galéria megtekintése

Öltözőtől sekrestyéig: a fél országot felavatták egy hónap alatt

13 komment


Nyusztay Máté

Megnéztük, mi mindent adtak át, avattak fel, lepleztek le, vágtak át a választásokat megelőző hetekben. Száz ünnepségnél vesztettük el a fonalat.

A felújítások évszakában járunk, így elméletileg teljesen normálisnak mondható, hogy tavasszal feltúrják az utakat, megkezdik a felújításokat, de az elmúlt hetek éktelen mennyiségű ceremóniáját, alapkő-letételét, szalag-vágását képtelenség volt követni. Most pótoljuk a lemaradást. Száztíz elkezdődött, vagy (legalábbis félig) befejezett beruházást, valamint 38 bejelentést számoltunk össze. Toronysisak, edzőterem és 5 darab kastély, 4 kormányablak, 3 konyha és 2 öltöző is van a listán. Volt olyan nap, amikor 4 kerékpárutat adtak át.

Április 6.

Kövér László dísztáblát avatott Szegeden a kommunizmus áldozatai emlékére.  

 

Április 5. Bezzeg Székkutas

 Lázár János átadta a 90 millió forintból felújított székkutasi sportcentrumot. Balog Zoltán megnyitotta az edelényi L'Huillier-Coburg-kastélyt.

Április 4. Víztorony-nap

Bejelentették a debreceni nagyerdei víztorony 500 milliós felújítását. Megújult a 37-es számú főút borsodi szakasza. Szolnokon átadták az Angolparkot, Budapesten pedig olyan buszokat avatott a főpolgármester-helyettes és a BKK, melyek üzemeltetését a igazából a Volán vette át a fővárostól. A legnagyobb erőket egy bölcsődére összpontosították: Soltész Miklós államtitkár, Vas Imre fideszes képviselő és Formanek Gyula alpolgármester közösen adták át a felújított Manó-lak bölcsődét a IX. kerületben. A polgármester bejelentése szerint felújítások kezdődnek a Pécsi Nemzeti Színházban. Megújul a Borsodnádasd-Mónosbél közötti út is.

Április 3. Bazártól konyháig

Orbán Viktor megnyitotta a félkész Várkert Bazárt. Navracsics Tibor járási hivatalt avatott Veszprémben. Pintér Sándor belügyminiszter bejelentése szerint a kormány támogatja a Vámosszabadi által kért útfelújítást. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Petneházy Attila képviselő-jelölt letették a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői skanzen bővítésének "alapkövét". Páva Zsolt polgármester a pécsi Pipitér utat avatta fel. Veszprémben felújított aluljárót adtak át. Megújult a Hatvant Atkárral összekötő út egy szakasza, valamint a pósteleki Széchenyi-Wenckheim-kastély kertje. A BKK bejelentette, hogy áprilistól felújítják a Sibrik Miklós úti felüljárót. Felújították három nagykanizsai közintézmény konyháját is (!). Bíró Marcell KIM-államtitkár kormányablakot avatott Mindszenten. És végül a személyes kedvencünk: Fazekas Sándor miniszter konkrétan egy öltözőt adott át a karcagi focipályán.

Április 2. Úszó művek

György István főpolgármester-helyettes megnyitotta a Budapest legnagyobb P+R parkolóját a KÖKI Terminál bevásárlóközpontnál. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes átadta a Zöld Sziget nevű úszóművet. Pintér Sándor bírósági távmeghallgató rendszert avatott a Fővárosi Törvényszéken. Balog Zoltán átadta a Borsod megyei kórház Csillagpont épületét. Semjén Zsolt és Fazekas Sándor átadták a felújított hatvani Grassalkovich-kastélyt. Másodikán derült ki, hogy napokon belül beindul Fonyód turisztikai projektje: homokos strandot építenek, kikötőt bővítenek és megújul a Kripta-villa is.  Bejelentették még a gönci és a vizsolyi templom felújítását is. Az Emmi pedig 2-án közölte, hogy több mint félmilliárd forintból újul meg a Pécsi Horvát Színház. Halász János államtitkár átadta a felújított sárospataki nagykönyvtárat. Megkezdték az I. kerületi Szentháromság tér felújítását. Átadták a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság „B" épületrészét.

