Oltják a lányokat

Folytatódik az iskolás lányok méhnyak-rák elleni oltása. Szeptember elejéig kell a szülőknek eljuttatni az iskolákba a belegyező nyilatkozatukat.

Az ősszel induló tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok arra, hogy méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást kapjanak, az ehhez szükséges beleegyező nyilatkozatot 2015. szeptember 11-ig kell kitölteni és leadni.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint a hazai méhnyakrák-megelőzési program részeként a múlt év őszén bevezetett, a humán papillomavírus (HPV) elleni térítésmentes, önkéntes védőoltásra a 2015/2016-os tanévben is azok a lányok jogosultak, akik az iskola 7. évfolyamát végzik. A méhnyakrák elleni védőoltást - az előző tanévhez hasonlóan - az idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első oltás októberben, a második 2016 áprilisában lesz esedékes.

Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztató anyagok és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum a szülőkhöz időben eljusson. Az ÁNTSZ azt írta: az elmúlt tanévben Magyarországon 38 ezer magyar családban döntöttek úgy, hogy élnek a lehetőséggel, és kérik a védőoltást a több mint 46 ezer jogosult közül. A szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni, a nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza a védőnőhöz, és a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta azt.

Emlékeztettek arra, hogy a méhnyakrák elleni védőoltás a HPV azon két típusa ellen nyújt védelmet, amely a méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért felelős. Ezért az ÁNTSZ javasolja a védőoltás beadását, és kéri a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel. Az ÁNTSZ szerint az, hogy a méhnyakrák elleni önkéntes védőoltás bevezetésének első évében 80 százalék feletti átoltottságot sikerült elérni Magyarországon, nagyban köszönhető az iskolavédőnőknek és iskolaorvosoknak.

10 dolog, amit tudni kell a méhnyakrákról és a megelőzéséről

1. A méhnyakrák világszerte a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében. Magyarországon évente mintegy 1200 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és 40%-uk meghal a betegségben.

2. A méhnyakrák a méhnyak hámjának hosszú évek alatt kifejlődő, panasz- és tünetmentes daganatos elváltozása. A méhnyakrákot a HPV (human papillómavírus) rákkeltő típusai okozzák, amely szexuális úton, illetve bőrfelületek érintkezésével terjed.

3. A nők 80%-a élete során legalább egyszer megfertőződik HPV-vel. A fertőzések többsége magától elmúlik, de egyes esetekben tartóssá válhat, és kóros folyamatokat indíthat el.

4. Ha a szűrővizsgálaton kóros elváltozást mutat a lelet, a pontos diagnózis érdekében nőgyógyászati műtét szükséges. A méhnyakrák kialakulását megelőző műtétek száma Magyarországon meghaladja az évi 10.000-et!

5. A legtöbb daganatot nem lehet megelőzni, csak felfedezni és kezelni. A HPV elleni védőoltás kifejlesztése ezért volt orvostörténeti pillanat, hiszen máig ez az egyetlen olyan védőoltás, amellyel rákos elváltozás kialakulását előzhetjük meg.

6. A védőoltás beadatásán kívül a teljes körű védelemhez a rendszeres méhnyakrákszűrés is szükséges. Ha ezt a két módszert a világon mindenhol alkalmaznák, senki sem halna meg méhnyakrákban, sőt a betegség teljesen eltűnhetne a föld színéről.

7. A védőoltást célszerű még a szexuális élet megkezdése előtt beadni, hiszen ekkor biztosan nincs HPV-fertőzöttség, és a vakcina hatékonysága fiatal tinédzser korban a legmagasabb. Az immunrendszer ugyanis az ilyenkor kapott védőoltásokra erősebben reagál és tovább „emlékszik.”

8. A Nemzeti Védőoltási Programban tavaly ősztől ingyenesen kaphatják meg a méhnyakrák elleni védőoltást a 12. életévüket betöltött 7. osztályos lányok. Az államilag támogatott oltás igényléséhez aláírt szülői nyilatkozat szükséges, amelyet idén szeptember 11-éig kell visszajuttatni az iskolákba.

9. Felnőtt nőknek is ajánlott az oltás és a rendszeres méhnyakrákszűrés. Tévhit, hogy aki monogám párkapcsolatban él, vagy mindig óvszert használ, az védett a betegség ellen. A HPV-fertőződéshez egyszeri szexuális együttlét is elég, illetve ugyanazt a HPV-t akár ugyanattól a partnertől többször is elkaphatjuk.

10. Ha kérdésed van a betegséggel vagy a megelőzéssel kapcsolatban, fordulj bizalommal házi gyermekorvosodhoz, illetve a megelőzésről, valamint a hetedikes lányoknak járó ingyenes védőoltásról a www.mehnyakrakmegelozes.hu honlapon is tájékozódhatsz.

Dr. Koiss Róbert PhD Egyesített Szent István és Szent László kórház Szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus, HPV-szakértő, a Magyar Méhnyakkórtani és Kolposzkópos Társaság Elnöke.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.