galéria megtekintése

Már készítik az utat, Schmitt Pál visszatérne

22 komment


Pető Péter

Az ötkarikás projekt keretében mindent lehet – erről szól a Fidesz olimpiai törvényről szóló javaslata. A meghökkentő részletekkel terhelt szöveg szerint egy szinte mindenható Olimpiai Megvalósítási Hatóságot hoznának létre, Schmitt Pál pedig kiemelt szerepet kapna az előkészítésben.

Költségvetésen kívüli támogatásokból, adományokból kell finanszírozni Budapest olimpiai pályázati, illetve a játékok rendezési költségei­nek a lehető legnagyobb részét – áll az olimpiai törvényről szóló előterjesztésben. A fideszes Bánki Erik és Gulyás Gergely jegyezte javaslatnak ez az egyik legárulkodóbb része.

Schmitt Pál kiemelt szerepet kaphat
Schmitt Pál kiemelt szerepet kaphat
Szabó Miklós / Népszabadság

Merthogy a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég lapunk által ismertetett megvalósíthatósági tanulmánya egyáltalán nem kalkulál adományokkal, mert ez „az összes bevételhez képest marginális jelentőségű és bizonytalan". A tanácsadók még a szponzori bevételek kapcsán is rögzítik: azokból a kevésbé fejlett országok kevesebb bevétellel számolhatnak, a tőkeerős szponzorok szerepét gyakran költségvetési támogatások pótolják. Ám ezzel az előterjesztők is nyilván tisztában vannak, így újra a tao-trükköt alkalmazzák.

 

Korábban lehetővé tették a cégeknek, hogy társasági adójukból finanszírozzák a pályázat költségeit. Ezzel aztán akár költségvetésen kívüli forrásként is számolhat az állam, miközben ez közpénz, hiszen a cégek az államkassza helyett az olimpiai projektre fizetik „adójukat”. De más módszerrel is csökkentik majd a látható költségeket. A javaslat szerint ugyanis a pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt. adómentességben részesül, illetve pályázati ügyekben díjmentességet kap, miközben a rendezési jog elnyerése után a szervezőbizottság is megkapná e kiváltságot. Ebben az esetben adóbevétel marad el, ami láthatatlan lesz, így nem növeli a kimutatható költségeket.

Nem csupán a már most zajló matekozás különleges a tervezetben. Hanem az is, hogy győztes pályázat esetén létrehoznák a mindenható Olimpiai Megvalósítási Hatóságot, amely központi hivatalként működne. A szervezet jogosult lenne ingatlanok kisajátításának kezdeményezésére, és feladatai közé tartozna a biztonsági terv kidolgozása éppen úgy, mint „épületek, beruházások megvalósítása”. A hatóság együttműködne a társszervekkel, ám sok esetben inkább kontrollálnia kellene, hogy minden az általa előírt feltételeknek megfelelően történjen. Ez vonatkozik az utak fenntartására, miként „az érintett területek takarítására és megvilágítására is”. Ráadásul a záróünnepséggel nem érne véget története, mert a paralimpia után az olimpiai örökség ápolásáért felelős hatóságként működne tovább a szervezet.

Munkássága során sok nehézséggel aligha találkozna ez a szuperhatóság, mert a kormány az olimpiai  ügyeket rendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé, kiemelt jelentőségű olimpiai­ üggyé nyilváníthatná. Ilyenkor az Olimpiai Megvalósítási Hatóság járna el szakhatóságként. A protokoll szerint e kivételes esetekben a kérelmet soron kívül kell elbírálni, az ügyintézési határidő legfeljebb harminc nap, az elsőfokú határozat pedig – tekintet nélkül a fellebbezésre – végrehajtható.
Ezeken kívül is megannyi engedményt felsorolnak a javaslatban, amely Schmitt Pál kiemelt szerepét is rögzíti. Azt ugyanis törvénybe foglalnák, hogy az Olimpiai Védnökök Testületének elnöke a NOB magyar tagja. Azaz a volt államfő, aki ugyancsak e funkciójának köszönhetően lenne tagja az Olimpiai Egyeztető Fórumnak. A kormányfőt, a főpolgármestert, sportért felelős minisztert és a MOB-elnököt egyaránt felvonultató grémium felügyelné a pályázati folyamatot.

Első lépés: a Puskás stadion bontása
Szabó Miklós / Népszabadság

A miniszterelnök személyes részvétele azért figyelemre érdemes, mert közvetlenül asszisztál ahhoz, hogy Magyarország lemond szuverenitásának egy részéről a nemzetközi szervezet javára. A jogszabályban ugyanis garanciák sorát vállalja a magyar kormány. Pél­dául, hogy az olimpia idején, előtte és utána egy hétig NOB-hozzájárulás nélkül nem lesz olyan rendezvény, amely hatással lehet a játékok médiamegjelenéseire vagy lebonyolítására. Ugyanakkor vállalja azt is, hogy fellép a gerillamarketing ellen. Ez azért fontos a NOB-nak, hogy helyi kis- és középvállalkozások még véletlenül se profitálhassanak az olimpiai brandből. Mert a különböző jelképek felhasználásával realizált haszon a nemzetközi szervezetnek jár.

Üzenik Brüsszelnek

A kormány politikájának fényében minimum különleges a törvénytervezet bevezető szövege. E szerint mára Kelet-Közép-Európa legdinamikusabban növekvő térsége. A friss adatok szerint ugyanis a magyarnál csak a görög gazdaság teljesít rosszabbul. Még szebb az a rész, amelyben rögzítik: 2024-ben Magyarország húsz éve lesz annak az Európai Uniónak a tagja, amely „tevékenyen járul hozzá a hazai közlekedési és egyéb infrastruktúrarendszerek megújításához”. Azaz itt éppen azt üzeni a kormány Brüsszelnek: köszönjük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.