galéria megtekintése

Olimpikonokat használ fel a közmédia az Orbán-szlogen visszhangozására

20 komment


Bednárik Imre

"Sajnos van még lejjebb" - mondja a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője, az MTVA szerint azonban nincs poltikai áthallása, hogy az olimpia magyar hősei mellett Orbán Viktor kedvenc jelszavával népszerűsíti a riói közvetítéseit. 

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! - ezzel az Orbán Viktor által bevezetett szlogennel zárja az állami média az egyik olimpiai promóciós szpotját, amelyet az M4-en és az M5-ön sugároznak újabban a riói játékok közvetítéseinek szüneteiben.

Az olimpiai közvetítéseket népszerűsítő filmben számos magyar olimpikon feltűnik, többek között az úszócsapat tagjai, Hosszú Katinka, Kenderesi Tamás, Cseh László és Kapás Boglárka, a vívó Szász Emese, Szilágyi Áron és Imre Géza, a sportlövő Sidi Péter, a tollaslabdázó Sárosi Laura, a pólóválogatottból pedig Szivós Márton és Benedek Tibor.

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője lapunknak azt mondta: a "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" szlogen nyilvánvalóan a Fideszhez és Orbán Viktorhoz köthető, egyértelműen politika tartalmat hordoz.

 

Szerinte elfogadhatatlan a médiaszolgáltatási alap eljárása, mert a magyar sportolók sikereit próbálja a kormány politikai hasznára hajtani. Polyák azonban nincs meglepődve, mert mint mondta, az állami média eddig is ócska kormányszócsőként és propagandagépezetként működött, és azt hitte, hogy ennél már nincs lejjebb, de meg kell állapítania, hogy van,

„sajnos” van még lejjebb is.

Megkérdeztük a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA), hogy miért választották ezt a politikai jellegű szlogent a szpot végére. Arról is érdeklődtünk: kértek-e engedélyt például Hosszú Katinkától vagy Szilágyi Árontól, hogy egy ilyen politikai áthallással rendelkező promóciós filmben szerepeljenek.

Az MTVA sajtóirodája a következőket válaszolta: "A magyar közmédia szerint a 'Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!' szlogennek

nincsen politikai áthallása. 

Az Európa-bajnokság alatt a francia stadionok is zengtek ettől a rigmustól, pedig nem politikai viaskodások, hanem labdarúgó-mérkőzések zajlottak a pályákon. A szlogen tehát csak az fejezi ki, amit jelent: a magyar közmédia az országgal együtt drukkol a magyar sportolóknak Rióban is."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.