galéria megtekintése

Önmagát buktatja le Zuschlag a botránykönyvben

46 komment

NOL

Önmagának mond ellent saját könyvében Zuschlag János, ráadásul a legsúlyosabb állítását cáfolja meg ugyanazon a fejezeten belül.

A korábban csalásért és más bűncselekményekért hat évre ítélt egykori politikus – az állami pályázatokon közpénzmilliókat elnyerő Századvég tulajdonában álló – Napi Gazdaság című lapban adott először interjút; méghozzá a Századvég két vezető elemzőjének.

Ebben az interjúban is kijelentette, hogy ötvenmillió forintot kapott egy nejlonszatyorban azért, hogy visszalépett képviselő-jelöltségétől még a 2006-os választások előtt.

A lapnak adott nyilatkozatában azt is állította, hogy erről Lendvai Ildikóval, Szekeres Imrével és Szilvásy Györggyel állapodott meg.

 

Ezt mindegyik érintett határozottan cáfolta, a kijelentéseket pedig a Fidesz kampányának részeként jellemezték.

Zuschlag szerint az MSZP-ben megrémültek attól, hogy 2005-ben őt választották egyéni képviselőjelöltnek, sőt Halason pártelnök lett

A nejlonszatyros ötvenmillió forint a bulvár-újságírónő Szalai Vivien által szerkesztett „Pártházból börtönbe" című – egyébként szintén a Századvég birtokában lévő kiadó által piacra dobott – könyvben is visszaköszön.

Zuschlag viszont saját állítását cáfolja meg, alig néhány sorral később.

A kötet 136. oldalán ez olvasható: „(...) Az MSZP-ben megrémültek attól, hogy 2005-ben engem választottak egyéni képviselőjelöltnek, sőt Halason pártelnök lettem.

Mindenki megdöbbent és elkezdtek velem alkudozni. Gyurcsány kitalálta, hogy nem lehetek képviselőjelölt, mindenáron szabadulni akart tőlem. 2005 októberében Lendvai, Szekeres, Szilvásy leültek velem, hogy mit kérek cserébe azért, hogy lemondjak a képviselőségről.

A beszámoló egy ponton érdekes fordulatot vesz

Megkaptam, amit akartam, én pedig visszaléptem. Ötvenmilliót kaptam egy reklámszatyorban. Nem érdekelt, hogy honnan, kitől, miként" – olvasható az állítólagos megvesztegetéssel kapcsolatban.

A beszámoló azonban érdekes fordulatot vesz. Zuschlag a folytatásban arról ír, hogy mindezt elmesélte Lados István nevű titkárának, aki a tudta nélkül felvett egy barátjával folytatott beszélgetést.

Nem tudni, pontosan mikor állít igazat a szerző

Szalai Vivien Zuschlag János - Pártházból börtönbe című könyve
Szalai Vivien Zuschlag János - Pártházból börtönbe című könyve
Móricz Simon / Népszabadság

Ebben a volt politikus saját állítása szerint azt mondta: „Bassza a csőrüket, hogy három hónapja nem tudnak velem mit csinálni.

Bassza a csőrüket, és én tisztességesen akarok megállapodni, érted. Nem azt mondtam, hogy adjanak hetvenötmillió forintot vagy ötvenet (...)

Hanem, hogy nézzünk akkor valami olyan feladatot, ami nekem meg a pártnak is egzisztenciális alapot nyújt. Tehát korrekt ajánlatot tettem nekik, érted?

Mert ha akkor azt mondom, rendben gyerekek, lemondok ötven misiért, lehet, hogy még össze is kaparták volna, de akkor tényleg el kellett volna tolni a biciklimet a párttól" – olvasható a Zuschlag János által jegyzett könyvben.

Hogy pontosan mikor állít igazat a szerző: amikor az ötvenmillió átadásáról beszél, vagy amikor néhány sorral lejjebb ennek ellenkezőjét; nem tudni.

(Tegyük hozzá, hogy a 11. oldalon pedig Zuschlag azt a megjegyzést teszi: „meg különben is, fizettek egy vagyont, hogy tartsam a számat"; ami azért sajátos, mert az eredeti állításában elméletileg a képviselőségtől való visszalépésért kapott pénzt, nem pedig a hallgatásáért.)

A bírósági tárgyaláson is lejátszott videorészletet Gyurcsány Ferenc is megosztotta közösségi oldalán 

Az bizonyos, hogy a kötetben említett Lados-féle rögzített beszélgetés a Zuschlag-ügy bírósági tárgyalásán is elhangzott.

Ennek egy videorészletét (amikor is a bíró lejátssza a felvételt) Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is megosztotta közösségi oldalán.

Ebben többek között az hangzik el Zuschlag Jánostól: „(...)Ezt nem érti a Feri, hogy ez egy pénzből és erőből működtetett rendszer.

Én elmondtam, hogy bele fog ebbe bukni, ha ebbe bele akar nyúlkálni. Azt mondta, hogy nem, én tévedek. Mondtam, jó, Feri majd meglátjuk négy év múlva. (...)

Tényleg az a baj, úgy érzem, hogy Ferinek üldözési... vagy küldetéstudata van. És ez betegség. Ezt nagyon súlyos betegségnek tekintem.

Tényleg azt hiszi, hogy mindenki más hülye, korrupt, disznó, állat rajta kívül. (...)".

 Zuschlag csak a kiadója engedélyével nyilatkozhat

Zuschlag János egyelőre nem nyilatkozik, erre ugyanis csak a kiadója, vagyis a Századvég érdekeltségében álló Napi Gazdasági Kiadó adhat engedélyt.

A volt képviselő állítólag a napokban a köztelevízió reggeli műsorában fog hamarosan újabb interjút adni.

Szerdán reggel viszont Szalai Viviennel, a könyv szerzőjével együtt a TV2 Mokka című műsorának vendége volt. Itt lényegében megismételte a könyv főbb állításait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.