galéria megtekintése

Önzetlen orvosok mutatják Magyarország emberi arcát

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 11. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Bár lassan már ébredeznek az állami intézmények is, a menekültek egészségügyi ellátása még mindig döntően a civil segítők munkáján, elkötelezettségén múlik. A befogadóállomásokon még most sincs főállású állandó orvos, ápoló, és egyéb egészségügyi szakember is csak elvétve akad.

Kimerültség, kiszáradás, különböző fizikai sérülések, tüdő-, mellhártyagyulladás, olykor hasmenés – ezek a leggyakoribb egészségügyi problémák a menekültcsoportokban, de volt már dialízisre szoruló páciens, és más krónikus betegség is fölbukkant a civilek önkéntes orvosainak utcai rendelésén, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelőjében az elmúlt hetekben. A menekülteket segítők közül többen is tartanak kapcsolatot a pályaudvarokon önkéntes munkát vállaló orvosokkal.

Sokféle ellátás jár

„Mintegy fél tucat orvos telefonszáma szerepel a segítői adatbázisunkban, és ez a szám hétről hétre gyarapodik” – mondja Simon Katalin, a Migration Aid egyik aktivistája. Hozzáteszi: tőlük bármikor tudunk segítséget kérni. Ez olykor csak telefonos konzultációt jelent, de komolyabb esetekben, ha arra van szükség, személyesen is jönnek segíteni. Vannak olyan orvos önkénteseink is, akik meghatározott napokon, meghatározott időben jelen vannak a terepen. Mint mondja: akit helyben el tudnak látni, annak a problémáját az utcán megoldják. Aki végül is bejut az ellátórendszerbe, annak sincsenek túl jó tapasztalatai – mondja. Problémát jelent a kommunikáció, és olykor csak az érzelmekre hatva lehet olyan dolgokat elérni, amelyek egyébként járnának a menekülteknek a sürgősségi ellátás keretében. Előfordult, hogy egy csillapíthatatlan fogfájás kezelését csak egy magánorvos vállalta, és nem kért pénzt az ellátásért. Simon Katalin hozzáteszi: a nehézségek jó része abból fakad, hogy az egészségügyben dolgozók sokszor nem is tudják, hogy kinek milyen ellátás jár, és azt ki fogja finanszírozni.

 
Az egyik leggyakoribb kezelés: kötözik a lábsebet
Az egyik leggyakoribb kezelés: kötözik a lábsebet
Földi Imre / Népszabadság

Ezt a problémát néhány hete az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azzal orvosolta, hogy megjelentetett a honlapján magyar nyelven egy tájékoztatót a migránsok ellátásáról. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a járvány megelőzését szolgáló orvosi kezeléseket, vizsgálatokat, a sürgősségi ellátást – a jogosultság vizsgálata nélkül is – biztosítania kell a hazai ellátórendszernek. Ha a bevándorló beadta a kérelmét – vagy azt már el is bírálták –, a sürgős ellátásokon kívül jár a háziorvosi, a szakellátás és a gyógyászati segédeszköz, illetve a fogmegtartó kezelés is. A teljes, a magyar állampolgárokkal azonos ellátásra akkor jogosult, ha már társadalombiztosítása is van a menekültnek. Ezeket az ellátásokat a menekültügyi kassza fizeti.

Félnek a csapvíztől

A civil önkéntesek országos 24 órás diszpécserszolgálatot működtetnek – mondta lapunknak Szikra Judit, aki egyben a szolgálat egyik alapítója, szervezője. Vannak embereik Szegeden, Cegléden, Debrecenben, Pécsett, Bicskén, Győrben, Kiskunhalason és Budapesten a menekültek útjába eső fontosabb állomásokon, pályaudvarokon. „Minden egyes vonat menekült utasait végigkövetjük átszállásokkal, csatlakozásokkal, így általában 2-3 óránk van felkészülni, ha akad valaki az érkező csoportban, akinek orvosra van szüksége. Például a induláskor már tudjuk, ha valakinek a fogadóállomáson fárszi tolmácsra és női nőgyógyászra van szüksége. Ha tudjuk, odaszervezzük helybe, vagy legalább telefonvégre az orvost. Esténként általában mindig van kint civil önkéntes orvos – mondja.

