Omninvest: világos a tulajdonosi háttér

Az egyik tulajdonos egy magánszemély, aki két százalékot birtokol, a másik 98 százalék birtokosa egy ciprusi cég, amelynek képviselőjével szokott találkozni a taggyűléseken - jelentette ki Zimonyi Ferenc, az Omninvest Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető igazgató Magyar Televízió Ma reggel című műsorában elmondta: az Omninvest Magyarországon fizeti a nyereségadót, esetleges osztalékfizetés után pedig a magyar állam kapja az osztalékadót, és nem utal ki pénzt a cég tulajdonosaként számon tartott ciprusi cégnek semmilyen teljesítésért vagy szolgáltatásért. Kérdésre válaszolva elmondta azt is: tudja, kik a tulajdonosok. Az egyik egy magánszemély, aki két százalékot birtokol, a másik 98 százalék birtokosa pedig egy ciprusi cég, amelynek képviselőjével szokott találkozni a taggyűléseken. Arra a kérdésre, hogy ki áll a ciprusi cég mögött úgy válaszolt: a cégjog nem tartalmaz olyan kitételt, hogy ki áll egy cég mögött, "itt jogviszonyok, tulajdonosok vannak" - hangsúlyozta.

Egy tojást vizsgálnak az Omninvest kutatólaboratóriumában
Egy tojást vizsgálnak az Omninvest kutatólaboratóriumában

Kérdésre válaszolva közölte azt is: nem állt az Omninvest Kft. alkalmazásában olyan férfi, aki korábban a III/III-as főcsoportfőnökségnél dolgozott. Zimonyi Ferenc szerint az Omninvest háttere nem bizonytalanabb egy nyílt körűen működő részvénytársaságénál.

Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke a testület keddi zárt ülése után azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot gyártó cég, az Omninvest tulajdonosi hátterének két százaléka ismert, 98 százalékát pedig "homály fedi". Kifejtette: annyit tudni, hogy a többségi tulajdonosi hányad egy Cipruson bejegyzett cég kezében van. Ezen a ciprusi címen egy ingatlanügynök neve szerepel, és több magyar cég tulajdonosa is be van oda jegyezve, többek között a Wallis egyik érdekcsoportjához tartozó egyik cég neve.

Demeter Ervin, a bizottság fideszes tagja szerint döntő szerepet játszott az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot gyártó cég, az Omninvest mögött álló ciprusi cég működésében egy olyan férfi, aki az egykori III/III-as csoportfőnökségnek dolgozott.

Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter és Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke a testület keddi ülését követően azt mondta: nem az oltóanyagot gyártó cég háttere nemzetbiztonsági kérdés, hanem az, hogy a vakcinát biztonságos körülmények között, megfelelő minőségben állítsák elő és juttassák el az embereknek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.