterelnök. Szerinte, ha egy tagállamban a népszavazáson részt vevők 92 százaléka kijelentette, hogy nem ért egyet egy javaslattal, akkor kérdéses, megteheti-e Brüsszel, hogy rákényszeríteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.