Április 1. Játszóhely, uszoda

Halász János államtitkár és Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere átadták a Szentendrei Régi Művésztelep felújított műtermeit. Soltész Miklós államtitkár megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató lámpa-összeszerelő üzemet avatott Csurgón. Bejelentették az 1-es villamosvonal felújítását. Németh Lászlóné a szegedi geotermikus fűtési rendszer belvárosi szakaszát adta át, Balogh Zoltán miniszter pedig a Kecskeméti Gyógyintézeti Központot avatta fel. Budapesten gázmeghajtású buszokat adtak át, Papp Károly rendőrfőkapitány pedig körzeti megbízotti irodát avatott a Budai Várban. Befejeződött a szegedi Kossuth Lajos sugárút rekonstrukciója. Sportcsarnok és tanuszoda épülhet Sárbogárdon – jelentette be Varga Gábor Fidesz-képviselő. Devecseren a sportpálya öltözőjét avatták, Üllőn pedig egy új rendőrőrsöt. Kezdődik a Szolnok-Szajol vasútvonal 20 milliárdos felújítása. Megkezdődik a zalaegerszegi idősotthon pózvai telephelyének felújítása is. Új játszóhelyet avatott a Karinthy Színház. Befejeződött a szegedi Kossuth Lajos sugárút rekonstrukciója.

Március 31. Ludovika, toronysisak

L. Simon László kerékpárutat avatott a Velencei-tónál. Soltész Miklós államtitkár lerakta a nagykanizsai javítóintézet alapkövét.  Orbán Viktor, Navracsics Tibor, Pintér Sándor és Hende Csaba jelenlétében átadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új főépületét. Kövér László átadta a felújított Kaposi Mór Oktató Kórházat. Szijjártó Péter a Vas megyei Csepregen felavatta az Uniriv Kft. üzemét. Pécsett kerékpárutat avattak, Fazekas Sándor 31-én adta át a Fertő tavi kerékpárút felújított szakaszát. Az Emmi pedig bejelentette: félmilliárdból újítják fel a pécsi Gandhi Gimnáziumot. Bóka István polgármester és Kontrát Károly Füreden átadtak egy még tavaly elkészült - és azóta használatba is vett - kerékpárutat. Bejelentették továbbá, hogy megkezdődik a zalaegerszegi idősotthon pózvai telephelyének felújítása, 200 millió forintból. A nap híre: felújítják, majd a Sóstói Múzeumfaluban állítják ki a nyírkátai református templom toronysisakját.

Március 30. Cukrászdától gödörig

Tarlós István a megújult Erzsébet téri parkot avatta, Hende Csabának viszont csak egy felújított világháborús emlékmű jutott, az is Nardán. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere bejelentette, hogy felújítják a gyulai Százéves Cukrászdát.

Március 29. Áldott játszótér

Varga Gábor fideszes képviselő jelenlétében felavatták és megáldották Soponya új játszóterét. Navracsics Tibor Veszprémben bejelentette, hogy 580 millió forintból folytathatják a belváros rehabilitációját, miközben Lázár János Csanádpalotán kampányolt azzal, hogy két év alatt 400 milliárd forintot fordítanak csatornázásra. A nap hőse Völner Pál államtitkár volt, aki egy komplett gátrendszert adott át a Pilisben.

Március 28. Szobortól metróig

Orbán Viktor szabadkai látogatásán bejelentették, hogy a magyar állam támogatást ad a szabadkai zsinagóga felújításához. Ha már erre járt, Orbán leleplezte Kosztolányi Dezső szobrát. Eközben itthon bejelentették, hogy két és fél milliárdos csatornaberuházás kezdődött Enyingen. Fazekas Sándor miniszter Tiszafüreden hajógyári nagycsarnokot avatott, Szentendrén pedig mobil árvízvédelmi falat leplezett le Hadházy Sándor fideszes képviselő és Dietz Ferenc polgármester. Kövér László megnyitotta a felújított Országgyűlési Könyvtárat, Orbán és Tarlós átadták a négyes metrót, Kovács Zoltán államtitkár pedig Bicskén emlékházat avatott. Rogán Antal felavatta a megújult Olimpia parkot. Demeter Ervin és Csöbör Katalin képviselők a helyi polgármesterrel közösen vágták át a szalagot az új arnóti főutcában. Hende Csaba aznap csak egy kormányablakot szentelt fel Szombathelyen. Dunakeszi önkormányzata ellenben bejelentette, hogy gépkocsi- és kerékpárparkolókat építenek Dunakeszi vasútállomásai mellett.

