Önkormányzati pénz magánzsebbe

Hogyan lesz egy önkormányzati tulajdonú cég által alapított másik cég magántulajdon? És miért kap ennek ellenére – sőt eltitkolva – önkormányzati támogatást?

Pestszentlőrinc önkormányzatának szocialista képviselőcsoportja hűtlen kezelés miatt feljelentést tett, illetve a soron következő testületi ülésen fegyelmi eljárást kezdeményez a kerületi alpolgármester és a jegyző ellen. A lépés indoklása szerint a testület azért szavazott meg 2011 decemberében 8 millió forint sporttámogatást egy magáncégnek, mert az előterjesztésben Lévai István Zoltán alpolgármester azt a hamis látszatot keltette, hogy a közpénzt közvetetten önkormányzati cégen keresztül használták volna fel – állítja Kőrös Péter, az MSZP helyi frakcióvezetője.

A XVIII. kerületi önkormányzat többségi tulajdonában lévő FTC-PLER Kft. áll a főváros egyetlen, a férfi kézilabda élmezőnyébe tartozó csapata mögött. A kft. 2011. augusztusi taggyűlésén, elsősorban a TAO (társasági adó látványsportok támogatására adható része) sikeres lehívása érdekében döntést hozott egy 100%-os tulajdonában lévő sport kft. létrehozására, és az alapítói feladatokkal az ügyvezetést bízta meg. Ám az egyik ügyvezető saját tulajdonaként jegyezte be a Kézilabda Utánpótlás Sport Kft.-t, utólag arra hivatkozva, hogy erre az alpolgármester szóbeli engedélyt adott. (Lévai szerint erről csupán szóbeli egyeztetés volt, engedélyt nem adott.) A testület Lévai előterjesztésére szavazta meg a 8 millió forint önkormányzati támogatást. A magáncég egyébként az önkormányzati támogatáson kívül, a kerületi gyermekek szintén engedély nélküli magához igazolása után a múlt évre további 140 millió forint TAO-t hívott le – állítják az MSZP képviselői. 

Lévai István lapunknak az idő szorításával indokolta a magáncégbejegyzést. Az FTC-PLER Kézilabdasport Kft. 2011 augusztusában terjesztett be változásbejegyzési kérelmet a cégbírósághoz, illetve taggyűlési határozatot hozott arról, hogy a pályázati célok optimális megvalósítása érdekében létrehozza a Kézilabda Utánpótlás Sport Kft.-t. Ám egyik cégeljárás befejezésére sem volt esély a TAO-pályázat beadási határideje, szeptember 15-e előtt. Ezért az FTC-PLER Kézilabdasport Kft.-t az egyik ügyvezetője hozta létre, és ideiglenes jelleggel tulajdonolja. Ez az ideiglenes helyzet megszűnik, amikor a cég a taggyűlési határozat szellemében tulajdonosként bejegyzésre kerül. (Erre egy éve nem sikerült sort keríteni – a szerk.) A támogatást egyébként az előző, szocialista önkormányzati vezetés is biztosította az utánpótlás finanszírozására, az összeg sem változott – érvel Lévai István. A cégnek ezzel 2013. február 15-ig kell elszámolnia az önkormányzatnak. A TAO felhasználásáról viszont nem az önkormányzatnak tartoznak beszámolni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.