galéria megtekintése

„Szégyelljük, hogy egy mocskos mosdó miatt figyel ránk az ország”

6 komment

Kálmán T. Attila

Tarnazsadányból egy lerobbant iskolai mosdó miatt lett a recsegő-ropogó oktatási rendszer szimbóluma. A hevesi faluban ugyan szégyellik a WC-t, és örülnek, hogy végre felújítják, de ennél kisebb gondjuk is nagyobb. A diákok 80 százaléka lemorzsolódik érettségi előtt. Amit pedig pályázaton nyernek, azt jó eséllyel ellopják.

Digitális tábla van elég
Digitális tábla van elég
Teknős Miklós / Népszabadság

„Úgy felidegesítettem magam, hogy be kellett vennem egy nyugtatót, aztán megettem öt francia krémest" – ilyen nehezen viselte Öcsödi Kiss József, hogy az internetet bejárták az általa igazgatott tarnazsadányi általános iskola mosdójáról készült képek. Az igazgató szerint erős túlzás volt, ami a médiában megjelent, a felhajtásnak hála mégis „kinyíltak olyan kapuk, amelyek korábban nem".

Ballagó Zoltán, aki a megyében három – köztük a hevesi – tankerület igazgatója, megígérte, hogy a tavaszi szünet végére felújítják az iskola épülete mögött álló vizesblokkot. Idővel kapnak majd tornatermet is, mert jelenleg 2-3 négyzetméter jut azokra a gyerekekre, akik egy tanteremből átalakított szobában gyakorolják minden nap a testnevelést.

 

Az 1300 lelkes falu iskolájáról az is megjelent a hírekben, hogy az udvar úszik a szennyvízben, mert a Klik nem fizetett a szippantásért. A víz ezzel szemben azért állt Zsadányban, mert nincs szennyvízhálózat, és megáradtak a Mátrából lefolyó patakok. A földeken kisebb tavak csillognak, az út mentén pusztuló vályogházak mohával benőtt torzói sorjáznak. A mosdó ellenben tényleg rettenetes: maró vizeletszag, omló vakolat és penész. Az iskolaudvaron viszont nyoma sincs hömpölygő fekáliának: idén rendben fizetett az iskolafenntartó a szippantásért, és más közműtartozása sincs a tarnazsadányi általános iskolának.

Az igazgató telefonja folyamatosan csörög: hol újságírók, hol a mosdó felújítására bejelentkező cég, hol szülők, hol a Klik munkatársai hívják. A feje fölött a falon egy 2014 áprilisára hajtott naptár, egy nem járó óra és az igazgató cigányságért végzett munkáját elismerő oklevelek. „Látják, ilyen jó a viszonyunk a Klikkel!" – mutatta Öcsödi Kiss a mobiltelefonját az egyik hívás után.

Aztán elmondta, 2013-ban még voltak nehézségeik a fenntartóváltás miatt, de ezek idővel enyhültek. Örül neki, hogy valaki „kontrollt gyakorol" felette, a pályázatoknál is nagy segítség a kis falusi iskolának a tankerület. Sokszor gondot okoz viszont, hogy apróbb javításokat is rettentően elnyújt a bürokrácia, és persze a Klik pénzhiányát is érzik a bőrükön.

Dobi István polgármester
Teknős Miklós / Népszabadság

„Kivéreztették az önkormányzatokat" – idézte fel Dobi István polgármester a Klik előtti időket. Az iskolafenntartásra kért önkormányzati önerőre ráment a településre befizetett összes iparűzési adó. Az állami iskolafenntartó lassú ügymenetét Dobi is bírálta, de a centralizációval nincs baja. „A Kádár-korban is mindenütt ugyanazt tanultuk" – mondta.

Azt viszont már a Klik számlájára írta, hogy sok szülő a mosdó miatt nem akarta iskolába engedni a gyerekét, miután a fenntartó csak 30 ezer forintot adott a nyári karbantartásra. Korábban minden évben önerőből hozták elviselhető szintre a WC-t.

Az 1959-ben épült iskolát pályázati pénzekből igyekeznek toldozni-foldozni, ez viszont többször abszurd eredményre vezet: mállanak a falak, de minden tanteremben van digitális tábla. A tetőnek viszont csak az informatikaterem feletti részét tudták megcsináltatni, mert azt sikerült besuvasztani egy informatikai pályázatba.

„Nevetséges és szégyelljük, hogy egy mosdó miatt figyel ránk az ország"

– mondta az igazgató, aki szerint ráadásul az ügyet sokan úgy forgatták, hogy lám, ilyenek a cigányok. Ugyanis az iskola mind a 156 diákja roma, a falu öt-hat nem cigány általános iskolását a szomszéd falvakba járatják szüleik.

„Nézzék meg, minden gyerek tiszta, rendes ruhában van"

– magyarázkodott, mintha mi is támadnánk, miközben egy osztály éppen ebédelni vonult mellettünk, hangosan csókolomozva. „Igaz, van pár gengsztergyerek, akinek gengszter a családja is" – jegyezte meg.

Két hete például az egyik kukát lopták el, amit elfelejtettek behúzni a kazánházba. Különben minden értéket elzárnak. A pályázaton nyert számítógépeket is ellopták, most egy fémszekrényben őrzik a laptopokat. Az iskola biciklijeit csak azért nem vitték el, mert a híresztelésekkel ellentétben nem a széntárolóba zárják azokat. Mindez annak ellenére történik, hogy bekamerázták az egész iskolát: az igazgató az irodájából mindenen rajta tartja a szemét.

Kétes hírnevet hozott a mosdó
Kétes hírnevet hozott a mosdó
Teknős Miklós / Népszabadság

A lopásokon is bosszankodnak persze, de sokkal fájóbb, hogy a zsadányi iskolásoknak mindössze 20 százaléka szerez középfokú végzettséget. A 16 éves tankötelezettségi kort elérve a többség eltűnik az iskolapadból.

„Amikor nem vagyunk elkeseredve, ez egy magasztos feladat"

– mondta az igazgató. Hosszan gondolkozott, mire felidézte: egy fiút felvettek a hevesi rendőrfakultásra, de végül belőle sem lett rendőr, hanem a családjával él, közmunkás. Hogy miért? „Ambícióhiány" – sóhajtott az igazgató.

Így újabb emberrel számolhat az egyszerre száz közmunkást foglalkoztató polgármester, akinek komolyan kell matekoznia, hogy a falu 250 munkanélkülijét tudja legalább 30 napig foglalkoztatni, hogy mindenki kaphasson segélyt.

A diákok előtt szinte nincs pozitív példa, de az igazgató húsz év után sem adja fel: „Zsadány addig van, amíg áll az iskolája".

Még áll, bár az udvar végi mosdó már majdnem összeomlott, az utolsó helyben lakó pedagógus pedig tavaly nyugdíjba ment.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.