Március 27. Fékgyár, lószobor

Orbán Viktor felavatta a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. kecskeméti gyárát, illetve átadta a Szlovákiát és Magyarországot összekötő földgázvezetéket. Varga Mihály pedig új CT-központot avatott a fővárosi Szent Margit Kórházban. Hende Csaba Gencsapátiban átadta az Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény elkészült beruházásait. Átadták a buszsávot a Pesti úton, Páva Zsolt polgármester eközben lószobrot avatott Pécsen. Tarlós István felújított házat adott át Ferencvárosban. A NIF közlése szerint "hideg remix" technológiával korszerűsítik a 62. számú főút egy szakaszát, illetve egymilliárd forint értékben újultak meg mellékutak Nógrád megyében. Zalaváron bejelentik, hogy kilátót, kerékpártárolót létesítenek. Szegeden és Szabadkán szecessziós épületek újulnak meg, de a gárdonyi iskola tornatermét se felejtsük ki, azt bizony sportcsarnokká bővítik.

Március 26. Eszközfejlesztések ünnepe

Nyergesvontatót adott át Soroksáron Orbán Viktor. Halász János és Lasztovicza Jenő átadták a szigligeti alkotóházat. Ünnepélyesen átadtak egy 790 millióból felújított házat a Ferencvárosban. Hargitai Miklós kormánybiztos kormányablakot nyitott Siklóson. Völner Pál átadta a kaposvári PET-központot, Szalay Ferenc fideszes polgármester pedig sétányszakaszt avatott Szolnokon. Ismételjük: sétányszakaszt. Pál Tibor belügyi államtitkár EU információs központot avatott Budapesten. Bejelentették, hogy felújítják a ferihegyi repülőtér egyik kifutópályáját. Megkezdődik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély kertjének felújítása -ezt is 26-án kellett megtudnunk. Semjén Zsolt és Erdő Péter átadták a Szent Erzsébet Kórházkápolnát a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. A nap átadója Németh Zsolt államtitkár volt, aki az ivánci idősgondozóban történt eszközfejlesztéseket "adta át". A közútkezelő is 26-án jelentette be, hogy 445 millióból újítják fel a Gyöngyös-Eger út egyik szakaszát. És a bónusz hír: Gyurcsány Ferenc avatta fel a Loschán Kft. üzemcsarnokát Olasz községben.

Március 25. Falumúzeum és lego

Orbán Viktor ezúttal LEGO-gyárat avatott Nyíregyházán. L. Simon László ezúttal egy felújított falumúzeumot avatott Hollókőn, Kósa Lajos pedig a (félkész) debreceni Aquaticum Hotelben vágott szalagot. Aznap derült ki az is, hogy hamarosan elkezdődik a budapesti Madách Imre tér és a Clark Ádám tér átépítése. A közútkezelő szerint több mint háromszázmillió forintból újítottak fel egy utat Veszprém megyében. Kovács Zoltán fideszes képviselő pedig jelenlétével a pápasalamoni bekötőút avatási ünnepségének fényét emelte. Puskás Tivadar polgármester sem volt rest, ő Kristóf Ágota emléktábláját avatta fel a Kanizsai Dorottya Gimnázium falán.

Március 24. Félidőben

Doncsev András államtitkár Dabason átadta az Öveges Laboratóriumot. A Bábolna TETRA új baromfikeltetőjének átadására pedig V. Németh Zsolt államtitkár utazott el Uraiújfaluba. Zombor Gábor fideszes polgármesternek nem kellett ennyire messze mennie, ő Kecskeméten adott át környezetbarát buszokat. Megkezdődött 24-én az Újpest-Galgamácsa mellékút és a kóspallagi bekötőút felújítása, miközben Jakab István parlamenti alelnök Jászapátiban ivóvízminőség-javító programot "nyitott meg". Szintén 24-én közölték, hogy Zalaegerszegen korszerűsítik a rehabilitációs szakigazgatási szerv épületét. Budai Gyula bejelentette, hogy 2,5 milliárd forintos fejlesztés indul a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtoknál, Völner Pál pedig azt világította meg, hogy új autópálya csomópontot kap Érd és Törökbálint. Az NFM aznap azt közölte, hogy több mint másfélezer kilométer út újul meg országszerte. Szatmáry Kristóf államtitkár és Papcsák Ferenc zuglói polgármester pedig a BVSC-uszodába látogattak, hogy konstatálják: "félidőben a sporttelep felújítása".

Március 23. Lábnyomok napja

A pesti Broadway-n felavatták a Halhatatlanok Társulata új tagjainak lábnyomát.

