galéria megtekintése

Orbán: A cipőmet szoktam elővenni, nem Kubatov Gábort

12 komment


Csuhaj Ildikó

Nem lesz felelősségre vonás a Fideszben a salgótarjáni vereség miatt – derült ki a miniszterelnök Népszabadságnak adott nyilatkozatából. Orbán Viktor arra, hogy előveszi-e Kubatov Gábor pártigazgatót a nem elégséges mozgósítás miatt, úgy reagált: a cipőjét szokta minden reggel elővenni, nem Kubatov Gábort. Kövér László nem érzi úgy, hogy elhíresült nyilatkozata miatt vesztették volna el Salgótarjánt.

„Gratulálunk a győztesnek” – mondta Orbán Viktor a Parlament folyosóján, amikor munkatársunk azt kérte, értékelje a salgótarjáni választás eredményét. Salgótarjánban vasárnap fölényes győzelmet aratott Fekete Zsolt (MSZP-DK-Tarjáni Városlakó Egyesület), a baloldal jelöltje az időközi polgármester-választáson Simon Tibor (Fidesz-KDNP), Hulitka István (Jobbik) és Thürmer Gyula előtt.

Salgótarjánban a választásra jogosultak csaknem fele elment szavazni, azaz magas volt a részvételi arány, különösen a „balos” körzetekben. A Népszabadság kérdésére, miszerint előveszi-e Kubatov Gábor pártigazgatót, mert nem mozgósítottak eléggé a nógrádi megyeszékhelyen, a miniszterelnök úgy reagált: „a cipőmet szoktam elővenni, mégpedig minden reggel, nem Kubatov Gábort”.

A salgótarjáni Fidesz-vereség látványos, és a negyedik kudarc a 2014-es választások óta, de Orbán Viktor nem látszott különösebben megrendültnek, ahogy az elnöki pulpitust elhagyó Kövér László házelnök sem. A fideszes politikus a salgótarjáni választási kampányban tett nyilatkozatával – olyan polgármestert kell választani, aki képes felelősséggel gazdálkodni, és megtalálja a hangot a kormánnyal – politikai botrányt okozott, Kövér Lászlót fenyegetéssel, a választók politikai zsarolásával vádolták.

 

A házelnök hétfőn a salgótarjáni választási eredmény ismeretében azt mondta munkatársunknak: a salgótarjáni választókról jobb a véleménye, mint az MSZP-nek, ezért azt gondolja, hogy az akkori megnyilvánulása nem befolyásolta a vasárnapi voksolást, ezért nem is bánta meg az ott elmondottakat. „Azt a hülyeséget, amit a szocialisták állítottak velem kapcsolatban, senki sem hitte el szerintem Salgótarjánban, azok sem, akik az MSZP-jelöltre voksoltak” – tette hozzá. Azokkal a fideszes véleményekkel nem ért egyet, hogy Salgótarján annyira balos, hogy szinte megnyerhetetlen a választás, ahogy Budapesten, Angyalföldön. „Ezt akkor sem fogadnám el, ha nem nyertünk volna Salgótarjánban, de már nyertünk polgármester-választáson és parlamentiképviselő-választáson is néhányszor”.

Orbán Viktor a parlament plenáris ülésén
Orbán Viktor a parlament plenáris ülésén
Illyés Tibor / MTI

Kövér László szerint a Fidesz-kudarc azon múlott, hogy az MSZP tábora, a baloldali választók szemlátomást jobban motiváltak voltak, „ők elmentek voksolni”. A részadatokból az derül ki, hogy a baloldal felé húzó körzetekben magasabb volt a részvételi arány, mint ahol általában a polgári oldalnak szokott esélye lenni. Kövér László azt mondta, „nincs kudarc, az emberek választanak hol így, hol úgy”. Újpesten és most az a párt nyert, amelyik kézben tartotta eleve a képviselői, polgármesteri széket.

Veszprémben és Tapolcán veszítettek mandátumot – ismerte el. A politikus szerint elég kísérteties az egybeesés Gyurcsány Ferenc 2006-os trükkje és a mostani salgótarjáni eset között. Az azért „mégiscsak több kettőnél”, hogy egy megyeszékhelynek minden törvényes kötelezettséget felrúgva nincs költségvetése. Nyilván azért, mert a választás előtt be kellett volna vallania, hogy milyen állapotban van az a város, melyet mi nullszaldóval adtunk át, most pedig több mint egymilliárdos a hiány. „Erről majd valamikor el kell számolni a salgótarjániaknak – mondta Kövér László, aki szerint indokolt az állami számvevőszéki és a kormányhivatali vizsgálat is, mivel „a törvénysértés állapotában van a város”. Az önmagában nem törvénysértő, hogy hiányt halmoztak fel – ismerte el a politikus, de mint mondta, ezt kezelni kell.

Arra, hogy számvevőszéki vizsgálat esetén nem tart-e attól a Fidesz, hogy bosszúhadjárattal vádolják, amiért szocialista polgármester nyert, a házelnök úgy válaszolt: „a politika ez, interpretáljuk egymás nyilatkozatait. Aztán bízunk benne, hogy az emberek pedig a józan ész szabályai szerint képesek megfejteni azt, amit valójában mondtunk. Főleg, hogyha nem is bonyolult az, amit mondunk”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.