Önvizsgálatot ajánlott a köztársasági elnök

Továbblépni csak lelkiismeret-vizsgálat és hibáink beismerése után lehet, akárcsak az, hogy ragadjuk meg a kínálkozó alkalmakat - idézte Széchenyi életnének tanulságát Sólyom László a köztársasági elnök Nagycenken.

"Semmilyen válság után nem léphetünk tovább lelkiismeretvizsgálat és hibáink belátása nélkül", s "nem a számonkérés, a mások hibáztatása vezet tovább" - mondta Sólyom László a gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulója alkalmából csütörtökön Nagycenken rendezett ünnepi megemlékezésen, ezerfős hallgatósága előtt.

"Az igazságszolgáltatásnak működnie kell, de ez nem a jövő része. Ami előre mutat? Önvizsgálattal önismeretre jutni, tisztázni az eszmei alapokat, tudni, hogy mit akarunk, a korábbi tetteket kíméletlenül kiértékelve kiválasztani az alkalmazandó eszközöket" - folytatta a gondolatot az államfő.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, "nem gyászünnepség ez a megemlékezés, hiszen tanúi lehettünk annak, hogy Széchenyi műve másfél évszázadon át éltető eszmévé finomult, és eligazítást nyújtott annak, aki hozzá fordult".

"Mégis elég boldog leszek, ha életem utolsó óráján azt mondhatom: él egy ifjú ember, ki általam lett boldogabb, mint amilyen nélkülem lehetett volna" - idézte a legnagyobb magyart a "múltba tekintő, de a jövőt látni akaró emlékezőkhöz" szólva Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Pálinkás "romantikus idealistának és megfontolt realistának" nevezte Széchenyit, aki "úgy hisz a nemzetben, hogy hibáit mindenkinél jobban látja és kritizálja, és úgy magabiztos, hogy magát mindenkinél jobban gyötri"; akinek életművében "víziót és eszményt találunk ott, ahol ma számítást és érvényesülést; tettet és áldozatot ott, ahol ma szavakat és ígéreteket".

Szavai szerint nincs nagyobb bölcsesség, mint az egyéni becsvágy nélküli politikusé, és nincs nagyobb munka, mint ezt a bölcsességet a nemzet politikájává tenni, a belátásból jövőt, a kilátástalanságból tervet alkotni.

"Százötven éve nélküle, de általa vagyunk magyarok. Százötven éve vele számol, aki haladást remél, és benne talál példát, aki a közösségért munkálkodik" - mondta a tudós testület első embere.

Az ünnepség után az államfő és akadémiai elnöke koszorút helyezett el a közeli Széchenyi-mauzóleumnál, ahol az ünnepség előtt közel egy órán át rótták le kegyeletüket köztestületek, civil szervezetek, közéleti személyiségek.
A megemlékezés kezdete előtt kevéssel érkezett meg Nagycenkre az a - közel száztagú - menet, amelynek résztvevői Sopronból gyalogoltak a legnagyobb magyar nyughelyéig, így elevenítve fel a temetése előtti éjszaka emlékét, amikor a település elöljárói éjszaka, a földeken keresztül, titokban hozták tetemét a faluba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.