Március 22. Kikötő és apátság

Németh Lászlóné miniszter a megújult dömösi kikötőt "az új lehetőségek szimbólumának" nevezte. Zalakaroson termelői piacot nyitottak Manninger Jenő részvételével. Balogh Zoltán miniszter a tihanyi apátság felújításának első ütemét "adta át". Nyíregyházán az önkormányzat közölte, hogy három emlékművet újítanak fel a "közeljövőben".

Március 21. Boldogok az evezősök

Óvodások szavaltak és fideszes polgármesterek zengtek regéket az Egyeki rendőrörs ünnepélyes átadásán. Láng Zsolt, Hoffmann Rózsa és Varga Mihály letették a felújításra váró pesthidegkúti Klebelsberg-kastély alapkövét. Soltész Miklós pedig lenyilatkozta, hogy nyár közepén elkezdődhet a Velencei-tavi Vízi Sportiskola fejlesztése. A HM bejelentése szerint első világháborús hadisírokat és emlékműveket újítanak fel Lengyelországban. Eközben Nagysallérban ökoturisztikai központot adtak át, Kisapostagon Nagy Attila polgármester vágta át a szalagot a piactér megnyitóján, Csepelen pedig "ünnepélyesen átadták a Csepel Evezős Klub edzőtermét".

Március 20. Sürgős dolgok

Rogán Antal Nagykanizsán csatornahálózatot avatott, pedig a teljes projektet csak júliusra fejezik be. Kontrát Károlynak egy tűzoltólaktanya-avatás jutott Tamásiban.

Március 19. Vonatozás

Németh Lászlóné miniszter Kápolnásnyéken új motorvonatot avatott, Győrött pedig megkezdődött az Apátúr-ház felújítása. Veszprémben szociális városrehabilitációs program indult, továbbá megkezdődött a Vecsést Alsónémedivel összekötő út felújítása is.

Március 18. Ami a RAFI-nak kijár

Orbán Viktor felavatta a ceglédi sportuszodát. L. Simon László ezúttal Egerbe utazott, nehogy lemaradjon a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum átadásáról. (Nem maradt le.) Megújult a pákozdi csata emlékkiállítása - L. Simon még erre is odaért, még Vargha Tamás államtitkár is tiszteletét tette. Pécsen átadták Magyarország első egyetemének felújított épületét, Páva Zsolt és Doncsev András államtitkár részvételével. Orbán Viktor még Mezőtúron átadta a RAFI Hungária Kft. harmadik üzemcsarnokát. Egerben felavatták a felújított Gárdonyi Géza Emlékmúzeumot, Budapesten pedig a szintén felújított Eiffel Palace-t. Kaposváron bejelentették, hogy százmilliókat költenek utak és járdák felújítására.

Március 17.

Átadták a felújított Kőhegyi turistaházat.

Március 15. Kossuth tér visszatért

Kövér László házelnök felavatta a felújított Kossuth teret, mialatt Böröndi József polgármester Egry József szobrát avatta Zalaújlakon. Varga Gábor fideszes képviselő Szabadhídvéget nyerte meg, felavatott egy 1848-as emlékművet.

Március 14. Újrafutózás

Rogán Antal V. kerületi polgármester felavatta Columbo szobrát a Falk Miksa utcában. Orbán Viktor és Tarlós István is részt vett a felújított Vigadó átadásán. A Ferenciek terének újraavatásán pedig Németh Lászlóné, Tarlós István és Rogán Antal is megjelent. Kovács Ferenc fideszes polgármester gumiabroncs újrafutózó üzemet nyitott Nyíregyházán, Kovács Zoltán államtitkár eközben a sárkeresztúri óvoda avatási ceremóniáján jeleskedett.  Mátészalkán pedig népviseletbe öltöztetett gyerekek tartották a szalagot a kormányablak avatásán.

Március 13. Nagyüzem

Szijjártó Péter az AGC új tatabányai üzemcsarnokát avatta fel.

Március 12. Szent óvoda

Varga Gábor parlamenti képviselő jelenlétében "ünnepélyes keretek között" felszentelték és átadták Sárkeresztúr felújított óvodáját. Simicskó István nyilván irigyelhette, neki aznapra egy lőtér-avatás jutott Komáromban.

Március 11.

Nagykálló polgármestere erdei iskolát avatott.

Március 10.

Kontrát Károly is erdei iskolát adott át, csak ő Várpalotán, Hölvényi György államtitkárnak is jutott egy izgalmas program, ő a székesfehérvári Nagyboldogasszony ciszterci templom megújult sekrestyéjét avatta fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.