galéria megtekintése

Önálló lesz a testnevelési egyetem

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 30. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

A Semmelweis Egyetemtől független, önálló intézmény létrehozását Orbán sürgeti, de csak akkor működtethető a tervezett szerkezeti struktúrában, ha az egyetemek számára előírt feltételek alól speciális mentesítést kap. Ugyanez a törvényjavaslat rendelkezik az egyetemek nyakára ültetett kancellárokról is.

A humántárca az új ciklusban rögtön az első törvényjavaslatával már szeptemberben az egyetemek nyakára küldené a kormányzatot képviselő kancellárokat. Ugyanezen törvényjavaslattal együtt „operálná ki” a Semmelweis Egyetemből a testnevelési egyetemet, mert önállósítani akarja. Az egykori testnevelési főiskola (TF) bázisán létrehozandó új univerzitás megalakítására 26 milliárdot költenének.

Orbán Viktor 2002-ben a testnevelési egyetem előtt
Orbán Viktor 2002-ben a testnevelési egyetem előtt
Sopronyi Gyula

A Népszabadság úgy értesült, hogy az új intézmény létrehozását a kormányfő sürgeti, a szervezése már a nyáron megkezdődhet, és szeptember elsején akár már az első tanévnyitót is megtarthatják. A Magyar Testnevelési Egyetem azonban csak akkor működtethető egyetemként a tervezett szerkezeti struktúrában, ha az egyetemek számára előírt feltételek alól speciális mentesítést kap.

 

Az ilyen mentesítés nem egyedülálló, hasonló eljárással kaphatott egyetemi rangot annak idején az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem is.

Jönnek a kancellárok

A lapunk birtokába került tervezet készítői mindemellett erős állami kontroll alá vonnák az egyetemeket a kancellári rendszer és a fenntartói testület bevezetésével. A kancellárok kiküldését már két éve fontolgatja a szakállamtitkárság, de az időről időre föllobbanó felsőoktatási viták idáig elodázták ezt a tervet. A most még csak formálódó koncepció szerint ugyan továbbra is a rektor lenne az egyetemeknek az oktatásért, a kutatásért felelős első számú vezetője, de a pénzügyek, a gazdálkodás terhét már levennék a válláról. Ez a kancellárok felelőssége lesz. A változással a vállalati rendszerekhez hasonló vezetési szerkezet jönne létre a felsőoktatásban.

A kancellárok saját szervezeti, működési rendjüket is elvben maguk alakíthatnák ki. Egy ekkora hatalommal fölruházott a kancellár mellett aztán már kis túlzással szinte mindegy is a kormány számára, hogy ki a rektor. Éppen ezért a javaslat szövege szerint a rektorválasztás joga visszakerülne a szenátusokhoz.

Az olykor évente akár több tízmilliárdos összeggel gazdálkodó felsőoktatási intézmények a kancellárok mellé még egyfajta felügyelőbizottságként fenntartói testületeket is kapnának. Ezek szerepe az utólagos ellenőrzés, a gazdálkodási folyamatok követése, például az éves költségvetés, intézményfejlesztési terv véleményezése, azaz az egyetem működtetésében az állami kontroll gyakorlása. Tagjai az érintett tárcák kormánytisztviselői lennének.

Az Emmi sajtóosztályán a Népszabadság kérdésére elismerték: valóban zajlik már a közigazgatási egyeztetés a kancellária rendszerének bevezetésével kapcsolatos jogszabályjavaslatról. Hozzátették: vannak még nyitott kérdések, a részletekről később, a megfelelő időpontban kívánják tájékoztatni a sajtót.

Lapunk kíváncsi lett volna az érintett orvosi egyetemek rektorainak véleményére – milyen hatással lehet a munkájukra, az oktatásra a tervezett egyetemi menedzsmentbeli változás –, ám egyikük sem akart válaszolni. Azt mondták: a véleménynyilvánítással kivárják az új szabályozást.

Weltner János, a Semmelweis Egyetem közalkalmazotti tanácsának elnöke aggályosnak tartja a kancellária-rendszerről szóló javaslatot, mert az általa korábban ismert tervezet szerint nincs hozzárendelve a kancellária intézményéhez az érdekegyeztetés. Most a közalkalmazotti tanáccsal, a szakszervezetekkel és a hallgatói önkormányzattal az egyetem vezetésének egyeztetnie kell, de ha a mostani vezetői testületnek a gazdasági ügyekben nem lesz mozgástere, akkor kiüresedik az érdekegyeztetés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.