galéria megtekintése

Öngyilkossági szándékra hivatkozva vitették zárt osztályra a ligetvédőt

23 komment


Spirk József

Egy napig volt a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriájának vendége Komáromy Gergely, akit a Közlekedési Múzeumnál lezajlott kordondöntés után vitettek be a rendőrök.

A rasztahajú fiatalember sok borsot tört a hatóságok orra alá. Miután a ligeti építkezés ellen tiltakozók kedden - kicselezve a kordont felállító örzővédőket - elfoglalták a múzeum bejáratát, Komáromy felmászott az épület tetejére, és a Készenléti Rendőrség beavatkozása után is ott maradt, sőt megafonon énekelt és buzdította a ligetvédőket. Később a többi aktivistához hasonlóan őt is el akarták távolítani az építésre kijelölt területről, de továbbmászott a kéményre, ahol a tűzoltók sem érték el.

Az aktivista a múzeum tetején
A szerző felvétele

 

Végül önszántából mászott le a múzeumról, ám ekkor a rendőrök földre teperték, megbilincselték, és két rendőr kíséretében mentővel szállíttatták a kórházba.

Komáromy elmondása szerint a rendőrök azt állították, hogy öngyilkos szándékai vannak, ezért kell a zártosztályra vinni. A kórházban azonban az erőszakmentességet és keleti vallási nézeket hirdető fiatalemberről hamar kiderült, hogy semmi baja. A vizsgálati protokoll miatt azonban bent kellett maradnia másnapig.

A zártosztályon töltött időt Komáromy a gyógyszerfüggő szobatársa jógaoktatásával töltötte. A kórházzal viszont nem úszta meg a keddi ténykedését, mert a rendőrök két szabálysértési eljárást indítottak ellene. Cserébe Komáromy is fel akarja jelenteni az őt kórházba vitető rendőrt.

Komáromy Gergely rendőrök gyűrűjében
Földi D. Attila / Népszabadság

Közben egy korábbi intézkedés nyomán egy másik rendőr-ligetvédő vita is kialakult. A BRFK szerint nem törött el annak az aktivistának a válla, akit vasárnap éjjel állítottak elő. Mint arról beszámoltunk, Sebestyén Eszter társaival a Városliget Zrt. központjának helyt adó irodaház bejáratához próbált graffit festeni, de biztonsági őr ezt megakadályozta. A rendőrök az aktivistát vitték el magánterület megsértése miatt.

Sebestyén Esztert autóba tuszkolták, majd hátracsavart kezét a kocsiban megbilincselték. Az aktivista azt állította, hogy ekkor az egyik válla megroppant. Később a röntgen is kimutatta, hogy csontjából letört egy 6-8 mm-es darab. A kórházban kiállított ambulánslap szerint nem friss törésről van szó. A rendőrség állítja, nem a járőri fellépés miatt következett be a sérülés, Sebestyén Eszter szerint viszont egy korábbi röntgen még nem mutatta ki a fragmentumot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.