Önkormányzati visszaélések közmunkásokkal

- A belügy felderíti a közmunkával kapcsolatos visszaéléseket? - kérdezi az LMP szakpolitikusa. Szerinte sok helyen az amúgy is megalázóan keveset kereső szociális dolgozókénál még alacsonyabb bérért foglalkoztatnak közmunkásokat.

Az LMP a belügyminiszterhez fordul, mivel tudomása szerint egyes önkormányzati intézmények visszaélnek a közfoglalkoztatás nyújtotta előnyökkel, és olcsóbb munkaerőre, közmunkásokra cserélik egyes dolgozóikat - közölte az Országos Sajtószolgálattal Szél Bernadett parlamenti képviselő, a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagja.

Mint fogalmazott, az LMP szerint a közmunka a munkaerőpiacról kiszorultak számára nyújtott átmeneti segítség, és semmiképpen sem szolgálhat piaci munkahelyek kiváltására. A közfoglalkoztatás szervezése során a legfőbb szempont kell legyen a meglevő munkahelyek megtartása, azok bővítése.

Szerinte a kormány "tervszámokkal" és a költségvetési keret bővítésével egyre vonzóbbá teszi az önkormányzatok számára, hogy minél több közfeladat ellátásában alkalmazzanak közmunkásokat. Az önkormányzati források szűkülése is arra ösztönöz, hogy egyes feladatokat tartósan közmunkások lássanak el. Mára általános, hogy bölcsődékben, óvodákban, egészégügyi intézményekben, vagy a szociális ellátásban közmunkások dolgoznak, a megalázóan keveset kereső szociális dolgozókénál is alacsonyabb bérért.

Az ombudsman tavaly kiadott jelentésében intézkedésre kérte fel a belügyminisztert, hogy a közfoglalkoztatás ellenőrzése során kapjon kiemelt figyelmet a meglevő álláshelyek megtartásának követelménye. Az LMP a BM-hez fordul, hogy megtudja: eleget tettek-e az ombudsman kérésének, és ha igen, milyen eredménnyel zárult az ellenőrzés, hogy monitorozzák az előírások betartását - zárul az LMP-s politikus közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.