Szikra Judit tapasztalatai szerint a legtöbben lábsérüléssel, elfertőződött szúnyogcsípéssel, menekülés során szerzett egyéb fizikai sérüléssel érkeznek. Vannak kiszáradásos esetek, mert például nem tudják, hogy iható-e Magyarországon a csapvíz. Mindennap van 2-3 egyedi megoldást igénylő eset (cukorbeteg, szívbeteg, asztmás), ellátásra szoruló kismama. Az esetek döntő többségében civil önkéntesek vagy a baráti körben levő egészségügyiek segítenek. A kevésbé súlyos eseteket minél hamarabb a táborokba juttatjuk, ha tudunk, szerzünk nekik autót.

Bicskén több kilométerre van a vasúttól a tábor. Itt, ha sok a gyerek egy vonaton, a helyi orvos szabadidejében, saját autóján fuvarozza őket. Ilyenkor mindenkit átnéz, ha szükséges, kezel is. A hosszú úton sok anyának elapad a teje, nem jutnak elég megfelelő minőségű vízhez, vagy sokszor napokig semmit sem isznak. A férfiak kivétel nélkül soványak, legyengültek. Gyakorlatilag csak a gyerekeknek, nőknek jut élelem a szűkösebb napokon az úton.

Menekült iszik a Keleti pályaudvar melletti tranzitzónában
Menekült iszik a Keleti pályaudvar melletti tranzitzónában
Koszticsák Szilárd / MTI

Vényköteles szereket csak akkor kaphat a menekültek közül bárki, ha azt orvos is jóváhagyja – mondja Szikra Judit. Hozzáteszi: rengeteg gyógyszerfelajánlást kapnak, ezeket egy önkéntes orvosnő rendszeresen átnézi, és saját forrásaiból kiegészíti.

Százötven esetes este

Július közepétől a civil orvosok mellett megjelent a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelője is a győri, szegedi s a budapesti pályaudvarokon. A szeretetszolgálat munkatársai Szegeden és Győrben elsősegély-felszereléssel mennek ki a helyszínekre, Budapesten azonban teljesen felszerelt mozgó orvosi rendelő érkezik az emberekhez. Romhányi Tamás, a szervezet kommunikációs vezetője elmondta, átlagban naponta néhány tucatnyi menekültet látnak el a Keleti pályaudvar mellett, de akadt már 150 esetük is egyetlen estén. Eddig öt-hatszor kellett mentőt is hívniuk, az egyik egy vesedialízisre szoruló férfi volt, aki már hat napja nem jutott el kezelésre.

Az elmúlt hat hónap alatt július végéig összesen 560 esetben végezte el menekültek sürgősségi ellátását az Országos Mentőszolgálat – nyilatkozta Győrfi Pál szóvivő az Inforádiónak, hozzátéve: egyelőre nem okoz pluszterhelést a mentőknek a migránsok ellátása.

Szó sincs járványveszélyről

Nem okoznak semmiféle járványveszélyt a Magyarországra jelenleg érkező migránsok, nem hurcolnak be veszélyes kórt – erről Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa beszélt a Hirado.hu-nak. A szakember szerint abszolút nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a manapság Magyarországra belépő migránsok növelik a járványügyi kockázatot. Mint mondta: az utóbbi hónapokban nagy tömegben érkező bevándorlók között nem fordult elő olyan betegség, amely veszélyt jelentene a magyarországi lakosságra.

A legsúlyosabb eset, tudomása szerint, két maláriás megbetegedés volt, de mint kiemelte, ez a kór közvetlenül emberről embere nem terjed, a kórokozót szúnyogok hordozzák, és a csípésükkel jut az ember szervezetébe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.