Órásgyilkosság: nincs napirenden a perújítás

Sem az ügyészség, sem a rendőrség nem készül perújításra a 12 évvel ezelőtt Földes-Szabó Attila terhére rótt, de végül jogerős felmentő ítélettel zárult Fő utcai órásgyilkosság ügyében.

Igaz, a hírek szerint az 1999-as Fő utcai gyilkosság több ponton hasonlít ahhoz a kettős  (darabolós)  emberöléshez, amellyel a napokban vádolta meg Földes-Szabót a Fővárosi Főügyészség.

Most mégsem tervez perújítást az ügyészség az 1999-es Fő utcai órásgyilkosság 2005-ben jogerősen felmentett, majd az előzetes letartóztatásban töltött évekért 25,2 millió forinttal kártalanított Földes-Szabó Attila ügyében. Ügyészségi forrásaink szerint - eddig legalábbis - a rendőrség sem jelezte a vádhatóságnak, hogy olyan új bizonyítékai lennének a 12 éve megoldatlan ügyben, amelyekre alapozva perújítást kezdeményezhetnének.

A Fő utcai órásgyilkosság 1999. június 24-én történt; ismeretlen tettes lelőtte M. Iván órásmestert, majd mintegy 14 millió forint értékű zsákmányával elmenekült. Szemtanú nem volt, a gyilkos fegyver sem került elő azóta sem, a rendőrség és az ügyészség azonban úgy vélte, az egyéb bizonyítékok elegendőek első rendű vádlottjuk, Földes-Szabó Attila bűnösségének kimondásához. A bíróság azonban első- és másodfokon is felmentette Földes-Szabót a rablógyilkosság vádja alól. Majd egy újabb eljárásban az ártatlanul előzetesben töltött évekért 25 millió 258.934 forint kártalanítást ítélt meg neki.

Földes-Szabó akkor már rég szabadlábon volt, és mint azóta az ellene folytatott nyomozás adataiból tudható, romániai és dél-amerikai kapcsolatait felhasználva 2005, azaz lényegében a szabadlábra helyezése óta „kokain” importtal foglalkozott. A kokainüzlet hozta össze későbbi áldozataival, D. Kornéllal és K. Zsolttal. Földes-Szabó 2007 nyarán 12,8 millió forint kölcsönt kért D. Kornéltól, kifizette belőle az ügyvédjét és az addigra felhalmozódott tartozásait, ami ez után még megmaradt, kokainra költötte.

Nehezen indult be a drogüzlete. Egyik első szállítmányukat elfogták, emiatt Földes-Szabó 2008 elejére komoly pénzzavarba került. Csak nehezen tudták összeszedni 2008 februárjára az újabb, négy kilós kokainszállítmány megvásárlásához és hazaszállításához szükséges pénzt. Majd a bevételen összevesztek D.-vel, aki saját hasznára akarta értékesíteni a szállítmányt. D. önállósulási törekvéseinek azonban volt egy komoly akadálya; csak Földes-Szabónak voltak a kokain beszerzéséhez szükséges kapcsolatai Dél-Amerikában. Májusra kiderült, hogy D. nem boldogul Földes-Szabó nélkül, ezért a páros újra összeállt.

Földes-Szabó megtudta, hogy egy korábbi kokainszállítmányukat D. még nem tudta eladni, majd később arról is értesült, hogy üzlettársa jelentős összeget, 4-5 millió forintot tart otthon készpénzben. Elhatározta, hogy megöli renitenskedő üzlettársát és megszerzi a pénzét s a még el nem adott kokaint. Találkozót beszélt meg D.-vel, akit sofőrével érkezett az egyeztetésre. Rövid beszélgetés után a boncmester szakképzettségű Földes-Szabó mindkét férfit lelőtte, holttestüket feldarabolta, majd a maradványokat kisebb csomagokban Balatonlelle mocsaras külterületén szétszórta. Másfél évvel később találták meg a tetemeket…

Megtalálásukkor még csak annyit tudott a rendőrség, hogy két férfi teteme került elő, s hogy a maradványok körülbelül másfél évet pihentek a mocsárban. Miután D. Kornélt és sofőrjét K. Zsoltot akkor már másfél éve eltűntként keresték, a DNS-vizsgálat hamar kiderítette, az ő földi maradványaik kerültek elő a mocsárból. Utolsó napjaikat rekonstruálva derült fény kapcsolatukra Földes-Szabóval, aki az után is a rendőrség érdeklődésének homlokterében maradt, hogy felmentették az órásgyilkosság vádja alól.

Földes-Szabó, csakúgy, mint az órásgyilkosság idején, most is tagadja, hogy bármi köze lett volna a két férfi halálához. Nyilván azt remélte, hogy túlságosan sok idő telt el a kettősgyilkosság és a holttestek megtalálása között, hogy a rendőrség a tetthelyen vagy a holttestek elszállítására használt autóban bizonyítékokat találhasson. Főleg, hogy a gyilkosság után alaposan kitakarította a lakást, majd némi segítséggel közel 700 ezer forintért eladta a meggyilkolt üzlettársától és sofőrétől elvett értékeket.

Hiába telt el több mint tíz év

Tavaly októberben Bartha László, az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője még úgy fogalmazott,”hiába telt el több mint tíz év, a rendőrség nem tett le róla, hogy bizonyítsa, nem tévedésből gyanúsította meg annak idején Földes-Szabó Attilát”. Az esetleges perújítás hírére megkerestük a szóvivőt, de nem kívánt válaszolni kérdéseinkre. Az ügyészségen azt mondták: nem tudnak arról, hogy előkerült volna olyan új, perdöntő bizonyíték, amely megalapozhatna egy perújítási eljárást.

Földes-Szabó Attilát a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, több emberen, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel vádolja. Az ügyész életfogytig tartó fegyházbüntetést kért a vádiratában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.